Bagaimana Memulakan Laman Web Perniagaan Dalam Talian?

01.06.2020
Tutorial & Panduan 'Bagaimana Memulakan Laman Web Perniagaan Dalam Talian?
0 8 мин.

memulakan-laman web-perniagaan-laman web


Internet mempunyai begitu banyak peluang sehingga tidak ada yang dapat menghindarinya. Apa sahaja idea perniagaan anda, pasti ada sesuatu yang boleh anda lakukan dalam talian untuk membantu perkembangannya.

Sebilangan besar orang memilih untuk menjana wang dalam talian kerana dilengkapi dengan banyak faedah seperti akses di seluruh dunia dan banyak perkara lain. Melakukan perniagaan dalam talian hanyalah sesuatu yang berjaya selama 10 tahun terakhir dan akan terus menjadi lebih baik pada tahun-tahun akan datang. Oleh itu, semakin cepat anda memulakan perniagaan anda, semakin baik.

Sekiranya anda bersedia melancarkan idea anda dan membuatnya menguntungkan, anda boleh mengikuti langkah-langkah yang telah kami berikan di sini untuk terus maju.

Langkah 1: Cari Masalah yang Perlu Diselesaikan atau Keperluan untuk Diisi

selesaikan masalahWalaupun idea anda hebat, tidak ada yang akan mempedulikannya jika idea itu tidak memberi nilai. Tetapi walaupun anda ingin melancarkan perniagaan runcit yang sederhana, anda mesti mencari keperluan terlebih dahulu dan bukannya produk. Oleh itu, untuk meningkatkan peluang anda untuk berjaya, cari pasaran yang anda ingin masuk.

Cari kumpulan orang yang mencari jalan keluar untuk masalah tertentu tanpa terlalu banyak hasil. Cukup mudah untuk membuat penyelidikan ini di internet hari ini; anda boleh melakukannya dengan pelbagai cara:

 • Lawati Quora dan lihat jenis soalan apa yang orang ajukan di ceruk tempat anda berada.
 • Penyelidikan kata kunci dengan Penjelajah Kata Kunci MOZ atau Perancang Kata Kunci Google.
 • Lihat apa yang sedang berlaku pesaing anda dengan mengunjungi laman web lain dan melihat bagaimana mereka memenuhi keperluan khusus yang ingin anda sasarkan.

Langkah 2: Buat Laman Web atau Pilih Pasar

Anda mempunyai banyak pilihan untuk mendapatkan produk anda di hadapan pelanggan. Anda boleh memilih dari banyak pasar dalam talian seperti Amazon, eBay dan lain-lain, atau anda boleh membuat laman web anda sendiri. Menghantar produk anda ke pasaran dalam talian adalah cepat dan mudah, tetapi mempunyai banyak kekurangan.

Sebagai permulaan, pasaran akan mengurangkan keuntungan anda dan mengenakan banyak batasan. Mereka akan mempunyai pendapat mengenai apa yang anda jual dan bagaimana anda menjualnya. Di samping itu, terdapat banyak persaingan di setiap pasar, jadi anda dapat dengan mudah menghadapi perang harga. Tetapi jika anda mahukan penyelesaian yang cepat dan mudah tanpa perlu campur tangan dengan membuat laman web, ia pasti dapat berfungsi untuk anda. Sebenarnya, perkara terbaik mengenai pasar ini ialah aliran lalu lintas yang berterusan, jadi lebih mudah untuk mendapatkan pelanggan dari mereka.

buat-a-laman webWalaupun begitu, jika anda ingin membuat laman web, anda juga boleh melakukannya dengan cepat. Anda harus menonton banyak tutorial dan memperhatikan reka bentuk laman web anda, tetapi anda juga akan mempunyai kawalan penuh ke atas laman web anda. Selain itu, ia memerlukan pelaburan di muka yang lebih besar tetapi akan menjana lebih banyak wang dalam jangka masa panjang.

Melancarkan laman web hari ini adalah mudah. Ia memerlukan tiga langkah mudah:

 • Daftarkan akaun hosting– Daftar ke HostGator kerana mereka adalah perkhidmatan yang paling dipercayai, murah dan terpantas untuk WordPress. Sijil SSL percuma disertakan dengan semua rancangan hosting bersama.
 • Pasang WordPress – HostGator membolehkan anda memasang WordPress dengan satu klik, dan melancarkan laman web anda dalam masa satu jam. Semudah itu.
 • Pasang tema DIVI – Sekiranya anda ingin menjadikan laman web anda kelihatan seperti yang anda mahukan, Divi adalah cara yang tepat. Sangat sedikit platform lain yang menjadikannya mudah untuk membuat reka bentuk web profesional daripada elemen drag and drop. Lebih murah daripada menyewa pembangun dan anda boleh menggunakannya untuk membuat beberapa laman web juga.

Berikut adalah beberapa petunjuk untuk membuat laman web perniagaan yang mudah tetapi menarik:

 • Gunakan hanya satu atau dua fon biasa pada latar belakang putih.
 • Jadikan navigasi laman web anda mudah, komprehensif dan konsisten di setiap halaman.
 • Gunakan video, grafik atau audio hanya jika mereka meningkatkan pengalaman pengguna dan dapat menyampaikan mesej anda dengan betul.
 • Tambahkan tawaran pilihan dan kumpulkan alamat e-mel pengguna anda.
 • Jadikan pembelian semudah dan semudah mungkin. Pengguna tidak boleh melebihi dua klik.
 • Fikirkan laman web anda sebagai etalase dalam talian anda dan jadikannya mesra pengguna seperti yang anda boleh.

Apa sahaja pilihan yang anda pilih untuk menjual produk anda, pastikan untuk mempertimbangkan kebaikan dan keburukan untuk melihat mana yang paling sesuai untuk anda.

Langkah 3: Tulis Salinan yang Menjual

tulis-salinan-yang-menjualMenulis untuk web adalah bentuk seni menarik yang sangat mempengaruhi seberapa baik anda dapat menjual produk anda. Ini adalah cara anda berkomunikasi dengan pelawat laman web anda dan memberitahu mereka apa nilai yang dapat anda tawarkan. Ini adalah bahagian penting dalam proses penjualan, tetapi anda dapat melakukannya dengan baik dengan formula yang betul:

 • Bangkitkan minat pembaca dengan tajuk utama yang menarik dan unik.
 • Gunakan perenggan pertama untuk menerangkan masalah yang akan diselesaikan oleh produk anda.
 • Tentukan kredibiliti anda dengan contoh dan beritahu pembaca dengan tepat bagaimana anda akan menyelesaikan masalah mereka.
 • Sertakan testimoni dari orang yang berpuas hati dengan produk tersebut.
 • Tulis senarai faedah yang dapat ditawarkan produk kepada pengguna.
 • Buat tawaran yang menarik.
 • Berikan jaminan yang kuat untuk kejayaan produk.
 • Buat segera dengan sesuatu seperti “tawaran masa terhad”.
 • Minta pembaca membeli produk anda.

Perkara yang paling penting dalam apa sahaja salinan yang anda tulis adalah memberi tumpuan kepada nilai unik yang akan diberikan oleh produk kepada penggunanya. Huraikan dengan tepat bagaimana produk tertentu akan menjadikan kehidupan orang lebih mudah dan lebih baik.

Langkah 4: Pasarkan Laman Web Anda

mengiklankan-laman web-dalam talian-pemasaranApabila anda telah menyiapkan laman web anda dan siap untuk digunakan, inilah masanya untuk menggunakan strategi pemasaran yang sesuai. Anda harus mempunyai idea yang jelas mengenai siapa audiens anda agar dapat memanfaatkan pelbagai strategi pemasaran dalam talian.

Sebilangan besar orang memasarkan laman web dan produk mereka melalui enjin carian, platform media sosial dan iklan berbayar. Bergantung pada model perniagaan anda yang unik dan jenis orang yang anda ingin menarik, anda boleh mendapatkan hasil yang baik dengan ini.

SEO

Anda harus sentiasa berusaha untuk mengoptimumkan laman web anda untuk mesin pencari. Membuat catatan blog dan kandungan yang menarik akan membantu anda meningkatkan kedudukan mesin pencari anda dan memperoleh lalu lintas yang disasarkan secara percuma. Walaupun ini memerlukan masa yang lama, setelah anda mencapai tempat yang baik di halaman peringkat mesin pencari, anda akan mendapat lalu lintas yang anda perlukan untuk menjual sejumlah produk yang luar biasa. Namun, itu memerlukan kerja yang konsisten dan kedudukan mesin pencari anda akan sentiasa berubah-ubah.

PPC

Sekiranya anda akan menggunakan PPC, harapkan hasil yang cepat tetapi hanya selagi anda membayar mesin carian rangkaian iklan untuk lalu lintas. Walau apa pun, ini dapat berfungsi dengan baik jika anda mendapat cukup banyak jika anda menjual produk mahal dengan pulangan pelaburan yang tinggi.

Media Sosial

Pemasaran media sosial adalah sesuatu yang harus dimanfaatkan oleh setiap pemilik perniagaan. Anda boleh menggunakannya hanya untuk menerbitkan catatan atau anda juga boleh menggunakannya sebagai platform pemasaran berbayar. Tidak ada yang dapat mensasarkan pengguna secara tepat seperti platform media sosial. Facebook misalnya mempunyai algoritma yang sangat canggih yang akan memberi anda orang yang tepat yang anda perlukan.

Pemasaran Kandungan

Anda juga harus mempertimbangkan untuk membuat blog dan membuat video YouTube juga. Menerbitkan kandungan berkualiti tinggi secara berkala adalah kaedah terbaik untuk menarik pengguna ke laman web anda. Tidak ada yang menjual dengan lebih baik di internet daripada maklumat berharga, jadi pastikan bahawa anda mempunyai beberapa di laman web anda. Ini membawa saya ke titik seterusnya.

Pemasaran E-mel

Mengambil alamat e-mel pengguna anda adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk perniagaan anda. Bina senarai e-mel, kerana itu adalah aset yang sangat berharga. Ini membolehkan anda menghubungi langsung orang yang sudah menunjukkan minat terhadap produk anda dan membolehkan anda menukarnya menjadi pembeli.

Langkah 5: Jadikan Diri Anda sebagai Pakar dalam Niche Anda

pakar-anda-cerukSalah satu perkara yang paling penting dalam memastikan pengunjung laman web anda membeli barang yang anda jual adalah kepercayaan. Mereka harus mempercayai bahawa anda mempunyai kepentingan terbaik dan maklumat yang anda berikan benar-benar berlaku. Orang biasanya datang ke internet untuk mendapatkan maklumat dan mereka banyak membaca mengenai sesuatu produk sebelum mereka membelinya. Sekiranya anda yang memberikan maklumat itu, mereka mungkin akan membelinya melalui anda.

Untuk memanfaatkan kekuatan menjadi pakar dalam bidang anda, anda dapat melakukan yang berikut:

 • Tulis catatan blog atau berikan e-book percuma yang mengandungi beberapa nasihat pakar anda.
 • Tambahkan pautan “hantar ke rakan” ke setiap bahagian kandungan berharga yang anda terbitkan.
 • Aktif dalam bentuk industri pakar dan kumpulan rangkaian sosial.

Semua ini akan membuat orang berminat dengan apa yang anda katakan dan kemungkinan akan melayari laman web anda untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut. Orang cenderung mempercayai perniagaan lebih banyak jika ada wajah di belakangnya, jadi pastikan mereka melihat perniagaan anda!

Langkah 6: Tingkatkan Keuntungan Anda melalui Jualan Atas dan Jualan Belakang

kenaikan-keuntunganSetelah orang membuat pembelian pertama di laman web anda, tugas anda masih belum selesai. Anda harus menggunakan penjualan jual dan jual belakang untuk mendorong mereka membeli dari anda lagi. Ingatlah bahawa pelanggan yang kembali selalu menjadi yang terbaik, jadi berusaha untuk mendapatkan seberapa banyak yang anda boleh. Anda boleh mencapainya dengan:

 • Menawarkan produk yang melengkapkan pembelian asal yang mereka buat.
 • Beri mereka kupon kesetiaan elektronik yang membolehkan mereka menebus sesuatu yang bernilai semasa lawatan mereka yang seterusnya.
 • Tunjukkan kepada mereka produk lain yang berkaitan di halaman “Terima Kasih” setelah mereka melakukan pembelian.

Kesimpulannya

Internet berubah sekelip mata, jadi menghabiskan setahun dalam talian adalah seperti menghabiskan 5 tahun di dunia nyata. Anda bersungguh-sungguh jika memulakan perniagaan secara dalam talian dan anda harus terus bergerak mengikut arus dan perkembangan. Walau apa pun, prinsip melancarkan dan menjalankan perniagaan dalam talian yang berjaya tidak akan berubah, jadi anda selalu mempunyai sesuatu yang perlu diperhatikan ketika anda merancang langkah seterusnya.

Saya harap anda menikmati membaca artikel ini dan kami membantu anda dalam memulakan perniagaan dalam talian yang berjaya!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector