Gambaran Keseluruhan Sijil SSL Percuma HostGator & Cara Memasangnya

01.06.2020
Tiada kategori 'Gambaran Keseluruhan Sijil SSL Percuma HostGator & Cara Memasangnya
0 11 мин.

hostgator-free-ssl-sijil


Sekali lagi, kami melihat langkah besar untuk HostGator. Syarikat baru-baru ini mengumumkan bahawa semua pakej hosting bersama mereka akan merangkumi SSL Let’s Encrypt tambahan, menjadikannya tawaran yang lebih baik untuk pelanggan mereka. Menjadi sangat penting bagi pemilik laman web untuk memiliki SSL sehingga mereka akan membeli paket tersebut, jadi mengapa tidak menggabungkannya dengan pakej hosting web? HostGator melakukannya, dan ini adalah idea yang bagus.

Sekarang dengan membeli rancangan hosting bersama, anda dapat menyelesaikan dua masalah sekaligus. Sekiranya anda mengunjungi bahagian Shared Web Hosting di laman web mereka, anda dapat melihat bahawa mereka menambahkan sijil SSL percuma ke senarai ciri dalam setiap pakej. Ini adalah langkah bijak, namun berisiko oleh mereka kerana walaupun mereka lebih memudahkan orang untuk online, mereka juga melepaskan salah satu sumber pendapatan utama mereka.

Lagipun, setiap syarikat hosting web sedikit berbeza. Walaupun HostGator memberikan sijil SSL secara percuma, anda boleh mendapatkan pelbagai tambahan yang termasuk dalam pakej penyedia hosting lain. Maksudnya adalah untuk memberikan apa yang orang benar-benar perlukan secara percuma, dan HostGator membuat pilihan yang tepat. Dengan memberikan sijil SSL percuma, syarikat telah mengubah permainan sehingga banyak pesaing mereka harus menyesuaikan diri dengannya jika mereka tidak mahu kehilangan sejumlah besar pelanggan.

Ketahui lebih lanjut mengenai syarikat ini, baca ulasan HostGator terperinci kami di sini.

rancangan hostgator-free-ssl-shared-hosting-hosting

Betapa Baiknya Mari Mengenkripsi SSL Tepat?

let-encrypt-hostgatorHostGator cukup murah hati untuk memberikan Let’s Encrypt SSL kepada pelanggan mereka secara percuma. Selalu baik untuk mendapatkan sesuatu secara percuma, bukan? Tetapi apakah faedah SSL seperti itu? Ini menerapkan perubahan berikut pada laman web anda:

 1. Data yang dihantar dan diterima oleh pelawat anda semasa melepak di laman web anda akan dienkripsi. Ini membolehkan mereka berkongsi maklumat sensitif tanpa perlu risau akan berlaku kebocoran
 2. Sijil SSL akan digunakan untuk semua subdomain anda

Tidak lama dahulu, Let’s Encrypt memutuskan untuk memperluas SSL mereka ke semua subdomain di bawah sijil yang sama. Terdapat permintaan tinggi untuk SSL wildcard, yang merupakan pakej yang merangkumi semua subdomain anda. Satu lagi yang popular ialah Auto SSL, contoh untuk jenis sijil SSL yang tidak meluas ke subdomain.

Syarikat yang menawarkan SSL Auto biasanya membuat sijil SSL tambahan untuk setiap subdomain di bawah pelanggan sebagai pampasan. Menyediakan SSL wildcard atau SSL Auto dengan sijil tambahan hampir sama, tetapi masih lebih mudah untuk menyediakan SSL wildcard dengan segera.

Inilah Cara Anda Memasang Sijil Let’s Encrypt

Setelah melalui keseluruhan proses pendaftaran, anda boleh log masuk ke akaun cPanel anda di HostGator dan Let’s Encrypt SSL akan tersedia di sana. Yang perlu anda buat hanyalah memulakan pemasang dan siap dalam beberapa minit. Mari kami tunjukkan cara mengaturnya selangkah demi selangkah!

Langkah 1: Cari Mari Kita Enkripsi di cPanel Anda

hostgator-enabled-lets-encrypt-ssl

Ini adalah langkah paling mudah. Anda akan melihat banyak ikon di bahagian yang berbeza setelah log masuk ke antara muka cPanel anda. Sekarang, anda perlu mencari bahagian “Keselamatan” di mana sebilangan kecil alat tersedia. Di antara mereka, terdapat ikon “Let’s Encrypt” yang dipaparkan sebagai gembok yang bersinar. Klik dan teruskan dengan langkah seterusnya.

Langkah 2: Aktifkan Sijil Wildcard Let’s Encrypt Anda

Ikon akan membawa anda ke halaman “Kelola Sijil Mari Mengenkripsi”. Ini menyenaraikan semua domain yang kini tersedia di akaun hosting anda. Sekiranya anda tidak mempunyai sijil SSL yang diaktifkan pada akaun anda, maka butang “Dapatkan Wildcard” / “Isu” akan dipaparkan di sebelah semua domain anda. Pilihan ini tersedia sejak Januari 2018 apabila Let’s Encrypt memutuskan untuk menyerahkan sijil Wildcard SSL dan bukan yang asas.

hostgator-lets-encrypt-issue-sijil

Dengan mengklik butang, anda tidak hanya akan mengaktifkan SSL di domain utama anda, tetapi juga di semua subdomain anda. Anda membayar satu sijil, tetapi anda memperoleh banyak sijil, yang menjadikannya tawar-menawar mutlak. Walaupun anda mempunyai berpuluh-puluh subdomain, sijil Wildcard merangkumi semuanya dengan SSL. Buat masa ini, klik butang hijau di sebelah domain yang ingin anda selamatkan.

Setelah anda mengkliknya, anda akan mendapat mesej yang memaklumkan bahawa domain dan subdomain anda akan dipengaruhi oleh Wildcard. Walau bagaimanapun, ia tidak akan meliputi domain tambah anda. Pastikan membaca mesej dan kemudian klik “Confirm” jika anda bersetuju. Proses penyediaannya cukup mudah; anda hanya perlu mengkliknya sehingga ia membolehkan anda menghasilkan Wildcard anda pada akhir.

Mesej “SSL Berjaya Dipasang” adalah tempat anda dapat menyelesaikan penyiapan. Sejak itu, SSL diaktifkan di laman web anda dan sesiapa sahaja dapat melihat gembok dan tab “Sambungan selamat” apabila mereka mengkliknya di penyemak imbas. Laman web anda kini berjalan melalui HTTPS dan pengunjung boleh berkongsi kata laluan dan nombor kad kredit mereka tanpa sebarang risiko.

Langkah 3: Masa untuk Beralih sepenuhnya ke HTTPS

Malangnya, tidak cukup untuk melalui dua langkah sebelumnya. Walaupun orang boleh mengunjungi laman web anda melalui HTTPS, mengaktifkan Wildcard SSL anda tidak mengubah semua permintaan menjadi HTTPS. Masih ada masalah yang perlu dilakukan kerana pautan balik masih menjadi masalah besar. Pautan balik yang anda ada di laman web anda masih akan menunjukkan versi HTTP sebelumnya.

Masalah lain ialah pengunjung biasa anda mungkin tidak akan menyedari bahawa anda beralih ke HTTPS. Apabila mereka memutuskan untuk mengunjungi laman web anda, mereka akan memasukkan URL lama yang sama seperti sebelumnya, dan akan membuka versi HTTP laman web anda yang tidak selamat. Nasib baik, masalah kecil ini dapat diselesaikan dengan mudah. Yang perlu anda lakukan adalah memastikan bahawa semua permintaan HTTP dialihkan ke protokol HTTPS yang baru secara automatik. Dengan cara ini, walaupun orang mencari atau menaip versi HTTP halaman web anda, mereka akan diarahkan ke HTTPS dengan serta-merta.

Pada langkah sebelumnya, kami telah menunjukkan kepada anda di mana anda dapat mencari plugin Let’s Encrypt di cPanel. Anda boleh menggunakan pemalam yang sama untuk mengatur pengalihan automatik. Sebelum kami menunjukkan kepada anda cara melakukannya, anda perlu memastikan bahawa tidak ada peraturan .htaccess aktif. Peraturan tersebut hanya dapat mempersulit keadaan dengan memaksa semua permintaan di laman web anda menjadi HTTP. Sekiranya peraturan ini aktif dan anda menetapkan HTTP baru > Peraturan pengalihan HTTPS sementara itu, maka anda akan berakhir dengan gelung HTTP yang tidak terhingga > HTTPS > HTTP.

Akibatnya, lalu lintas anda tidak akan sampai ke laman web anda dan sebaliknya akan berakhir dalam gelung pengalihan ini. Oleh itu, jika tidak ada peraturan seperti itu yang diterapkan ke laman web anda, maka anda boleh mulai mengarahkan lalu lintas HTTP anda ke HTTPS. Klik ikon Let’s Encrypt sekali lagi di bahagian Keselamatan, dan pilih Tetapan HTTPS dari menu lungsur di sebelah domain anda. Menu lungsur ini hanya aktif jika anda telah mengaktifkan Wildcard SSL. Kemudian, tab Manage HTTPS Settings akan muncul di mana anda harus menghidupkan pilihan HTTPS Enforce.

Laman web anda sentiasa membuat permintaan luaran, dan itu juga perlu menjadi pautan HTTPS. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai helaian gaya yang menunjukkan sumber CSS luaran, tetapi dikodkan dalam HTTP. Anda boleh mengubahnya menjadi permintaan HTTPS dengan mudah di tab Urus Tetapan HTTPS yang sama. Di bawah HTTPS Enforce, terdapat suis Penulisan Semula Pautan Luar. Hidupkan suis itu dan akan menjamin bahawa tidak akan ada kandungan campuran di laman web anda pada masa akan datang.

Mulai saat itu, setiap pautan keluar akan ditukar menjadi HTTPS. Perlu diingat bahawa jika terdapat kandungan campuran di laman web anda, maka ia akan mendapat status SSL yang tidak sah dan anda akan kehilangan kepercayaan pengunjung anda dengan serta-merta. Sekiranya anda ingin memautkan ke sumber, tetapi pemalam mengesan bahawa tidak ada cara untuk melakukannya melalui HTTPS, ia hanya akan mengelakkan sumber tersebut. Ini adalah satu-satunya cara untuk menjauhkan laman web anda dari HTTP. Sekiranya anda mahukan laman web SSL yang selamat, permintaan anda mestilah permintaan HTTPS yang selamat.

Langkah 4: Cari Semua Kandungan dengan Pautan HTTP

Sekiranya anda ingin memautkan ke sumber yang tidak mempunyai URL yang diaktifkan HTTPS, kami mempunyai berita baik untuk anda. Anda sentiasa boleh memuat turun sumber ini dan menambahkannya ke kandungan laman web anda. Sekiranya ia adalah kandungan anda, anda pasti boleh menggunakannya sebagai HTTPS, bukan? Sekiranya anda mempunyai pautan yang menunjuk ke sumber tertentu, maka anda perlu mencari pautan tersebut dan memastikan bahawa mereka menunjuk ke lokasi baru (pelayan anda sendiri) sumber melalui HTTPS.

Anda mungkin menemui beberapa tema atau pemalam yang tidak menyokong HTTPS. Ini juga boleh dihoskan di laman web anda, tetapi memuat turun kandungan tersebut akhirnya memerlukan anda mengemas kini pada masa akan datang apabila versi berikutnya keluar. Setiap kali ada versi baru, anda perlu memuat turun dan mula menghostingnya di laman web anda, menggantikan yang sebelumnya yang merupakan proses yang cukup menjengkelkan. Sekiranya anda hanya memperbaruinya, maka URL akan berubah menjadi HTTP yang tidak selamat sekali lagi, jadi itu pasti bukan pilihan yang baik.

Idea yang lebih baik adalah mengelakkan tema dan pemalam berasaskan HTTP. Anda juga mempunyai banyak dari mereka yang ada di pasaran.

Sekiranya anda menjalankan laman web anda di WordPress, anda tidak perlu melalui Langkah 3 dan Langkah 4. Cukup pasang Plugin SSL yang Sangat Mudah dan aktifkannya. Plugin ini akan melakukan semua pengalihan dan penulisan semula URL untuk anda.

Adakah Anda Perlu Memerlukan Sokongan?

Kenyataan bahawa anda mendapat Let’s Encrypt dengan pakej hosting bersama HostGator secara percuma tidak bermaksud anda tidak dapat menerapkannya ke pakej hosting lain. Sebenarnya, penyedia tidak perlu menyokong Let’s Encrypt dan anda masih dapat memasangnya.

Walau bagaimanapun, kami tidak mengatakan bahawa mudah memasangnya tanpa sokongan. Ia agak rumit dan anda perlu melakukan sedikit kajian untuk membiasakan diri dengan bahagian teknikalnya sebelum anda melakukannya. Juga, walaupun ia rumit tetapi dapat dilakukan sepenuhnya, ia pasti bukan sesuatu yang kita cadangkan. Apabila anda mendapat sijil Let’s Encrypt secara percuma, ia hanya akan sah selama 90 hari. Sekiranya anda memasangnya secara manual, anda perlu memperbaruinya secara manual melalui proses rumit yang sama.

Sebab mengapa anda harus memilih pakej yang benar-benar menyokong Let’s Encrypt adalah kerana ia akan diperbaharui secara automatik setiap kali tamat. Setelah anda mengaktifkannya melalui cPanel anda, anda tidak perlu risau lagi. Tidak ada yang menjamin bahawa anda akan mengingati sijil SSL anda ketika 90 hari akan hampir habis dan benar-benar memperbaharui pada waktunya. Adalah lebih dari cukup untuk melupakannya sekali, kerana anda boleh mengalami beberapa keadaan yang tidak menyenangkan.

Sekiranya anda tidak mahu data sensitif dibocorkan dari laman web anda, teruskan mencari penyedia hosting web yang menyokong sijil SSL.

Lihat kupon HostGator terbaik di sini!

Adakah Anda Perlu Membeli Sijil SSL?

Oleh itu, mengapa anda akan membeli sijil SSL jika anda boleh mendapatkannya secara percuma? Ternyata, dalam kebanyakan kes, anda sememangnya lebih baik dengan SSL percuma. Sama ada anda mendapat SSL Auto atau Let’s Encrypt, akhirnya tidak ada bezanya. Sebilangan besar syarikat hosting web menghasilkan banyak wang hanya dengan menjual sijil SSL.

Tetapi sekarang, kerana semakin banyak orang mengetahui bahawa terdapat pakej dengan SSL percuma, syarikat-syarikat ini harus mengubah rancangan mereka. SSL sendiri boleh menelan belanja lebih tinggi daripada rancangan hosting bersama. Ini mungkin sedikit mengejutkan anda, tetapi terdapat beberapa kes apabila kami benar-benar mengesyorkan anda membayar SSL. Ini adalah perkara berikut:

 1. Sijil SSL sudah menjadi cara yang baik untuk mendapatkan kepercayaan pelanggan anda, tetapi jika mereka melihat bahawa anda telah membelinya secara berasingan, mereka akan lebih yakin. Kaedah yang baik untuk menjadikan bakal pelanggan kekal
 2. Anda boleh melindungi diri daripada penipuan dengan memastikan insurans jaminan anda

Adalah lebih meyakinkan jika terdapat bar SSL hijau di sebelah kiri URL anda. Terdapat banyak syarikat terkenal yang memandang serius bar hijau. Contohnya, lihat laman web PayPal. Selain gembok hijau, bar hijau juga memaparkan nama syarikat yang ditulis dalam teks hijau. Anda boleh mendapatkan jenis SSL yang sama untuk laman web anda jika anda mendapat sijil Extended Validation (EV).

Setelah pelawat anda melihat nama syarikat anda ditulis dengan warna hijau, mereka tidak akan ragu akan kredibiliti anda. Terdapat juga banyak laman web dengan nama domain yang serupa di Internet. Sekiranya anda mempunyai sijil EV, sekurang-kurangnya orang dapat memastikan bahawa mereka tidak salah menaip domain secara tidak sengaja. Walau bagaimanapun, anda masih harus berhati-hati kerana sijil EV adalah sesuatu yang boleh dibeli oleh penipu sekiranya mereka mahu.

Tidak Setiap Anak Syarikat HostGator Menyediakan SSL Percuma

HostGator adalah jenama besar yang terbahagi kepada banyak syarikat kecil. Terima kasih kepada anak syarikat ini, perkhidmatan HostGator tersedia di seluruh dunia. Masalahnya ialah syarikat masih tidak menyediakan SSL percuma di beberapa negara di mana perkhidmatan mereka tersedia. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan pakej lama yang sama dari HostGator jika anda tinggal di India. Mungkin masih memerlukan masa untuk membuat anak syarikat mereka beralih ke pakej baru dan menyediakan Let’s Encrypt SSL secara percuma.

Setiap kali HostGator mengubah sesuatu dalam pakej mereka, memerlukan sedikit masa sehingga setiap anak syarikat mengambil langkah yang diperlukan dan menerapkan perubahan yang sama. Tetapi walaupun begitu, kami dapat menyimpulkan bahawa sijil SSL percuma disediakan untuk semua orang. Sekiranya anda mahukan SSL asas, anda hanya perlu mendaftar ke rancangan hosting web dan mereka akan segera memberikannya kepada anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector