Bagaimana Membina Laman Web dengan WordPress?

01.06.2020
Tutorial & Panduan 'Bagaimana Membina Laman Web dengan WordPress?
0 11 мин.

cara membina laman web dengan wordpress


Membangun laman web tidak pernah semudah ini. Dengan begitu banyak alat membuat laman web yang tersedia di internet, sesiapa sahaja dapat membuat laman web dalam beberapa minit. Dalam tutorial ini saya akan menunjukkan cara membina laman web kecil dan profesional menggunakan sistem pengurusan kandungan yang hebat, WordPress.

WordPress, adalah CMS sumber terbuka paling popular yang digunakan oleh lebih daripada 75 juta laman web. Beberapa laman web media terkemuka seperti TechCrunch, TheNewYorker, MTV News; syarikat seperti Time Inc, Fortune, Google Ventures kami WordPress untuk laman web mereka. Penggunaan perisian ini begitu serba boleh; ia boleh digunakan untuk apa sahaja dari blog yang difikirkan hingga ke kedai dalam talian.

Dalam tutorial ini saya akan memandu anda ke seluruh proses dari memasang WordPress hingga menerbitkan catatan pertama anda di laman web yang dihoskan sendiri. Sementara itu juga akan memberi anda beberapa petua dan akan membantu anda mencari tema WordPress yang kelihatan profesional untuk laman web anda. Mari mulakan!

1. Pilih rancangan hosting WordPress yang bagus

Apa sahaja perisian yang anda pilih untuk membina laman web anda, anda ingin membeli penyedia hosting yang memberi anda sokongan yang baik, ciri-ciri hebat, prestasi yang baik dan waktu operasi pelayan dengan harga yang berpatutan. Semasa memilih perkhidmatan hosting untuk WordPress, perhatian tambahan diperlukan: jika anda baru menggunakan WordPress, anda memerlukan syarikat yang mempunyai sokongan yang besar untuk perisian tersebut, sehingga anda dapat bergantung pada seseorang kapan saja anda mempunyai pertanyaan. Selain sokongan, prestasi pelayan juga penting. Pelayan yang dioptimumkan dengan baik dapat membuat perbezaan dalam masa memuatkan laman web anda.

1.1 Jenis pakej hosting yang anda perlukan untuk laman web WordPress?

Sebagai permulaan, ketika anda baru memulakan dengan laman web, sudah cukup untuk mendapatkan rancangan hosting bersama, dari syarikat hosting seperti BlueHost atau InMotion Hosting, yang menyokong WordPress dan juga mempunyai rancangan hosting yang dioptimumkan WP. Oleh kerana laman web anda berkembang dan menerima lebih banyak lalu lintas, anda harus beralih ke rancangan VPS. Jadi, memilih syarikat hosting, yang mempunyai pelbagai rancangan yang tersedia, adalah keputusan yang baik juga.

Sekiranya anda membina kedai dalam talian, forum atau laman web apa pun yang akan menggunakan banyak sumber pelayan, mungkin pertaruhan terbaik anda adalah rancangan VPS dari awal, namun blog atau laman web persembahan syarikat sederhana yang mendapat 300- 500 pelawat sehari, boleh hidup dengan rancangan bersama.

2. Cara memasang WordPress?

Terdapat dua pilihan untuk pasang WordPress ke akaun hosting web: pemasangan manual dan automatik. Pemasangan manual melibatkan lebih banyak langkah, dan memerlukan beberapa tahap pengalaman, sementara pemasangan automatik secara automatik akan membuat pangkalan data, memuat naik fail dan mewujudkan sambungan; interaksi pengguna masih diperlukan dengan pemasangan satu klik yang disebut tetapi hanya untuk menyiapkan nama laman web dan maklumat log masuk pentadbir.

Walaupun kebanyakan syarikat hosting web menawarkan pemasangan WordPress satu klik, ada yang masih kehilangan ciri ini dari panel kawalan mereka. Sekiranya anda seorang pemula dalam hosting web dan pembinaan laman web, anda harus memilih hosting WordPress, seperti BlueHost, yang menawarkan pemasangan satu klik.

2.1 Pasang WordPress secara manual

Semasa membuat laman web baru dengan WordPress, anda harus selalu menggunakan versi terbaru. Oleh kerana WP adalah perisian sumber terbuka, anda boleh memuat turunnya secara percuma WordPress.org; setelah muat turun anda selesai, muat naik fail yang diarkibkan ke pelayan web anda, menggunakan klien FTP atau melalui FileManager di panel kawalan anda. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun FTP, buat saja di panel kawalan hosting.

memuat turun versi wordpress terkini

Setelah muat naik sistem fail WordPress selesai, bongkar untuk menggunakan fungsi Ekstrak dalam alat FileManager. Pastikan fail berada di folder root laman web anda dan jangan buat pemasangan dalam subfolder seperti laman web anda.com/wordpress; ini masih akan berfungsi dengan baik, tetapi url kelihatan jelek bagi pengguna laman web.

Sementara itu, buat a MySQL pangkalan data dan pengguna, menggunakan Wizard Pangkalan Data yang ditawarkan oleh panel kawalan host. Hasilkan kata laluan yang kuat dan simpan di suatu tempat (di notepad) kerana ia akan diperlukan kemudian. Tetapkan pengguna pangkalan data ke “Semua Keistimewaan”, jika tidak pemasangan tidak dapat dilakukan.

buat pangkalan data dan pengguna wordpress

Setelah pangkalan data dibuat dan fail berada di tempat, pergi ke domain anda dan mulakan pemasangan. Pilih bahasa, tetapkan nama pangkalan data, pengguna dan kata laluan, tetapkan nama laman web, pengguna admin dan kata laluan (ini akan digunakan untuk masuk ke panel kawalan, jadi pilih kata laluan yang kuat tetapi mudah diingat) dan selesaikan pemasangan.

cara memasang wordpress secara manual

Setelah pemasangan selesai, akses kawasan pentadbir WordPress di laman web anda.com/wp-admin menggunakan maklumat log masuk pentadbir yang anda buat lebih awal semasa pemasangan. Sekarang, anda sudah bersedia untuk membuat catatan baru, memuat naik gambar, menukar reka bentuk dan menambah pemalam (saya akan menunjukkan semua ini secara terperinci sedikit kemudian).

2.2 Pasang WordPress secara automatik

Memasang WordPress secara automatik, tidak bermaksud ia bebas tangan. Anda masih perlu mengatur beberapa perkara, tetapi proses memuat naik fail, membuat pangkalan data dan sambungan dilakukan oleh alat yang anda gunakan. Anda masih perlu menetapkan nama laman web, maklumat log masuk pengguna pentadbir dan alamat e-mel. Penyedia hosting yang berbeza biasanya menggunakan sekumpulan alat yang sama untuk pemasangan WP, misalnya, inilah video pendek yang menunjukkan betapa mudahnya memasang WordPress pada rancangan bersama BlueHost, menggunakan perisian pemasangan satu klik mereka.

3. Sediakan laman web WordPress anda

WordPress adalah perisian di luar kotak, ini bermaksud, anda dapat menggunakannya tepat setelah pemasangan tanpa memerlukan penyesuaian atau perubahan tetapan. Walau bagaimanapun, jika anda membina laman web profesional dengan WordPress, dan anda mahu laman web anda kelihatan baik dan mempunyai kedudukan yang baik di enjin carian, anda pasti ingin membuat beberapa perubahan pada persediaan lalai. Mengubah tetapan pemasangan lalai adalah mudah, juga mengubah reka bentuk dan menambahkan kandungan. Di bahagian seterusnya saya akan menunjukkan kepada anda langkah demi langkah bagaimana membuat perubahan yang betul yang berkesan.

halaman tetapan umum wordpress

Mulailah dengan tetapan “Umum”, di mana anda dapat mengatur judul laman web, mengubah tagline, menetapkan format tanggal dan waktu. Pada halaman tetapan “Menulis” Anda dapat menetapkan kategori lalai dan format pos untuk artikel anda. Anda juga boleh menyediakan pelayan e-mel, jika anda ingin menghantar pos baru ke laman web anda melalui e-mel.

Halaman tetapan “Membaca” membolehkan anda membuat halaman depan yang statik dan memilih halaman mana yang akan menjadi halaman permulaan laman web anda. Di sini anda juga dapat menetapkan berapa banyak catatan untuk ditunjukkan pada kategori atau halaman blog serta menetapkan pilihan pengindeksan mesin pencari. Secara lalai, setiap pemasangan WordPress ditetapkan untuk diindeks oleh enjin carian; jika anda tidak membenarkan bot carian mengindeks laman web anda kerana kerja sedang berjalan atau sebab lain, untuk jangka masa tersebut anda boleh mengecilkan enjin carian untuk mendorong laman web anda dalam hasil carian.

Pada halaman tetapan “Perbincangan” Anda dapat mengatur sistem komentar. Sekiranya anda tidak mahu orang memberi komen pada siaran anda, nyahaktifkan komen dan pingback. Anda juga boleh menutup kemungkinan memberi komen secara automatik pada posting tertentu setelah jangka waktu tertentu. Setiap kali seseorang memberi komen pada salah satu catatan anda, anda akan diberitahu melalui e-mel; mungkin anda tidak mahu peti masuk anda penuh dengan pemberitahuan komen, jadi saya sangat mengesyorkan untuk mematikan pilihan ini dari awal.

lumpuhkan komen pemberitahuan e-mel wordpress

Halaman pilihan “Media” membolehkan anda mengatur ukuran gambar kecil gambar yang dimuat naik dan mengatur foto-foto ini ke dalam folder.

Halaman “Permalinks” pada pendapat saya, halaman tetapan paling penting; di sini anda akan menentukan bagaimana struktur pautan laman web anda akan kelihatan. Penting untuk menetapkan pautan agar mesra mesin pencari kerana ini memberi kesan besar pada kedudukan dan keterlihatan carian di laman web anda. Mempunyai struktur permalink yang baik, akan memudahkan mesin pencari merangkak dan mengkategorikan laman web anda.

tetapkan struktur permalink di wordpress

3.2 Tukar reka bentuk, sediakan tema tersuai

tema dan widget penampilan wordpress

Secara lalai, WordPress dilengkapi dengan reka bentuk yang ringkas dan bagus. Tema ini dapat disesuaikan: dapat mengubah warna, mengatur judul dan tagline situs, mengatur header dan gambar latar belakang, menambah dan menghapus widget atau mengatur halaman depan yang statis. Tema ini responsif, jadi laman web anda juga akan kelihatan baik di telefon pintar dan meja.

menukar tema lalai wordpress

Tema lalai adalah hebat, namun terdapat pilihan yang sangat terhad. Ia juga kelihatan sangat jelas. Sekiranya anda ingin menonjol dari orang ramai, mungkin tema khusus dapat membantu anda membuat reka bentuk profesional dan unik untuk laman web anda. Menambah tema baru sangat mudah di WordPress: dalam “Penampilan > Tema “, klik pada butang” Tambah Baru “, dan pilih tema dari direktori tema WordPress. Tema-tema ini boleh didapati melalui laman web WordPress.org rasmi dan boleh digunakan secara percuma. Sebaiknya gunakan tema percuma dari direktori WordPress, kerana templat ini disahkan dan diimbas terhadap sebarang kod jahat.

Sekiranya anda mahu laman web anda unik dan tidak mahu menggunakan tema yang sudah digunakan oleh berjuta-juta laman web, anda boleh memilih tema premium. Sentiasa beli tema WordPress dari sumber yang dipercayai seperti ThemeForest atau Tema Elegan. Kelebihan menggunakan a tema WordPress premium lebihan a tema WordPress percuma adalah bahawa reka bentuk berbayar disokong oleh pemaju, ia sering dikemas kini dan mempunyai lebih banyak pilihan penyesuaian. Berikut adalah tangkapan skrin tema premium yang mempunyai susun atur halaman depan khusus dengan tayangan slaid terbina dalam, borang pendaftaran, paparan produk interaktif, widget tersuai dan penyatuan dengan WooCommerce (plugin keranjang belanja paling popular untuk WordPress):

pratonton tema wordpress premium profesional

3.3 Tambahkan Widget ke tema anda

Widget di WordPress membolehkan anda pilihan untuk menambahkan fungsi dan kandungan yang berbeza di kawasan tertentu tema anda. Terdapat beberapa widget lalai dalam WordPress dan memasang tema baru dan plugin dapat menambahkan widget tambahan. Untuk menguruskannya, anda harus mengakses “Penampilan > Halaman Widget ”. Di sini anda akan melihat semua widget dan kawasan yang tersedia. Dengan fungsi seret dan lepas, anda boleh mengaktifkan dan menyahaktifkan widget dengan mudah. Kawasan widget ditentukan sebelumnya dalam tema anda, biasanya dalam fail functions.php.

menyediakan widget wordpress

3.4 Pasang pemalam ke laman WordPress anda

Banyak mengelirukan pemalam dengan widget. Perbezaan antara keduanya adalah bahawa sementara Widget digunakan di bar sisi atau kawasan lain widget sokongan dan kebanyakan digunakan untuk “lihat”, plugin digunakan untuk memperluas fungsi keseluruhan laman web. Beberapa pemalam boleh menambahkan Widget baru ke sistem anda, yang dapat diterbitkan ke kawasan tertentu.

Plugin boleh dipasang dan dikendalikan di bahagian “Plugin” pada papan pemuka anda.

pasang pemalam ke wordpress

Dalam direktori plugin WordPress, terdapat lebih daripada 40.000 pemalam percuma yang tersedia. Sekiranya anda ingin membina kedai dalam talian, tambahkan tayangan slaid ke laman web anda, buat sistem penilaian, mengoptimumkan halaman individu untuk enjin carian, membuat borang hubungan tersuai, borang langganan atau borang tempahan, atau anda menamakannya, ada plugin yang tersedia untuk ia. Beberapa pemalam yang lebih rumit mungkin hanya tersedia sebagai pemalam berbayar.

3.5 Menambah catatan dan halaman

Akhirnya, kita berada di titik di mana kita dapat menerbitkan artikel pertama kita. Dalam “Catatan > Tambah Baru ”anda boleh menambah catatan baru dan mengkategorikannya. Secara lalai, setiap siaran dikategorikan dalam kategori Tidak Dikategorikan. Mungkin anda mahu menukar nama atau menambahkan kategori tambahan pada “Posting > Halaman Kategori.

tambah catatan baru ke wordpress

Postingan digunakan untuk mengisi kategori tertentu, sementara halaman digunakan untuk membuat satu halaman seperti kontak, tentang, syarat penggunaan atau halaman lain yang tidak benar-benar sesuai dengan kategori tetapi masih merupakan bahagian penting dari laman web. Untuk membuat halaman baru pergi ke “Halaman > Tambah bahagian Baru di papan pemuka WordPress anda.

tambah halaman baru ke wordpress

3.6 Menyiapkan Pos atau Halaman

Penyediaan catatan dan halaman sangat serupa, jadi saya akan menggabungkannya bersama. Semasa membuat catatan atau halaman baru di WordPress, anda harus bekerjasama dengan penyunting. Penyuntingnya sangat mudah, jika anda biasa dengan perisian penyunting teks seperti OpenOffice atau Microsoft Office, anda juga akan dapat menggunakannya. Dalam editor ini, Anda dapat menetapkan judul, url, memuat naik gambar yang ditampilkan, membuat galeri dan memasukkan ke dalam kandungan, jika templat memungkinkan anda dapat memiliki banyak susun atur halaman, anda dapat mengkategorikan catatan anda atau menambahkan tag ke tema. Anda juga boleh menetapkan tarikh penerbitan artikel anda, misalnya jika anda akan bercuti, dan anda telah membuat kandungannya terlebih dahulu, anda tidak perlu menerbitkan semuanya sebelum anda pergi, sebaliknya anda boleh menyiapkannya tarikh penerbitan tersuai untuk setiap artikel. Dengan cara ini, pembaca anda akan menikmati tulisan anda semasa anda minum koktel anda, di suatu tempat di pantai.

tambahkan gambar unggulan pada pos dan halaman wordpress

Adakah anda bersedia untuk memulakan dengan WordPress?

Saya sangat berharap tutorial ini dapat membantu anda membuat kesan pertama mengenai WordPress dan memutuskan apakah ini platform pembinaan laman web yang tepat untuk anda dan projek anda. Sekiranya anda berpendapat bahawa WordPress mungkin merupakan pilihan yang baik dan anda sudah bersedia untuk memulakan, dapatkan rancangan hosting dari BlueHost, daftarkan nama domain percuma, pasang WordPress ke domain anda, buat perubahan yang diperlukan pada pemasangan inti dan mula menambahkan kandungan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector