Bagaimana Memulakan Laman Web Syarikat?

01.06.2020
Tutorial & Panduan 'Bagaimana Memulakan Laman Web Syarikat?
0 14 мин.

laman web syarikat permulaan


Ingin belajar bagaimana memulakan laman web untuk syarikat anda? Dalam panduan langkah demi langkah ini, saya akan membantu anda membina laman web syarikat profesional.

Pada abad ke-21, bukan fakta baru bahawa semua syarikat mesti mempunyai laman web, tetapi menurut penyelidikan, hanya 71% dari mereka yang mempunyai laman web yang sebenarnya. Sekiranya anda mempunyai syarikat dan ingin mewujudkan kehadiran dalam talian anda, anda telah membuat keputusan yang baik!

Mari melalui langkah-langkah yang diperlukan untuk memiliki laman web yang baik dan berprestasi.

Langkah 1: Cari Nama Domain yang Baik

cari-domain-nama-syarikat-laman web

Nama domain yang baik adalah elemen strategi dalam talian yang mesti ada. Orang akan membaca nama domain itu; mereka juga akan mengingat dan menggunakannya. Ia harus unik, pintar dan berkaitan dengan perniagaan anda. Berikut adalah beberapa peraturan untuk mengelakkan periuk api:

Semakin mudah nama yang anda gunakan, semakin mudah untuk diingat

Elakkan menggunakan watak khas, seperti tanda hubung, kerana mereka akan mengelirukan pelawat anda yang tidak akan ingat di mana tanda sempang itu digunakan. Menggunakan nama domain dengan satu atau lebih tanda hubung juga akan menjadikan anda sasaran, kerana pesaing anda dapat dengan mudah mendaftarkan versi domain tanpa tanda hubung.

Nama yang berkaitan dengan lokasi lebih baik dalam enjin carian

Sekiranya perniagaan anda berkaitan dengan kawasan khas, tambahkan nama lokasi ke nama perniagaan anda juga. Ini akan membantu mesin pencari memahami bidang perkhidmatan anda dan akan memberikan anda pengguna yang disasarkan secara percuma. Contohnya, jika anda mempunyai kedai roti di Brixton, anda juga boleh menggunakan bakerybrixton.com atau brixtonbakery.com.

Nama domain bukan untuk keseronokan

Mungkin merupakan idea yang baik untuk menggunakan angka dan bukannya huruf atau kata-kata, seperti b3tt3r.com atau go2home.com tetapi ramai pelanggan anda tidak memahami jenaka tersebut. Dan walaupun mereka mahu, kemudian mereka tidak akan mengenali dengan tepat di mana bahagian lucu itu ditambahkan pada nama domain anda dan tidak akan dapat memanggil semula URL tepat anda. Cuba gunakan hanya huruf dan perkataan klasik dalam nama anda.

Gunakan TLD klasik

Terdapat beratus-ratus nama domain peringkat atas di pasaran, seperti .academy atau .art tetapi mereka tidak begitu biasa dan terutama orang tua tidak akan tahu bahawa mereka adalah akhiran domain bebas. Dengan memilih nama domain seperti mysite.art anda akan mempunyai risiko bahawa orang akan mengenali nama anda sebagai mysiteart.com dan bahkan sebagai mysite.com atau mysite.us. Pilih hujung domain klasik seperti .com, .net atau .org, atau TLD yang berkaitan dengan negara seperti .us, .de atau .uk.

Petua pro: Jangan lupa untuk mengaktifkan pilihan pembaharuan. Sebilangan pendaftar domain menawarkan masa tenggang apabila anda dapat memperbaharui nama domain yang telah tamat tempoh, tetapi harga ini dapat dengan mudah sepuluh kali lebih tinggi daripada harga pembelian asal. Dan dalam beberapa kes, tidak ada masa tenggang, oleh itu orang asing boleh mengambil alih nama domain anda dan nama domain anda yang terkenal akan hilang.

Kami mengesyorkan: BlueHost

laman web bluehost-start-company

Kami mengesyorkan BlueHost untuk pendaftaran domain, kerana mempunyai antara muka yang mudah digunakan untuk mengurus nama domain, termasuk menukar pelayan DNS dan banyak lagi. Syarikat ini menawarkan pembaharuan automatik, sehingga nama domain dapat dilindungi dari berakhirnya kemalangan.

Alat lain yang berguna untuk keselamatan domain adalah ciri kunci domain. Dengan mengaktifkannya, domain tersebut akan dilindungi dari pemindahan tanpa izin. Salah satu bahagian paling kuat BlueHost adalah jabatan sokongan; pakar domain dan penyimpanan tersedia 7/24. Pengguna boleh menghubungi profesional melalui telefon, e-mel atau berbual.

Klik di sini untuk memeriksa ketersediaan nama domain anda dan pesan dengan diskaun istimewa BlueHost.

Langkah 2: Ketahui Jenis Hosting Yang Anda Perlu

laman web-hosting-jenis-syarikat-laman web

Laman web anda juga memerlukan penyimpanan, jadi anda harus membeli pakej hosting web. Terdapat puluhan ribu penyedia di internet, tetapi hanya beberapa puluhan dari mereka yang benar-benar baik.

Perangkap terbesar yang boleh anda hadapi adalah harga hosting, biasanya penyedia hosting web termurah memberikan anda sokongan pelanggan yang buruk atau hampir tidak dapat dicapai, menghentikan sistem dan masalah lain yang menjengkelkan. Cuba pilih penyedia yang boleh dipercayai dengan banyak cadangan pengguna!

Anda juga harus memilih jenis hosting yang anda perlukan; ada tahap yang berbeza dari starter hingga pro. Jenis yang paling asas adalah hosting bersama, di mana anda mendapat simpanan di seluruh pelayan dan panel kawalan yang boleh anda gunakan untuk pentadbiran.

Apabila laman web anda menjadi lebih besar dan melayani lebih ramai pengunjung, anda perlu beralih ke jenis storan yang lebih maju, misalnya VPS, di mana anda mendapat sumber yang lebih besar untuk melayani lalu lintas yang lebih besar. Penyelesaian utama adalah pelayan khusus, di mana anda akan memiliki keseluruhan mesin fizikal untuk bekerja di belakang laman web anda.

Kerana sekarang kita bercakap mengenai laman web permulaan, sangat sesuai untuk memilih hosting bersama. Ini akan menyelesaikan masalah penyimpanan anda dengan kos rendah dan menghantar laman web anda dalam perjalanan.

Petua pro: Sekiranya anda membeli storan web untuk jangka masa yang lebih lama, anda mungkin mendapat diskaun atau bahkan nama domain percuma sebagai kelebihan.

Kami mengesyorkan: BlueHost

laman web bluehost-start-company

Oleh kerana BlueHost adalah ahli pasaran pendaftaran domain yang kuat, ahli pasaran hosting yang berharga juga. Mereka menawarkan 3 pakej hosting bersama untuk pelanggan, penuh dengan ciri dan aset.

Pakej Basic boleh menjadi rumah satu laman web, memberikan ruang 50 GB untuk fail. Lebar jalur tidak dihitung, dan pengguna dapat menambahkan 5 akaun e-mel ke pakej. Harganya dengan pensijilan SSL percuma bermula dari $ 2.95 / bulan.

Pakej Plus hampir tidak mempunyai had, boleh memuat jumlah laman web tanpa had, memberikan penyimpanan tanpa had dengan lebar jalur yang tidak terhad. BlueHost menambah tawaran pemasaran bernilai $ 200, dan perlindungan spam juga disertakan untuk harga $ 5.95 bulanan.

Pakej Choice Plus mempunyai harga yang sama dengan Plus, bermula dari $ 5,95. Ia mempunyai semua aset yang dimiliki oleh pakej yang lebih kecil, tetapi mengandungi privasi domain percuma dan perkhidmatan sandaran laman CodeGuard Basic.

Kami mengesyorkan BlueHost kerana boleh dipercayai, mempunyai nama di pasaran dan menyediakan pakej hosting bersama yang bagus dengan harga yang sangat rendah. Tanpa perangkap, tanpa tawaran palsu, klik di sini untuk melihat tawaran hosting bersama BlueHost!

Langkah 3: Dapatkan Logo yang Baik

laman web profesional-logo-reka bentuk-syarikat-laman web

Laman web anda juga memerlukan logo yang baik. Orang kadang-kadang berpendapat bahawa logo adalah elemen reka bentuk yang mudah, tetapi anda harus mengelakkan pemikiran seperti ini. Logo anda adalah elemen utama laman web anda; ini menunjukkan inti pati nilai, pemikiran dan tugas utama syarikat anda. Dengan memilikinya dalam kualiti rendah, ini akan menunjukkan bahawa syarikat anda juga merupakan entiti bernilai rendah dan akan menakutkan pelanggan.

Ada kemungkinan anda sudah mempunyai logo untuk syarikat anda dan ia berprestasi baik pada bahan bercetak atau elemen kehidupan sebenar yang lain. Jangan lupa berunding dengan pereka untuk melihat, bagaimana logo akan bertindak di laman web. Kami sangat mengesyorkan menyewa reka bentuk logo dari 99Designs. Di laman web ini anda boleh mendapatkan reka bentuk logo berkualiti tinggi.

Unsur-unsur laman web lain juga harus mengikut warna dan gaya logo, dan tugas ini memerlukan orang yang benar-benar perancang pro.

Petua pro: Sangat penting untuk memiliki logo dalam format dan dimensi fail yang berbeza. Minta pereka membuat versi fail mudah seperti .jpg atau .png di antara format yang berkaitan dengan pereka atau kedai pencetak seperti .psd atau .ai.

Langkah 4: Buat Laman Web Anda

membina-syarikat-laman web

Langkah terakhir untuk mempunyai laman web yang berfungsi adalah pembuatan laman web. Terdapat banyak cara untuk melalui bahagian ini, anda boleh meminta pengaturcara membuat kod susun atur, menggunakan Sistem Pengurusan Kandungan percuma atau berbayar atau menggunakan alat pembuatan laman web dalam talian.

Mengupah pengaturcara

Membuat laman web khusus dengan susun atur yang unik tidak digalakkan untuk laman web permulaan. Bukan hanya kerana pengaturcaraan adalah sesuatu yang mahal, tetapi terdapat banyak pengaturcara yang salah di pasaran. Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman pengekodan, maka sangat sukar untuk mengetahui programmer mana yang baik dan mana yang tidak.

Pengekodan laman web bukan hanya menyalin draf dan menerapkannya di laman langsung, tetapi juga membuat kod yang baik di bahagian depan. Dengan membuat kod yang salah, laman web anda akan menjadi perlahan yang mengganggu pelanggan anda dan memberi anda penalti di Google. Semakin lambat laman web anda, semakin banyak pelanggan anda akan kehilangan.

Oleh itu, melainkan jika anda bukan pengaturcara atau mempunyai rakan, tinggalkan idea untuk membuat laman web yang unik dan cuba penyelesaian lain.

Petua pro: Sekiranya anda mengupah programmer, selalu menguji rujukannya dengan penguji dalam talian seperti Google Wawasan PageSpeed atau Ujian Kelajuan Laman Web Pingdom.

Menggunakan pencipta laman web dalam talian

Terdapat banyak perkhidmatan di Internet yang membolehkan pengguna membuat laman web dalam talian. Sebilangan besar dari mereka juga menyediakan storan web dan menggunakan model harga langganan. Terdapat juga perkhidmatan percuma, tetapi mereka memaparkan iklan mereka sendiri di laman web anda dan tidak memberi anda peluang untuk menghapusnya, kecuali anda membayar yuran tambahan.

Pencipta lanjutan ini biasanya dilengkapi dengan templat bawaan, jadi anda boleh memilih susun atur berdasarkan profil atau gaya syarikat anda. Setelah memilihnya, anda boleh menyesuaikannya dengan alat seret dan lepas. Ini bermaksud anda boleh menambahkan bahagian, baris dan lajur baru, dan elemen khas seperti borang, kotak, teks, gambar, video dan banyak lagi dengan bebas.

Di kebanyakan pembuat laman web, anda boleh menggunakan kod CSS tersuai, jadi anda boleh mengubah gaya laman web. Penyedia terbaik juga memberi anda tutorial video atau sokongan berbayar untuk penyesuaian. Memiliki laman web seperti itu boleh menjadi idea yang baik, jadi jika anda berpuas hati dengan aset yang anda berikan, anda boleh memulakan laman web anda. Walau bagaimanapun, ada penyelesaian yang lebih baik; WordPress.

Petua pro: Jangan lupa menyimpan penyesuaian anda jika anda mengedit templat bawaan. Jika tidak, masalah sambungan internet boleh merosakkan kerja anda dan anda boleh memulakan keseluruhan kerja.

Menggunakan WordPress

gunakan-laman web-syarikat-laman web

WordPress dalam Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) sumber terbuka dan bebas yang boleh anda gunakan untuk membina laman web anda. Dua fakta menggambarkan popularitinya: 31% laman web menggunakan WordPress sebagai CMS mereka. Perisian ini telah dimuat turun oleh 60 juta orang setakat ini. Ia dikembangkan secara berterusan dan dapat disiapkan dalam satu minit.

WordPress adalah pilihan yang sesuai untuk memulakan laman web anda; malah hosting yang dikongsi lebih murah akan menjadi baik untuk menjadi tuan rumah kejadiannya. Memasang WordPress hanya memerlukan beberapa pengetahuan pangkalan data dan penyimpanan, tetapi banyak penyedia mempunyai pasukan pemasangan, kadang-kadang secara percuma. Dan lebih baik lagi, terdapat penyelesaian 1 klik dalam aset penyedia hosting, yang memasang WordPress dengan hanya beberapa klik. Ini benar-benar bermaksud bahawa anda boleh menyiapkan laman langsung hanya dengan beberapa klik, tanpa mengetahui perkataan mudah mengenai pangkalan data atau teknologi internet.

Tema

Kelebihan lain dari WordPress ialah tema dan pemalam. Tema bertindak seperti mantel, dengan memasang tema, anda boleh mengubah penampilan laman web anda sepenuhnya. Anda bahkan boleh mengubahnya ke kedai web atau majalah dengan satu tema. Terdapat sepuluh ribu tema di Internet, baik yang berbayar dan yang percuma.

Salah satu tema yang paling disukai di Internet ialah Divi yang dilengkapi dengan Visual Page Builder yang sangat maju. Pasukan pemaju di sebalik tema WordPress ini sangat mengagumkan; karya canggih mereka, Divi merevolusikan pasaran dengan pembina susun atur yang mudah digunakan.

Klik di sini untuk melihat video bagaimana Pembina Halaman Visual berfungsi

Terdapat alat canggih lain dalam tema, bukan hanya pembuatnya, untuk menamakan beberapa penyuntingan responsif, 20+ susun atur yang dibuat sebelumnya dan 46 keping elemen kandungan benar-benar bernilai harga tema. Senarai isi kandungannya panjang, tetapi pemutar audio, kedai, blog, ajakan bertindak, galeri, slaid video dan elemen jadual harga dapat digunakan untuk semua pemilik laman web baru.

Satu lagi ciri juga istimewa; susun atur yang dibuat pengguna boleh dieksport, dimuat naik ke laman web lain atau berkongsi dengan orang lain. Aset ini mencipta pasaran susun atur kecil, di mana pengguna berkongsi susun atur Divi mereka sendiri secara percuma atau dengan wang antara satu sama lain.

Klik di sini untuk membaca lebih lanjut mengenai atau membeli tema Divi WordPress

Pemalam

Plugin adalah tambahan kod kecil yang memberikan ciri tambahan pada laman web anda. Oleh itu, anda boleh memiliki buku pelawat, galeri gambar, forum atau ciri lain dengan menambahkan pemalam. Terdapat keseluruhan industri yang dibina berdasarkan plugin pengekodan, jadi anda tidak akan menemui kes khas yang tidak dilindungi oleh pemalam. Atau sekurang-kurangnya, akan ada ribuan pengaturcara yang dapat mengembangkannya untuk anda.

Terdapat beberapa plugin di pasaran, yang sudah hampir mustahak, jadi anda juga boleh menggunakannya:

Aset tambahan WordPress adalah penyunting visual di mana anda boleh menulis catatan blog atau artikel berita untuk laman web anda. Ia mempunyai antara muka yang mudah digunakan dengan butang dan tanda serupa yang mungkin anda kenal dengan Microsoft Word dan klonnya. Dengan menggunakan editor anda boleh menerbitkan artikel dengan mudah.

WordPress sememangnya merupakan perisian yang sangat baik untuk memulakan laman web dan anda tidak akan membuat keputusan yang salah dengan menggunakannya di laman web baru anda.

Petua pro: Jangan lupa untuk mengeksport sandaran WordPress anda secara berkala; perisian membolehkan anda melakukannya dengan beberapa klik. Tingkah laku ini akan menjimatkan banyak masa sekiranya laman web anda runtuh atau diserang. Terdapat juga plugin untuk melakukan eksport secara automatik.

Langkah 5: Buat Kandungan dan Kemas kini Laman Web anda secara berkala

buat-kandungan-syarikat-laman web

Bagaimanapun langkah ini dilakukan setelah laman web anda disiarkan secara langsung, adalah mustahak untuk menerbitkan kandungan baru di laman web anda secara berkala. Terdapat dua sebab utama untuk ini:

 1. menunjukkan kepada orang bahawa syarikat anda masih hidup dan mempunyai berita berterusan
 2. menunjukkan kandungan segar Google untuk mendapatkan pelawat percuma sebagai pertukaran untuknya

Peraturan yang sangat penting, bahawa kandungan baru harus berkaitan dengan profil laman web anda. Sekiranya anda tahu jenaka tetapi anda bukan badut, maka laman web syarikat anda bukanlah tempat yang sesuai untuk menerbitkannya. Kemungkinan besar akan ada berita dari syarikat anda, peristiwa yang berlaku, gosip industri baru, jadi anda akan selalu mempunyai kandungan baru untuk dikongsi dengan orang.

Artikel berkualiti baik juga akan meningkatkan reputasi anda, sehingga menjadikan lebih banyak pelanggan anda semasa laman web anda aktif. Dan jika anda berkongsi bahan bertulis di platform media sosial, seperti Facebook, maka anda membuat semua perkara yang akan melonjak trafik laman web anda dan mewujudkan penonton.

Petua pro: Walau bagaimanapun, kandungan video memerlukan lebih banyak usaha untuk membuat kandungan tersebut dan menyebarkannya di YouTube. Menurut penyelidikan, kebanyakan orang membuat keputusan akhir untuk membeli setelah mereka menonton video produk yang relevan sebelumnya.

Langkah 6: Hantar Lalu Lintas ke Laman Web Anda

laman web-trafik-syarikat-laman web

Walaupun anda mempunyai laman web terbaik di Bumi, anda tidak akan mendapat faedahnya jika anda tidak mempunyai lalu lintas. Dengan membuat penciptaan kandungan biasa dan penyiaran berita, berkongsi artikel anda di platform media sosial, laman web anda akan mendapat lalu lintas organik dari mesin carian.

Selain itu, secara peribadi anda juga dapat memberikan lebih banyak trafik ke laman web anda, cubalah amalan berikut:

 • Blogging tamu: minta pemilik laman web atau blog, yang perniagaannya berkaitan dengan Anda, untuk memberi anda ruang artikel untuk menulis artikel tamu. Anda harus menulis yang sangat menarik dan berguna untuk menarik perhatian pembaca dan meneruskannya ke laman web anda. Memiliki kandungan seperti itu juga akan membanggakan SEO anda, jadi ini adalah kelebihan berganda yang harus anda gunakan!
 • Beli Iklan PPC: anda juga dapat membeli iklan di rangkaian PPC terbesar, seperti Iklan Google AdWords atau Facebook. Tindakan ini akan membawa pelanggan tambahan ke laman web anda; namun mereka tidak terlalu sibuk daripada pelawat, yang tiba dari artikel tetamu anda yang luar biasa.
 • Bayar influencer: Terdapat influencer di platform media sosial, terutama di Facebook, Instagram, Snapchat dan YouTube. Sewa mereka untuk mengiklankan laman web anda dan mereka akan menghantar lalu lintas ke laman web anda. Sebagai tambahan, jenama anda akan mendapat perhatian yang lebih besar dari peminat pengaruh daripada sebelumnya, dan pengikut sosial akan mula berhubung dengan syarikat anda. Di mana sahaja mereka akan melihat jenama anda kemudian, mereka akan ingat bahawa syarikat anda adalah syarikat yang hebat yang disebutkan di saluran influencer kegemaran.
 • Artikel PR: Ini adalah strategi SEO kuno yang masih berfungsi. Anda harus membeli ruang artikel di majalah atau akhbar tempatan yang lebih besar dan menerbitkan artikel mengenai syarikat anda. Kesannya akan mempunyai dua sisi: orang akan membaca artikel dan diberitahu mengenai jenama anda dan / atau mengunjungi laman web anda, sementara pautan balik dari laman majalah yang kuat akan mempunyai kesan SEO yang kuat.

Petua pro: Semua platform media sosial mempunyai senarai teratas di mana anda dapat mencari pengaruh penting. Sebagai contoh, anda dapat melihat video YouTube yang sedang tren di sini: https://www.youtube.com/feed/trending

Mengakhiri

Sekarang, anda tahu bagaimana membuat laman web untuk syarikat anda. Terus ke BlueHost, pilih kilang yang anda perlukan dan mulailah membina laman WordPress anda hari ini!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector