Bagaimana Membuat Rangkaian Blog Peribadi (PBN) yang Disukai Google?

01.06.2020
Tutorial & Panduan 'Bagaimana Membuat Rangkaian Blog Peribadi (PBN) yang Disukai Google?
0 12 мин.

buat rangkaian blog peribadi


Saya tahu saya tahu! Tajuknya keras, kerana Google benar-benar membenci rangkaian blog, dan apa-apa skema pautan yang dibuat untuk memanipulasi SERP. Kami telah melihat banyak contoh pada masa lalu, ketika rangkaian lengkap, yang mengandungi ratusan blog disindir oleh Google. Setelah jaringan blog dibersihkan dari SERP dapat merosakkan banyak perniagaan.

Mula-mula pemilik PBN akan kehilangan keseluruhan pendapatannya dari rangkaian blog, kerana tidak akan dapat mengewangkannya. Kedua, semua perniagaan yang bergantung pada rangkaian untuk menentukan kedudukan laman web mereka akan kehilangan kedudukan, lalu lintas dan pendapatan mereka.

Membeli pautan dari rangkaian blog awam boleh menjadi berisiko. Namun, ada pilihan untuk menggunakan rangkaian blog untuk membantu laman web wang anda memperoleh kedudukan yang lebih tinggi. Dalam artikel ini, saya akan memandu anda melalui langkah-langkah bagaimana membuat rangkaian blog peribadi, yang dimiliki dan diuruskan sepenuhnya oleh anda.

Ini bukan cara cepat untuk menilai laman web anda, dan juga tidak akan murah, sebaliknya anda harus menganggapnya sebagai pelaburan jangka panjang dalam perniagaan anda.

Oleh itu, untuk memulakan rangkaian blog peribadi yang akan bertahan lama, anda perlu memberi tumpuan kepada tiga perkara utama:

 • Beli nama domain yang baik dan berumur
 • Beli hosting web yang murah tetapi boleh dipercayai
 • Bina laman web anda menggunakan CMS

Cara Membeli Domain Terbaik untuk Rangkaian Blog Anda?

Memilih dan membeli domain yang sesuai untuk rangkaian blog peribadi anda boleh memakan masa yang lama. Anda tidak boleh membeli domain apa sahaja yang datang. Semasa membeli domain, anda harus menumpukan perhatian pada usia domain lama, yang digunakan pada masa lalu untuk laman web yang ada. Penting juga untuk memilih domain yang berkaitan dengan niche anda. Profil pautan domain juga merupakan aspek utama yang harus anda periksa sebelum membeli. Domain spam tidak akan baik untuk rangkaian blog anda dan anda akan membuang wang anda. Cuba pilih domain, yang mempunyai profil pautan bersih yang berasal dari laman web yang dipercayai dan berwibawa.

Tempat Membeli Nama Domain Berumur Baik?

Terdapat banyak laman web di mana anda boleh membeli domain lama. Mungkin yang paling popular adalah GoDaddy Auctions, di mana anda boleh memilih dari ratusan ribu domain yang tamat tempoh atau lelong. Anda juga boleh membeli domain yang sudah tamat tempoh di NameJet, atau Dynadot Auctions.

Cara Memeriksa apakah Domain Sesuai untuk Rangkaian Blog Anda?

Apabila membeli domain untuk rangkaian blog peribadi anda adalah mustahak untuk membeli domain yang berkaitan dengan sejarah yang bersih. Untuk memeriksa parameter domain yang ingin anda beli, anda boleh menggunakan pelbagai alat.

DomCop adalah alat dalam talian yang mengumpulkan maklumat domain dari laman web yang berbeza, seperti usia domain, Domain Authority (DA), Page Authority (PA), Citation Flow (CF), Trust Flow (TF), niche domain dan metrik lain. DomCop adalah perkhidmatan premium, tetapi anda dapat mengaksesnya dengan rancangan percubaan percuma. Kos DomCop bermula pada $ 39 sebulan. Sekiranya anda hanya akan membeli beberapa domain, mungkin tidak bernilai membeli langganan, sebaliknya gunakan alat percuma.

Anda boleh menyemak metrik domain menggunakan alat percuma juga:

 • Pada Arkib.org anda dapat melihat sejarah lengkap laman web yang dibina di domain tertentu. Di sini anda dapat melihat dengan jelas, kandungan apa yang dimuat naik dan niche domain mana yang digunakan.
 • SeoMastering.com akan memberi anda audit lengkap pada domain tertentu, termasuk usia domain, metrik Google (kedudukan halaman sebenar dan sebenar), aktiviti media sosial dan beberapa maklumat pautan asas yang dikumpulkan dari alat pemeriksa pautan premium Majestic.com.
 • Dengan BackLinkWatch anda boleh mengetahui profil pautan lengkap laman web atau domain tertentu. Alat ini tidak begitu tepat, dan beberapa pautan mungkin hilang dari pangkalan data mereka, tetapi percuma untuk digunakan. Ini adalah kaedah terbaik untuk mengesan sama ada domain disebarkan dengan pautan tidak wajar atau tidak.

Walaupun DA, PA (metrik Moz) CF, TF (metrik Majestic.com) sangat penting ketika memilih domain untuk rangkaian blog anda, anda mungkin perlu membeli beberapa perkhidmatan premium untuk memeriksanya. Pakar mengatakan, bahawa anda boleh mencapai hasil yang baik dengan domain yang mempunyai metrik (DA, PA, CF, TF) di atas 15.

Berapa Banyak Yang Perlu Anda Bayar untuk Nama Domain?

Sangat sukar untuk memberi anda nasihat mengenai berapa banyak yang harus anda belanjakan untuk domain yang baik. Harga berbeza dari niche ke niche dan dari domain ke domain. Tidak ada harga tetap dan anda tidak dapat mengira berapa nilai nama domain. Ringkasnya seperti ini: domain bernilai sama seperti seseorang yang bersedia membayarnya.

Cadangan saya ialah anda tidak boleh membayar lebih dari $ 100 untuk domain yang akan menjadi sebahagian daripada rangkaian blog anda. Saya juga mengesyorkan agar anda tidak membeli terlalu banyak domain sekaligus.

Elakkan Maklumat Kenalan Palsu – Gunakan Privasi Domain!

Google dapat memburu rangkaian blog dengan mudah; terutamanya yang berada dalam bahaya di mana maklumat domain tidak disembunyikan. Banyak pemilik rangkaian blog menggunakan data hubungan palsu untuk menjimatkan sejumlah wang untuk bayaran pendaftaran peribadi. Selalunya, mereka akan kehilangan domain kerana dilarang menggunakan maklumat palsu. Anda harus mengelakkan sama sekali menggunakan maklumat hubungan palsu pada nama domain anda.

Sebaliknya daftarkan domain anda dengan privasi domain. Ini berharga sekitar $ 10 setiap tahun, dan akan menyembunyikan maklumat hubungan peribadi anda dari orang ramai, juga dari Google. Dengan cara ini mustahil untuk mengesan siapa yang memiliki domain tersebut. Sudah tentu dalam beberapa kes (jika domain tersebut terlibat dalam pengaktifan haram), privasi domain tidak akan melindungi orang yang berada di belakang domain, tetapi untuk jaringan blog, privasi domain adalah suatu keharusan.

Jenis Hosting yang Perlu Anda Beli untuk Rangkaian Blog?

Terdapat pelbagai pilihan hosting yang boleh anda gunakan untuk rangkaian blog peribadi anda. Anda boleh menggunakan hosting SEO, penyedia hosting bersama murah yang berbeza, VPS atau pelayan khusus dengan banyak alamat IP khusus. Setiap jenis hosting mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Berikut ini, saya akan memberitahu anda jenis hosting yang terbaik untuk rangkaian blog peribadi.

Hosting SEO

Ketika rangkaian blog mulai meningkat, hosting SEO adalah pilihan terbaik. Jenis perkhidmatan ini dirancang untuk memberi platform kepada webmaster, di mana mereka dapat menguruskan setiap laman web dari satu tempat, sementara mereka menyebar di beberapa alamat IP. Pengehosan SEO adalah penyelesaian yang baik sehingga Google mula menghukum rangkaian blog, berdasarkan alamat IP di mana terdapat hos. Pada dasarnya Google mula menyenarai hitam semua alamat IP yang dikaitkan dengan penyedia hosting SEO yang berbeza.

Saya cadangkan untuk mengelakkan penyedia hosting yang menyatakan bahawa itu adalah syarikat hosting SEO. Masa-masa itu telah berlalu ketika hosting SEO baik untuk jaringan blog.

VPS & Hosting Khusus

Pelayan maya atau khusus sangat sesuai untuk mengehoskan beberapa laman web. Anda boleh menambahkan beberapa alamat IP ke pelayan yang sama, dengan cara ini anda dapat mengehoskan banyak laman web di beberapa alamat IP, sambil mempunyainya di pelayan yang sama.

Terdapat beberapa kelemahan walaupun. Penyelenggaraan VPS atau pelayan khusus memerlukan tahap pengetahuan tertentu dalam fail ini. Pelayan ini mahal dan anda juga perlu membayar tambahan untuk alamat IP tambahan. Anda tidak akan dapat menggunakan pelayan khusus untuk beberapa laman web hosting berpotensi penuh, jadi mungkin tidak layak menyewa. Juga, terdapat jumlah alamat IP terhad yang dapat anda tambahkan ke pelayan, dan berkali-kali, penyedia hosting tidak akan memberi anda IP kelas C, yang terbaik untuk rangkaian blog.

Sekiranya anda baru memulakan dengan rangkaian blog peribadi pertama anda, anda tidak perlu bersusah payah menyewa pelayan; sebaliknya anda harus mencari sesuatu yang lebih mudah dan menjimatkan.

Hosting Berkongsi

Pada masa ini, hosting bersama adalah cara yang tepat, jika anda membina rangkaian blog peribadi. Hosting bersama adalah kos efektif, mudah dikendalikan dan dikendalikan, dan menyediakan semua alat yang diperlukan yang mungkin anda perlukan untuk rangkaian blog anda.

Kos rancangan hosting bersama adalah sekitar $ 4- $ 6 / bulan, jika anda membayar terlebih dahulu selama satu atau dua tahun. Sebilangan besar rancangan hosting membenarkan hosting lebih daripada satu laman web, yang bagus, kerana anda boleh membina banyak rangkaian blog menggunakan sumber yang sama.

Penting untuk memilih penyedia hosting yang baik dan boleh dipercayai. Berikut adalah senarai hos bersama terbaik yang boleh anda gunakan untuk rangkaian blog peribadi anda:

 • iPage
 • Lembu gemuk
 • JustHost
 • BlueHost
 • Dalam gerakan
 • HostGator
 • HostMonster
 • WebHostingHub
 • GreenGeeks
 • Pelayan Antara

Sudah tentu terdapat beberapa syarikat hosting lain di luar sana, tetapi saya cadangkan untuk memulakannya. Ada yang berpatutan, mempunyai masa operasi yang hebat dan sokongan pelanggan yang baik. Anda tidak boleh menghoskan laman web anda di beberapa hos sampah rawak. Pergi dengan penyedia hosting yang baik dan boleh dipercayai sahaja. Tidak ada gunanya membeli beberapa domain luput yang mahal, melaburkan masa dan wang ke dalam kandungan dan membuat laman web anda dan murah di pelayan. Ia seperti memiliki kereta yang bagus, tetapi jangan memandu dengan kelajuan penuh kerana tidak mampu membeli bahan bakar.

Membuat Laman Web Rangkaian Blog Peribadi Anda

Saya menganggap bahawa anda tahu bagaimana mengarahkan nama domain anda ke akaun hosting dengan menukar pelayan nama. Saya tidak akan terperinci, tetapi jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Pelayan Nama dan ingin mengetahui cara kerjanya, sila baca panduan terpaut kami.

Setelah DNS dikemas kini dan domain anda diarahkan ke akaun hosting anda, anda boleh mula membina laman web anda. Untuk mempercepat sedikit, anda boleh menggunakan alat pemasangan satu klik yang ditawarkan oleh kebanyakan syarikat hosting. Dengan alat ini anda boleh memasang WordPress, Drupal, Joomla atau CMS lain ke laman web anda dengan hanya beberapa klik. Anda tidak boleh menghabiskan terlalu banyak masa untuk mengatur inti laman web anda.

Memilih CMS untuk Rangkaian Blog Anda

Ramai yang mengatakan bahawa anda tidak boleh meninggalkan jejak ketika membina rangkaian blog. Oleh itu para pakar mengesyorkan menggunakan CMS yang berbeza untuk setiap laman web anda. Dari pengalaman peribadi, saya dapat memberitahu anda, bahawa tidak ada perbezaan antara rangkaian yang hanya berjalan di WordPress dan rangkaian di mana setiap laman web dibina berdasarkan sistem yang berbeza.

Oleh itu, saya cadangkan memilih CMS yang mudah, kerana lebih mudah untuk anda uruskan. Saya lebih suka menggunakan WordPress, bukan sahaja untuk rangkaian blog, tetapi juga untuk setiap laman web yang saya bina. Keindahan menggunakan WordPress adalah, anda dapat menyesuaikan setiap laman web rangkaian anda tanpa meninggalkan jejak.

Membangun Laman Web Anda tanpa Meninggalkan Jejak

Menggunakan hanya WordPress untuk rangkaian anda, boleh menjadi jejak. Namun separuh daripada web dibina di WordPress, dan selalunya laman web hanya mempunyai pautan balik dari blog WordPress. Adakah ini benar-benar jejak kaki? Pada pendapat saya tidak.

Sekiranya anda menggunakan tema dan plugin yang sama untuk setiap laman web yang anda bina, ini adalah jejak besar yang harus anda hindari. Anda harus memikirkan setiap laman web sebagai projek yang berbeza, yang tidak berkaitan dengan yang lain. Cara terbaik untuk mengelakkan jejak kaki semasa membuat laman web anda adalah:

 • Logo Tersuai – buat logo untuk setiap laman web; jika anda tidak mahir di Photoshop atau tidak tahu apa-apa tentang cara membuat logo, anda boleh mencari beberapa pereka logo murah di Fiverr atau forum.
 • Tema yang berbeza – terdapat ribuan tema percuma; hanya menggunakan tema yang berbeza untuk setiap projek
 • Halaman Khusus – setiap laman web mempunyai halaman Tentang, Kontak, Dasar Privasi, Syarat Penggunaan. Anda harus membuat halaman ini untuk setiap laman web anda. Pasti anda mesti menghasilkan cerita yang unik dan tidak menggunakan kandungan yang sama di halaman ini.
 • Plugin yang berbeza – Saya tahu bahawa Yoast adalah plugin SEO yang paling popular dan mungkin yang terbaik, tetapi anda tidak boleh memasangnya di setiap laman web anda. Cari pemalam lain yang melakukan perkara yang sama dan campurkan.
 • Kandungan Unik – buat kandungan unik untuk setiap blog anda dan jangan terbitkan pada hari yang sama. Dengan WordPress, anda boleh menjadualkan catatan, jadi anda tidak perlu kembali ke laman web anda setiap kali anda mahu menambahkan artikel baru. Sertakan juga gambar, video dan akhirnya perkara berguna yang boleh dimuat turun ke siaran anda. Untuk mempercepat prosesnya, anda boleh menyewa dua atau dua penulis untuk membantu anda membuat kandungan.
 • Membina Pautan Balik – adalah idea yang tidak baik untuk memautkan rangkaian blog anda. Ini adalah kesalahan terbesar yang dilakukan oleh kebanyakan orang. Sudah pasti, bahawa memautkan laman web anda dapat memberikan dorongan awal yang besar ke seluruh rangkaian dan laman web wang anda, tetapi dalam jangka panjang ia tidak bermanfaat. Cuba dapatkan pautan balik dari laman web pihak ketiga yang berbeza melalui komen blog, harta web 2.0, catatan forum, dll.
 • Jadikannya Semula jadi – laman web, yang sentiasa dikemas kini kelihatan sangat semula jadi, bukan sahaja kepada pengguna tetapi juga kepada Google. Walau bagaimanapun, pautan ke laman web yang sama berulang kali kelihatan sangat pelik. Semasa memautkan ke laman web wang anda dari rangkaian anda, cuba tambahkan sumber lain juga, yang bukan pesaing anda tetapi beberapa laman web maklumat bernilai tinggi.

Bangun dan Kembangkan Rangkaian Anda

Membangun PBN anda memerlukan banyak masa dan usaha. Ia juga akan menghabiskan sejumlah besar wang. Walaupun begitu, anda harus melakukan seberapa banyak yang anda mampu dari segi masa dan wang. Oleh itu, tidak ada gunanya bekerja di 30-50 laman web berturut-turut sementara anda tidak mempunyai cukup masa dan anggaran untuk itu.

Anda harus menumpukan pada laman web yang lebih sedikit, membangunnya dari awal. Setelah laman web dibina dan menerima sedikit lalu lintas, anda boleh meneruskan dan memulakan dengan laman web baru, tetapi jangan lupa untuk kembali ke laman web lama dan mengemas kini dari semasa ke semasa.

Tamat

Membuat rangkaian blog peribadi anda sendiri adalah cara untuk pergi jika anda ingin memberi peringkat laman web khusus. Adalah sukar dan memakan masa untuk membuat PBN yang baik, namun hasilnya luar biasa. Mempunyai seseorang untuk menolong anda adalah kelebihan yang baik, kerana beberapa tugas boleh dilakukan secara outsourcing seperti menulis kandungan, mengemas kini laman web, membina pautan, dll..

Akhirnya, cadangan peribadi saya: jangan repot-repot membina rangkaian blog peribadi jika anda bukan orang yang gigih, jika anda akan menyerah setelah satu atau dua bulan. Membentuk rangkaian laman web adalah proses yang panjang dan tidak akan mendapat hasil anda dalam semalam. Ini adalah pelaburan dan strategi jangka panjang, yang akan memberikan hasil hanya dalam jangka panjang.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau pemerhatian mengenai artikel ini, jangan ragu untuk memberikan komen di bawah.

Semoga berjaya membina PBN anda!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector