Apa itu FTP dan Bagaimana Menggunakannya?

apa itu ftp bagaimana menggunakannya


Sekiranya anda membina laman web sendiri, lambat laun anda perlu memuat naik beberapa fail ke pelayan anda. Terdapat pelbagai cara untuk memuat naik fail ke laman web anda, tetapi cara tercepat dan paling mudah adalah menggunakan FTP.

FTP adalah singkatan dari “File Transfer Protocol”. Ini adalah cara fail dipindahkan melalui internet antara dua komputer. Untuk menggunakan FTP, anda memerlukan perisian FTP. Terdapat pelbagai program FTP yang tersedia, ada yang percuma dan yang lain adalah komersial.

Konsep setiap perisian FTP pada dasarnya sama: dua tetingkap, satu yang menunjukkan fail dari komputer tempatan anda dan satu lagi yang menunjukkan fail dari pelayan web. Kedua-dua tetingkap dapat berkomunikasi antara satu sama lain dengan perintah klik atau seret dan lepas. Untuk dapat menyambung ke pelayan web, anda harus terlebih dahulu mengatur maklumat log masuk. Tanpa data ini, anda tidak dapat memuat naik atau memuat turun fail dari pelayan melalui FTP.

Pada bahagian seterusnya artikel saya akan mengajar anda cara memilih perisian yang boleh dipercayai, mengatur sambungan dan memindahkan fail. Saya juga akan menunjukkan beberapa helah untuk menjimatkan masa anda.

Dalam tutorial ini anda akan belajar:

 • Perisian FTP mana yang harus dipilih dan mengapa?
 • Cara menggunakan program FTP yang dipilih?
 • Petua dan trik bagaimana mempercepat pemindahan fail.

Perisian FTP apa yang harus saya gunakan?

Seperti yang telah disebutkan, terdapat banyak program yang boleh anda pilih, tetapi berikut adalah 3 program FTP kegemaran saya yang akan saya cadangkan.

Sekiranya anda pengguna MAC, aplikasi FTP terbaik untuk anda adalah CyberDuck. Untuk pengguna windows saya akan mengesyorkan FileZilla dan jika anda lebih suka FTP berasaskan penyemak imbas, anda harus memilih FireFtp, yang merupakan sambungan FireFox.

perisian ftp terbaik

CyberDuck adalah perisian FTP percuma yang mempunyai pilihan berbayar. Ia juga tersedia untuk Mac dan Windows, namun ini adalah aplikasi FTP yang paling popular yang digunakan di kalangan pengguna iOS.

FailZilla adalah perisian sumber terbuka percuma, mungkin yang paling popular di Windows. Ia boleh dipercayai dan kerap dikemas kini. Ia juga tersedia untuk Macintosh.

FireFTP adalah sambungan khusus FireFox, yang boleh dipasang ke penyemak imbas anda. Malangnya ia hanya berfungsi dengan FireFox dan ia tidak tersedia untuk Chrome atau penyemak imbas web lain.

Ini adalah tiga program yang saya gunakan dan cadangkan. Sekiranya anda menggunakan perisian FTP lain yang anda suka, sila beritahu kami dalam komen di akhir halaman ini.

Cara menggunakan perisian FTP?

Setelah anda memasang program FTP kegemaran anda ke komputer, anda perlu membuat sambungan. Untuk menyambung ke pelayan web anda, anda memerlukan host ftp, nama pengguna dan kata laluan. Maklumat ini biasanya dihantar melalui e-mel oleh penyedia hosting web anda semasa mendaftar. Sekiranya rancangan hosting anda membolehkan mempunyai banyak akaun FTP, anda boleh membuat akaun baru dengan mudah melalui cPanel. Sebagai contoh, hosting InMotion dan BlueHost membolehkan anda memiliki seberapa banyak akaun FTP yang anda perlukan.

ftp menyediakan sambungan baru

Setelah anda mempunyai semua data yang diperlukan, buatlah sambungan baru dalam program FTP dan simpan. Perisian akan mengingati sambungan ini dan anda boleh menyambung ke pelayan anda dengan mudah apabila anda memerlukannya.

Setelah membuat sambungan ke pelayan anda, anda akan dapat memuat naik, memuat turun, mengedit, menamakan semula, menghapus dan melihat fail dan folder.

memuat naik fail dengan program ftp

Penggunaan program FTP yang biasa

Pada tahap ini anda tahu bagaimana mengatur perisian FTP, bagaimana membuat akaun FTP dan membuat sambungan. Tetapi mari kita lihat beberapa contoh kehidupan nyata apabila kita dapat menggunakannya.

Sekiranya anda menggunakan WordPress atau Joomla untuk membina laman web anda, gambar boleh dimuat naik melalui pengurus media, jadi anda tidak perlu memuat naiknya melalui FTP. Terdapat beberapa batasan dalam ukuran dan jumlah fail yang dapat anda muat naik pada satu masa dalam Joomla dan WordPress. Oleh itu, memuat naik secara pukal hanya dapat dilakukan dengan perisian FTP.

Contoh kehidupan nyata yang lain adalah apabila anda harus menamakan semula fail, misalnya fail htaccess.txt ke .htaccess untuk membolehkan URL mesra mod carian dan mod_rewriting.

Kadang kala anda perlu menukar kebenaran beberapa folder atau fail untuk menggunakan beberapa pemalam atau pelanjutan.

Fail verifikasi mesin carian Google dan lain-lain juga dapat dimuat melalui FTP. Menyandarkan laman web anda atau berpindah ke pelayan baru juga memerlukan penggunaan FTP.

Ini hanya beberapa contoh aplikasi FTP yang dapat digunakan, tetapi ada lebih banyak lagi.

Adakah alternatif untuk FTP?

Sekiranya akaun hosting web anda menggunakan cPanel, dan bukannya menggunakan FTP, Anda dapat menguruskan fail dan folder dengan alat “Flie Manager” yang sudah ada. Ini berfungsi serupa dengan perisian FTP, namun hanya berasaskan penyemak imbas. Anda hanya boleh menggunakan alat ini jika anda log masuk ke akaun hosting anda.

Cara lain untuk menguruskan fail di pelayan web adalah dengan perintah SSH. Sambungan SSH bagaimanapun tidak diaktifkan pada setiap akaun hosting dan lebih rumit untuk digunakan.

Trik dan petua dengan FTP

Semasa memuat naik fail secara pukal, memerlukan beberapa minit atau bahkan berjam-jam untuk memuat naik sebilangan besar fail ke pelayan web anda. Satu fail besar boleh dimuat naik lebih cepat daripada beberapa fail kecil. Oleh itu, untuk mempercepat, anda boleh memampatkan fail yang akan dimuat ke dalam fail .zip dan setelah .zip dimuat, anda boleh mengekstrak fail di pelayan. Proses ini jauh lebih pantas daripada memuat naik setiap fail secara individu.

Kata dan cadangan akhir

Oleh itu, haruskah anda mempertimbangkan untuk menggunakan program FTP? Saya pasti akan mengesyorkan memasang perisian FTP ke komputer anda jika anda membina laman web. Pada mulanya anda mungkin tidak menggunakannya sesering mungkin, tetapi setelah anda membiasakan diri dengan pembuatan laman web, anda akan terbiasa dengannya. Semasa membuat akaun FTP, pastikan anda memilih pengguna dan kata laluan yang kuat; jangan gunakan maklumat log masuk yang sama seperti untuk WordPress atau Joomla anda atau log masuk lain.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau cadangan mengenai FTP, kirimkan maklum balas anda di komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map