Bagaimana Memulakan Laman Web Portfolio Fotografi?

mula-fotografi-portfolio-laman web


Terdapat tiga bahan penting yang diperlukan untuk memulakan perniagaan fotografi yang baik: kemahiran dalam fotografi, peralatan dan pemasaran. Dari perspektif pemasaran, langkah pertama adalah mewujudkan kehadiran dalam talian yang kuat untuk menjangkau lebih ramai orang dengan perkhidmatan anda.

Pada masa ini, setiap perniagaan perlu membuat laman web sendiri. Apabila orang memerlukan sesuatu, mereka biasanya mencarinya di Internet, melayari laman web tertentu dan sama ada mula memesan produk atau menghubungi perniagaan untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkhidmatan tersebut.

Laman web portfolio fotografi adalah keperluan perniagaan anda dan kami akan menunjukkan cara membuatnya dalam artikel ini. Tidak ada cara yang lebih baik bagi jurugambar untuk menunjukkan karyanya kepada penonton daripada laman web portfolio. Ia bukan sahaja cara yang berkesan untuk mengembangkan asas pelanggan anda, tetapi juga sangat mudah untuk ditubuhkan. Tidak kira sama ada anda seorang jurugambar profesional atau pemula; laman web portfolio adalah kaedah terbaik untuk mempopularkan karya anda dalam kedua-dua kes tersebut.

Anehnya, banyak jurugambar memilih untuk memutarkan perkhidmatan mereka hanya di media sosial. Mereka membuat halaman Facebook, Instagram atau 500px dan memuat naik karya mereka di sana. Ini adalah salah satu cara untuk membina perniagaan anda, tetapi pastinya bukan yang paling berkesan. Pertama, kami akan menerangkan mengapa setiap jurugambar bebas perlu membuat laman web portfolio. Kemudian, kami akan menunjukkan kepada anda salah satu kaedah termudah untuk membuatnya.

Mengapa Anda Perlu Memulakan Laman Web Portofolio Foto?

fredrikclement-fotografi-portfolio-laman web

Sumber: fredrikclement.com

Bagi banyak jurugambar, pertama kali orang ramai melihat foto mereka adalah ketika mereka memuat naiknya di laman web portfolio. Sekiranya anda mempunyai koleksi foto yang bagus, anda boleh memuat naiknya ke laman web anda sehingga calon pelanggan dapat melihat apa yang diharapkan dari perkhidmatan anda. Menunjukkan kepada orang kedai yang bagus sudah menjadi amalan pemasaran yang baik.

Faktanya ialah anda dapat menunjukkan karya anda di Internet dengan pelbagai cara, jadi mungkin tidak jelas mengapa anda harus melakukannya dengan membuat laman web. Selanjutnya, kita akan membincangkan beberapa platform yang paling popular digunakan oleh jurugambar dan bukannya laman web dan bagaimana mereka menghalang kejayaan mereka. Kemudian, akan lebih mudah untuk melihat mengapa laman web portfolio adalah pilihan yang lebih baik.

Akaun Fotografi di Media Sosial

Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, jurugambar biasanya suka memuat naik foto mereka di laman web seperti Facebook, Instagram dan 500px. Platform ini agak popular, tetapi semuanya mempunyai kelemahan yang sama. Anda akan dapat menghantar karya anda untuk kalangan orang yang mengikuti anda, dan mungkin ada lagi yang akan bergabung, tetapi anda masih terhad kepada orang-orang yang menggunakan platform yang sama.

Sebaliknya, titik utama perniagaan fotografi adalah untuk menarik orang yang sama sekali tidak berminat dengan fotografi, melainkan pada perkhidmatan berdasarkan kemahiran anda dalam fotografi. Pada platform yang disebutkan di atas, anda akan dapat berkongsi karya anda dengan jurugambar lain, tetapi bakal pelanggan jarang berminat.

Adalah sesuatu yang baik jika foto anda mendapat penghargaan daripada jurugambar lain, tetapi jika anda mahu perniagaan anda berkembang, anda perlu menarik orang rawak yang memerlukan perkhidmatan anda.

Memuat naik Foto ke Pasar Dalam Talian

istcokphoto

Sumber: istockphoto.com

Daripada membuat laman web portfolio, mungkin merupakan idea yang baik untuk menyiarkan jenama anda di halaman penyenaraian direktori dan pasar dalam talian. Terdapat banyak pasar perkahwinan yang tersedia untuk mereka yang memerlukan jurugambar untuk perkahwinan. Yang perlu anda lakukan ialah menambahkan iklan terperingkat anda ke halaman ini dan menunggu pelanggan. Ternyata, ini adalah amalan yang tidak berkesan.

Apabila jurugambar dihubungi oleh bakal pelanggan, mereka dapat menunjukkan portfolio dengan berkongsi pautan ke laman penyenaraian direktori mereka. Berkongsi pautan sedemikian harus dielakkan dengan segala cara. Walaupun orang yang berminat dengan perkhidmatan ini dapat melihat beberapa contoh gambar, jurugambar hanya menyukarkan semua orang untuk menyewa mereka. Terdapat tiga faktor berbeza yang sangat mempengaruhi proses membuat keputusan mereka:

 • Keletihan Keputusan – Pengambilan keputusan yang berulang-ulang hanya menyebabkan kekecewaan dan keletihan setelah suatu tahap tertentu. Apabila orang mencari jurugambar atau perkhidmatan lain, mereka lebih suka mengelakkan membuat keputusan setelah seharian. Apa yang mereka ingin lihat adalah satu-satunya penyelesaian yang menarik untuk masalah mereka. Mereka sudah dipaksa untuk membuat keputusan yang cukup semasa bekerja. Dengan menghubungkan direktori, anda tidak benar-benar menyelesaikan masalah, tetapi membingungkan mereka dan hasil akhirnya adalah bahawa mereka membuat keputusan yang salah.
 • Tiada Peluang Penjenamaan – Sebelum memulakan sebarang jenis perniagaan, anda harus mengetahui nama jenama, logo dan beberapa idea untuk gaya tertentu yang akan menjadi ciri khas karya anda. Semua perkara ini diperlukan sekiranya anda ingin mewujudkan jenama yang kuat. Fakta yang menyedihkan adalah bahawa direktori tidak dapat menunjukkan jenama anda dengan betul kepada khalayak.
 • Terlalu Banyak Pilihan – Apabila orang mengunjungi halaman penyenaraian direktori yang mencari jurugambar, apa yang menyambutnya adalah senarai panjang profesional yang ada. Tidak ada yang suka menghadapi senarai pilihan yang tidak berkesudahan kerana sering membuat mereka tidak dapat membuat keputusan. Cukup luar biasa, itulah sebabnya mengapa kebanyakan orang segera meninggalkan laman web ini tanpa melihat apa yang ditawarkan.

Secara keseluruhan, halaman penyenaraian direktori dan pasar dalam talian agak kekurangan daripada platform yang baik ketika mempopularkan perniagaan fotografi. Dengan itu, mari kita lihat bagaimana mana-mana jurugambar dapat membina laman web portfolio profesional!

Panduan Permulaan untuk Membuat Laman Web Portfolio

Untuk dapat membina jenama anda dengan betul, anda perlu membuat laman web portfolio anda sendiri. Reka bentuk laman web portfolio perlu minimalis, menekankan imejan di halaman anda. Ia mesti cepat, dan anda juga perlu menggunakan tema yang mempunyai tayangan slaid atau galeri yang hebat. Pelawat anda perlu dapat mencari gambar anda dengan satu klik.

Kemudian, berdasarkan gaya anda, kualiti kerja anda dan mungkin beberapa ulasan pelanggan yang anda tambahkan, mereka dapat memutuskan sama ada akan mengupah anda atau pergi. Sebilangan besar jurugambar membuat laman web peribadi mereka hanya untuk bersenang-senang, tetapi jika anda menginginkannya menjadi laman web perniagaan, terdapat beberapa perkara penting yang perlu anda fokuskan. Pertama sekali, alasan utama mengapa anda membuat laman web adalah menjangkau pelanggan.

Orang yang mengunjungi laman web anda harus disambut dengan reka bentuk yang menakjubkan. Selain itu, tema dan kandungan anda harus dioptimumkan untuk SEO, memastikan orang dapat mencari perniagaan anda walaupun dengan menaip pertanyaan berkaitan fotografi ke dalam mesin pencari. Sekiranya anda memerlukan platform yang baik untuk membina laman web baru anda, anda boleh memilih WordPress atau pembangun laman web yang dihoskan.

WordPress adalah platform paling popular untuk membina blog, laman web eCommerce dan pada dasarnya jenis laman web profesional atau peribadi. Setelah memperkenalkan anda ke WordPress, kami juga akan membincangkan sedikit mengenai platform pembinaan laman web yang dihoskan.

Membuat Laman Portfolio Anda dengan WordPress

fotografi-portfolio-laman web-wordpress

WordPress menjadi begitu popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini sehingga ketika orang ingin membuat laman web, inilah platform yang segera muncul dalam fikiran mereka. Ia dianggap sebagai pilihan terbaik untuk blogger dan laman web peribadi kecil, tetapi banyak perniagaan menggunakannya juga. Terdapat ribuan tema untuk dipilih, termasuk yang percuma dan premium yang merangkumi semua kategori yang mungkin. Selain itu, terdapat banyak plugin yang tersedia, percuma dan premium yang dapat menambahkan fungsi baru ke laman web anda.

Sebaik sahaja anda mendapat nama domain dan mendaftar ke perkhidmatan hosting web yang boleh dipercayai, anda boleh mula membina laman web baru anda. Oleh kerana anda ingin memasuki pasaran sebagai jurugambar profesional, anda memerlukan tema yang dirancang dengan baik dari kategori portfolio. WordPress mungkin kelihatan agak membingungkan pada awalnya, tetapi anda dapat menemui banyak panduan langkah demi langkah untuk platform di Web yang dapat membantu anda membuat semua jenis laman web profesional dari awal.

Plugin WordPress Penting untuk Jurugambar

Galeri Envira

Galeri Envira adalah plugin WordPress yang sangat kuat sekarang untuk jurugambar dan profesion lain di mana imejan penting. Ini membolehkan anda menambah galeri gambar yang responsif sepenuhnya dan dapat dibuka melalui pop timbul lightbox juga. Selain itu, ia menyediakan banyak ciri yang hilang dari pustaka media WordPress lalai.

Pembuat galeri seret dan jatuhkan memastikan bahawa foto anda akan dipersembahkan dengan kemas dan setiap galeri hanya memerlukan beberapa minit untuk dibina. Oleh kerana Envira adalah plugin yang boleh diperpanjang, anda boleh menambahkan banyak add-on yang berbeza, menjadikannya alat yang lebih baik. Sekiranya anda mempunyai foto di Instagram atau Dropbox yang ingin anda tambahkan, anda boleh mengimportnya dengan satu klik.

Memuat turun Galeri Envira sangat bermanfaat untuk SEO anda, menjamin bahawa halaman web anda dimuat dengan kelajuan tinggi.

Soliloquy WP

Soliloquy sangat digalakkan jika anda ingin menambahkan slaid yang bergaya dan responsif sepenuhnya ke laman web portfolio anda. Gelangsar serasi dengan gambar dan kandungan video juga. Terdapat banyak ciri hebat yang disatukan dalam plugin, menjadikan anda dapat mengubah tema slaid anda dan menambahkan animasi yang menjadikannya lebih menarik bagi pengunjung anda.

Banyak plugin slaid WordPress rumit dan memerlukan banyak masa untuk membiasakan diri. Soliloquy, sebaliknya, menyatu dengan lancar ke papan pemuka anda dan setiap pilihan cukup jelas. Banyak bergantung pada bagaimana slaid plugin dikodkan. Anda pasti tidak mahu mencederakan SEO laman web anda dengan memuat turun pemalam yang tidak berkod yang lebih buruk daripada laman web anda. Soliloquy menjamin pengalaman pengguna yang lancar dengan memastikan slaid anda dimuat dengan cepat dengan semua imejan yang telah anda tambahkan.

Plugin ini dirancang untuk menangani kedua-dua pertanyaan backend dan frontend dengan cara yang paling berkesan, supaya halaman anda tidak terpengaruh oleh kelewatan semasa memuatkan. Sekiranya anda menambahkan semuanya, Soliloquy dioptimumkan dengan sempurna untuk kelajuan pemuatan halaman yang cepat, tidak kira bagaimana anda menyesuaikan slaid anda atau berapa banyak foto yang anda tambahkan.

Ketenangan

Mengoptimumkan foto anda untuk kelajuan pemuatan halaman yang lebih pantas adalah apa yang benar-benar bagus dalam Imsanity. Anda sentiasa dapat memastikan pengalaman pengguna yang lebih baik untuk pengunjung anda dengan mengoptimumkan kandungan anda. Sekiranya anda mempunyai banyak kandungan yang terkumpul di satu halaman, orang-orang boleh membuat kekecewaan menunggu sehingga semuanya dimuat turun. Sebagai jurugambar, foto anda adalah jenis kandungan yang paling dapat melambatkan laman web anda.

Ini adalah masalah dengan kebanyakan laman web, kerana terdapat banyak gambar di halaman anda, walaupun anda sebenarnya tidak menjalankan laman web portfolio fotografi. Inilah sebabnya mengapa orang menggunakan Imsanity di banyak laman web yang berbeza. Ini adalah alat yang sempurna untuk mengoptimumkan gambar anda, menjamin kelajuan memuatkan halaman yang tinggi dan memastikan orang mempunyai masa yang baik untuk melayari laman web anda.

Sudah tentu, anda boleh memuat turun apa-apa pemalam pemampatan gambar biasa jika anda mahu, tetapi ia tidak akan berkesan seperti Imsanity. Sebab mengapa kami mengesyorkannya adalah kerana dapat mengubah saiz banyak gambar dalam masa yang singkat. Semua gambar anda akan lebih kecil, namun masih cukup besar untuk menekankan nuansa penting dan kualiti dan gaya keseluruhan gambar anda yang ingin anda tunjukkan kepada pelanggan anda sebagai jurugambar profesional.

Divi – Tema WordPress Paling Disyorkan Kami

laman web divi-wordpress-tema-fotografi-laman web

Divi adalah tema WordPress yang dibangunkan oleh pasukan Elegant Themes. Kedua-dua pasukan dan tema ini sangat popular sekarang di pasaran, menarik ribuan orang yang mahukan templat berkualiti untuk laman web mereka. Di Divi, anda boleh menemui semua yang diperlukan oleh jurugambar yang baik untuk laman web yang hebat. Terdapat banyak susun atur yang telah ditentukan, kotak CSS khusus, antara muka seret dan lepas dan banyak pilihan penyesuaian.

Sekiranya anda ingin menambahkan modul ke laman web anda, anda boleh melakukannya dengan mudah dengan Divi. Terdapat 40 modul kandungan berbeza untuk dipilih dan anda boleh menambahkannya ke susun atur halaman anda mengikut citarasa anda. Hampir semua perkara dapat dilakukan dengan mudah dengan pemalam ini sementara ia dirancang untuk menjadi sepantas kilat. Plugin ini mempunyai fungsi pratonton langsung, sehingga anda dapat mengawasi hasilnya sehingga anda menemui warna, fon dan reka bentuk keseluruhan yang sempurna untuk halaman anda.

Dengan Divi, apa yang anda dapat adalah reka bentuk moden yang menarik untuk laman web anda. Sebaik sahaja anda mula menambahkan foto anda, anda akan menyedari bahawa tema itu bukan sahaja indah dengan sendirinya, tetapi juga menjadikan kandungan anda kelihatan hebat. Anda hanya perlu menerapkan tata letak, menambahkan kandungan anda dan beberapa modul, menerapkan beberapa perubahan sebagai sentuhan terakhir dan laman web anda sudah siap.

Membuat Laman Portfolio Anda dengan Pembina Laman Web yang Dihoskan

Platform pembinaan laman web yang dihoskan adalah cara terbaik lain bagi orang awam moden untuk membina laman web portfolio fotografi. Terdapat banyak pembina laman web yang patut dicuba. Ini biasanya merupakan perkhidmatan berbayar, namun berpatutan, memerlukan anda mendaftar ke rancangan bulanan. Anda akan mempunyai nama domain tersuai dan banyak ciri hebat yang boleh anda gunakan untuk laman web anda.

Anda mungkin berfikir bahawa pembangun laman web dengan harga rendah atau bahkan percuma ini agak terhad dan tidak profesional. Ini sama sekali tidak berlaku, kerana pada masa ini anda boleh mendapatkan perkhidmatan yang sangat profesional dengan bayaran nominal. Pembina laman web – terutamanya yang lebih popular – direka dengan mempertimbangkan pengguna yang tidak berpengalaman, namun menawarkan pelbagai pilihan tema yang kelihatan profesional.

Sebilangan platform hanya memenuhi keperluan perniagaan eCommerce, sementara yang lain dilengkapi dengan ciri khas untuk profesional kreatif. Anda dengan jelas dapat memberitahu khalayak sasaran pembangun laman web tertentu hanya dengan mengunjungi halaman utama mereka. Sebagai jurugambar, anda perlu mencari pembangun laman web yang membolehkan anda meningkatkan kandungan laman web anda dengan mengoptimumkan gambar dan SEO tempatan.

BlueHost – Host dan Domain Pendaftar yang Kuat

laman web bluehost-start-photography-portfolio-website

Sebagai jurugambar, anda pasti tidak mahukan perkhidmatan hosting yang rumit. Anda mahukan rancangan web hosting yang mudah dikendalikan dan menyediakan sumber yang mencukupi untuk laman web anda semasa anda memberi tumpuan untuk menyediakan kandungan yang hebat. Dengan Bluehost, hosting web bukan sahaja mudah tetapi anda juga boleh bergantung pada sokongan profesional mereka. Sebab mengapa mereka adalah antara nama terbesar dalam industri ini cukup mudah: mereka bekerja keras, tidak ada janji kosong.

Rancangan mereka dioptimumkan untuk WordPress, yang bermaksud bahawa anda boleh menghidupkan CMS dengan satu klik. Bukan hanya perkhidmatan mereka yang berdaya saing, tetapi mereka juga dapat mengekalkan harga serendah mungkin, menjadikannya berpatutan untuk perniagaan kecil dan individu juga. Anda boleh mendapatkan hosting web, hosting e-mel dan penyiapan cepat untuk laman WordPress anda dalam pakej yang sama, menjimatkan banyak masa.

Selain itu, tidak perlu mencari pendaftar domain pihak ketiga. Dengan setiap pakej hosting, Bluehost memberikan anda nama domain percuma selama setahun. Perkara yang hebat mengenai ciri-ciri ini ialah semua pengebilan melalui penyedia yang sama. Apabila laman web portfolio fotografi anda mula berkembang, ia dapat menarik banyak orang, tetapi tidak perlu risau. Selagi anda tidak mempunyai lebih daripada 500 ribu pelawat setiap bulan, anda akan baik-baik saja dengan rancangan asas mereka.

Apa yang Membuat Laman Web Portofolio Cemerlang?

Hari ini, pembangun laman web dan CMS semuanya dirancang dengan cara yang menjadikan orang dapat membuat laman web profesional tanpa pengalaman. Anda boleh mengumpulkan laman web dengan mudah dan dalam jangka masa yang agak singkat; persoalannya ialah adakah anda dapat menjadikannya menarik bagi pengunjung anda. Dan jika anda menambahkan pemikiran ahli perniagaan ke persamaan, anda perlu menjadikannya mampu mengubah pengunjung menjadi pelanggan juga.

Anda perlu mencari cara untuk mendorong pelawat anda meluangkan lebih banyak masa di laman web anda daripada biasa. Ini juga bermaksud bahawa semasa mereka melayari, anda mempunyai lebih banyak masa untuk meyakinkan mereka bahawa anda memberikan perkhidmatan yang hebat sebagai jurugambar. Terdapat banyak sumber yang ada di Internet mengenai pengoptimuman kadar penukaran (CRO).

Sekiranya anda membaca beberapa artikel mengenai topik tersebut, anda akan dapat melaksanakan amalan pemasaran yang paling penting di laman web anda. Ini termasuk perubahan kecil dalam reka bentuk laman web anda atau menambahkan bahagian blog ke laman web anda dan menyiarkan beberapa artikel di sana. Terdapat banyak amalan yang dapat membantu meningkatkan kadar penukaran anda, dan banyak daripadanya membawa hasil yang luar biasa bagi jurugambar.

Mengoptimumkan Ukuran Gambar

Foto yang diproses secara ideal mengambil 12-15MB ruang simpanan anda. Sekiranya anda mahu halaman web anda dimuat dengan cepat, gambar anda mestilah lebih kecil daripada ukuran yang disebutkan. Semakin banyak gambar yang anda muat naik tanpa memampatkannya, semakin lambat laman web anda. Dengan memampatkan gambar anda, gambar akan menjadi lebih mudah untuk dikendalikan oleh pelayan, kerana hanya akan mengambil sebahagian kecil dari ukuran sebelumnya.

Juga, gambar anda perlu diperhatikan oleh Google. Mesin pencari hanya dapat menafsirkan gambar yang mempunyai teks alternatif yang ditambahkan kepadanya. Lebih baik jika Google dapat menentukan gambar hanya dengan melihatnya, tetapi kita belum sampai di sana. Sehingga itu, anda perlu memberikan beberapa maklumat tambahan mengenai foto anda. Maklumat ini membolehkan orang mencari gambar anda melalui carian gambar.

Jadikan Laman Web Anda Responsif

Pada masa kini, orang lebih suka menggunakan telefon pintar mereka jika mereka ingin melayari Internet. Duduk di mesin desktop menjadi semakin kurang popular. Oleh itu, jika orang memerlukan produk atau perkhidmatan tertentu, kemungkinan besar mereka akan memeriksanya di telefon pintar mereka. Laman web anda perlu tersedia di semua peranti jika anda mahu menjangkau khalayak yang lebih luas.

Sebilangan besar pembangun laman web dan platform CMS dioptimumkan untuk peranti mudah alih. Namun, ini tidak bermaksud bahawa tidak akan ada kekurangan yang tidak dijangka di laman web anda. Ini biasanya berbentuk piksel yang diputarbelitkan, bingkai foto yang salah tempat dan masalah lain dengan penampilan yang menjadikan laman web anda kelihatan pelik. Kesalahan ini dapat diperbaiki dengan cepat. Yang perlu anda lakukan hanyalah menghubungi pasukan sokongan pelanggan masing-masing dan mereka akan menyesuaikan laman web anda dalam beberapa minit.

Gunakan Ulasan Pelanggan untuk Keuntungan Anda

Orang lebih cenderung untuk mengambil jurugambar sekiranya salah satu rakan mereka atau laman web lain yang dipercayai merujuknya kepada mereka. Sekiranya mereka baru sahaja menemui laman web anda di Internet dan tidak pernah mendengar tentang anda sebagai jurugambar sebelumnya, maka kemungkinannya tidak akan berpihak kepada anda.

Untuk membina kepercayaan kepada pengunjung anda, anda selalu dapat memasukkan beberapa ulasan pelanggan yang jujur ​​di laman web anda. Anda perlu menambahkan senarai testimoni ini ke bahagian laman web anda di mana mereka dapat mencarinya dengan mudah. Daripada menunggu testimoni, anda boleh meminta pelanggan baru-baru ini menulisnya setelah anda selesai menjalankan tugas.

Bagi kebanyakan orang, ini tidak terlalu banyak usaha, terutama jika mereka berpuas hati dengan perkhidmatan anda. Terus mengumpulkan maklum balas sehingga anda mempunyai sejumlah besar, dan kemudian tambahkannya ke laman web anda sebagai bukti sosial. Sekiranya orang lain berpuas hati dengan kemahiran fotografi anda, maka tidak akan ada alasan untuk calon pelanggan anda untuk tidak menggaji anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map