Bagaimana & Mengapa Memulakan Blog Peribadi?

01.06.2020
Tutorial & Panduan 'Bagaimana & Mengapa Memulakan Blog Peribadi?
0 14 мин.

mula-peribadi-blog


Internet penuh dengan idea dan terdapat banyak ruang untuk mereka. Semua orang suka berkongsi sesuatu tentang apa yang berlaku dalam kehidupan peribadi atau profesional mereka, atau dalam fikiran mereka. Selanjutnya, selalu ada orang yang berminat dengan mereka kerana 77% pengguna internet membaca catatan blog.

Selain menjangkau khalayak ramai, terdapat banyak faedah untuk memulakan blog peribadi anda sendiri. Anda boleh membina hubungan yang erat dengan khalayak anda berdasarkan kepercayaan bersama. Mereka akan mempunyai contoh proses pemikiran anda, nilai peribadi anda dan semua yang anda pegang paling penting. Ini adalah cara untuk berinteraksi dengan mereka pada tahap yang lebih peribadi. Ini juga merupakan kaedah yang baik untuk membina jenama peribadi anda dan meminta pelanggan menghubungi anda dalam prosesnya. Ringkasnya, blog peribadi membolehkan anda menyebarkan berita mengenai semua perkara yang anda perlu tunjukkan kepada dunia.

Tetapi sebelum kita melangkah ke tahap melakukannya, pertama sekali penting untuk membincangkan apa itu blog peribadi.

Apa itu Blog Peribadi?

Blog peribadi adalah ruang di mana anda boleh menulis apa sahaja, tanpa mempunyai tujuan tertentu atau perlu menjejaki khalayak anda. Banyak orang melakukannya hanya untuk bersenang-senang atau berinteraksi dengan orang lain. Blog anda tidak semestinya ada kaitan dengan perniagaan anda, walaupun blog itu boleh memberi kesan.

Pada dasarnya, blog peribadi adalah laman web penggemar untuk orang yang mempunyai minat dan hobi yang sama atau sama. Mereka akan membaca mengenai pendapat dan idea anda dan berkongsi pendapat dengan anda. Ini adalah peluang yang baik untuk bertemu orang yang berada di halaman yang sama dengan anda.

Namun, seperti yang saya katakan, ia juga boleh memberi kesan yang besar kepada perniagaan anda. Sebagai permulaan, ia pasti dapat mempengaruhi pendedahan profesional anda. Mempunyai tempat di mana orang boleh membaca minat dan fikiran peribadi anda adalah cara terbaik untuk membina jenama peribadi anda. Walau bagaimanapun, banyak orang tidak melakukannya kerana mereka berpendapat bahawa mereka tidak mempunyai masa untuk melakukannya.

Tetapi kenyataannya adalah, jika anda boleh meluangkan masa sekitar 30 minit untuk menulis setiap hari atau bahkan sekurang-kurangnya satu kali seminggu, itu akan membuahkan hasil. Secara semula jadi, jumlah masa yang tepat yang harus anda laburkan untuk mengusahakannya bergantung pada apa yang anda ingin capai dengannya.

Sebelum kita mengetahui banyak faedah menjalankan blog peribadi, pertama-tama kita akan menerangkan bagaimana anda dapat mewujudkannya. Melancarkan blog anda lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Ia hanya memerlukan satu atau dua jam perhatian tertumpu dan tidak ada kemahiran pengaturcaraan sama sekali.

Membuat Blog Peribadi WordPress Anda

Kira-kira 30% daripada semua laman web di web berjalan di WordPress, kerana sangat mudah digunakan sehingga sesiapa sahaja dapat melancarkan laman web dengannya. Kedua-dua pemula dan profesional menyukai sistem pengurusan kandungan ini, kerana menjadikan laman web sangat efisien.

Namun, sebelum anda dapat memulakan laman web dengan itu, anda memerlukan nama domain dan ruang hosting yang menarik untuknya. Ini membawa kita ke dua langkah pertama proses.

1. Membeli Nama Domain

Pertama sekali, ambil selembar kertas dan sumbangkan idea nama domain anda. Ia mesti menjadi sesuatu yang menarik, dan sesuatu yang dengan jelas menyampaikan tentang blog anda atau siapa itu. Anda mesti mengambil masa sekurang-kurangnya beberapa hari untuk melakukan brainstorming nama domain anda dan melakukan analisis menyeluruh yang mana yang paling sesuai dan mana yang paling boleh dipasarkan. Penting untuk anda pergi dengan sesuatu yang hanya keluar dari lidah anda.

Setelah anda mendapat nama domain yang betul, periksa apakah ia tersedia. Anda boleh melakukannya di banyak laman web, seperti, GoDaddy atau NameCheap. Anda juga boleh melangkau langkah ini dan melakukannya setelah anda mendapat nama domain yang sesuai. Anda dapat memeriksa ketersediaan domain dan bahkan membelinya di syarikat hosting yang anda pilih. Untuk menjadikannya lebih baik, anda boleh mendapatkannya secara percuma melalui kebanyakan penyedia hosting.

2. Dapatkan Pelan Hosting

Sebaik sahaja anda mempunyai nama domain di mana orang dapat menjangkau laman web anda, anda harus mempunyai sedikit internet anda sendiri. Setelah anda mempunyai rancangan hosting yang betul, anda akan dapat memasang WordPress dengan satu klik dan mula merancang laman web anda. Tetapi sebelum itu berlaku, anda harus membuat pilihan di antara banyak penyedia hosting yang ada. Untuk mempermudah anda, kami telah memilih tiga penyedia hosting yang kami rasa paling sesuai untuk blogger, baik dari segi keberkesanan dan anggaran.

Sekiranya anda melakukan semuanya sendiri, anda juga harus memastikan bahawa pasukan sokongan pelanggan penyedia hosting anda berada di belakang anda. Anda ingin mempunyai sekumpulan pakar yang membantu anda mengatasi sebarang kesulitan teknikal yang mungkin anda hadapi selama ini dan percayalah, anda akan memerlukannya.

 • Tapak Tapak: dengan mudah adalah salah satu penyelesaian hosting yang paling popular dan paling murah untuk WordPress. Ia boleh dipercayai dan memuatkan laman web dalam masa 600 milisaat. Jadi, anda bukan sahaja mempunyai asas yang kukuh untuk blog anda, tetapi juga pengalaman pengguna yang hebat. Rancangan mereka berharga $ 3.95, dan anda akan dapat dengan mudah mengendalikan 10,000 lawatan setiap bulan.
 • BlueHost: juga sangat popular, terutamanya kerana rancangan mereka murah dan mereka hanya memperbaharui seni bina pelayan mereka. Anda boleh mendapatkan rancangan hosting dengan hanya $ 2.95 sebulan. Ini akan memberi anda perkhidmatan yang mantap yang membolehkan blog anda berjalan lebih cepat daripada purata industri. Lebih-lebih lagi, panel kawalan mereka sangat mudah digunakan.
 • HostGator: adalah salah satu dari beberapa penyedia hosting yang menawarkan hosting awan murah untuk pelanggan mereka. Cloud Hosting lebih dipercayai dan jauh lebih pantas daripada yang lain di luar sana. Ini benar terutamanya kerana ia bergantung pada rangkaian rangkaian pelayan dan komputer, bukan sebilangan pelayan tertentu seperti yang lain. Inilah sebabnya mengapa HostGator menawarkan satu pakej dengan harga $ 4,95 sebulan.

Anda boleh membuat pilihan berdasarkan anggaran atau pengalaman yang anda mahukan. Anda juga harus membuat kajian sendiri mengenai syarikat-syarikat ini, tetapi kami dapat meyakinkan anda bahawa mereka akan sempurna untuk menjalankan blog peribadi.

Masing-masing dari mereka menawarkan ciri-ciri mesra pengguna yang membolehkan anda membuat laman web anda hanya dengan beberapa klik.

3. Pasang WordPress

Sekarang, setelah anda membeli rancangan hosting anda dan mempunyai akses ke cPanel, anda hanya perlu menjelajahnya untuk mencari ikon WordPress. Hanya memerlukan satu klik untuk memasangnya dan melancarkan laman web anda dari sana. Anda akan disambut oleh skrin selamat datang yang sama untuk setiap pengguna WordPress, dan dari sana dan seterusnya, terserah kepada anda bagaimana anda merancangnya.

4. Reka Laman Web Anda

Terdapat puluhan ribu tema yang tersedia untuk WordPress, jadi anda hanya perlu memilih tema yang sesuai dengan keperibadian dan jenama anda yang terbaik. Terdapat banyak tema yang boleh anda gunakan secara percuma, tetapi kami tidak mengesyorkannya jika anda tidak mempunyai kemahiran pengekodan. Tema pra-kod yang dibuat secara profesional adalah yang terbaik untuk pengguna baru. Walaupun harganya sekitar $ 60, anda akan mempunyai lebih sedikit kerja dengan mereka. Mereka biasanya mempunyai antara muka intuitif yang membolehkan anda mengubah teks, gambar dan mengubah banyak elemen reka bentuk mengikut keinginan anda.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan dan merancang laman web anda dari awal, menggunakan alat seret dan lepas yang mudah, maka ada juga penyelesaian yang hebat untuk itu. Hanya muat turun dan gunakan Divi, pembangun tema untuk WordPress. Ini akan membolehkan anda membuat reka bentuk yang sempurna untuk blog anda.

Apa sahaja yang anda fikirkan, pastikan ia mewakili siapa anda dan mesej anda dengan sempurna. Semakin tepat reka bentuk anda dapat menggambarkan kehebatan blog anda, semakin besar kemungkinan ia menarik minat khalayak yang tepat.

Selain itu, anda harus menyediakan halaman laman web anda dengan cara pengguna dapat menavigasi secara menyeluruh. Penting agar mereka dapat menjangkau semua maklumat dan siaran yang mereka cari dengan maksimum tiga klik. Lebih-lebih lagi, pastikan untuk menambahkan bar carian yang menjadikan pencarian catatan semudah mungkin.

Sekiranya anda tidak mahu terlalu banyak campur tangan dengan reka bentuk laman web anda, walaupun dengan alat seret dan lepas, anda boleh menyewa pembangun profesional. Anda boleh melangkah lebih jauh dengan laman web yang direka oleh orang yang lebih berpengalaman, tetapi ia juga akan memerlukan lebih banyak modal.

5. Kembangkan Blog Anda

Setelah anda mempunyai cukup banyak catatan blog untuk dipamerkan, inilah masanya untuk memberi tahu dunia tentangnya. Anda harus memasuki seni pemasaran blog anda, yang memerlukan sedikit masa. Bergantung pada matlamat khusus anda, atau kekurangannya, anda harus melaburkan semua atau tidak ada tenaga anda untuk pemasaran. Menyiarkan di media sosial, blog tamu dan taktik lain adalah cara yang baik untuk mengembangkan khalayak anda. Anda harus melakukan penyelidikan dalam memasarkan blog anda untuk membantunya mendapatkan daya tarikan dan menjadikannya kedudukan yang menguntungkan perniagaan anda.

Anda juga perlu meneliti beberapa taktik pemasaran yang paling penting untuk blogger. Ini adalah pemasaran SEO, PPC dan Media Sosial. Anda tidak perlu menjadi master dalam salah satu daripada ini, tetapi anda mesti mempunyai pengetahuan asas praktikal yang boleh anda laksanakan.

Contohnya, mengenai SEO, anda harus menggunakan pautan dalaman laman web anda dan membina pautan balik melalui blog tamu. Kedua-duanya mudah dan memerlukan melakukan perkara yang sama yang akan anda lakukan selama ini. Menyusun maklumat dan menulis catatan berkualiti daripadanya; oleh itu, saling berkaitan.

Interlinking membolehkan pengguna anda menavigasi laman web anda dengan cepat dan mudah. Itu tidak mempengaruhi SEO laman web anda secara langsung, tetapi pengalaman pengguna berkualiti yang anda dapat daripadanya. Memasukkan pautan ke catatan lain yang berkaitan di blog anda akan menjadikan pengguna di laman web anda lebih lama dan yang lebih penting, memberi lebih banyak nilai kepada mereka.

Sebaliknya blog tamu adalah salah satu alat terbaik anda untuk mengembangkan blog anda. Ini adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan trafik yang disasarkan ke blog anda. Anda boleh menjangkau pembaca yang mempunyai minat yang sama dengan minat anda. Itulah yang anda mahu lakukan, bukan? Oleh itu, menyasarkan blog yang berfungsi dalam niche yang sama dan menarik khalayak yang sama dengan blog anda sangat penting.

PPC adalah cara terpantas untuk mendapatkan khalayak yang disasarkan untuk blog anda, tetapi anda harus menggunakannya hanya jika anda mempunyai sesuatu untuk dijual atau mempunyai rancangan perniagaan apa pun. Sebaik sahaja anda berhenti membayar PPC, jumlah lalu lintas yang besar akan hilang. Ini adalah penyelesaian jangka pendek untuk mendapatkan lebih banyak wang.

Akhirnya, pemasaran media sosial adalah cara yang luar biasa untuk melakukan semua yang saya nyatakan di atas. Sama ada anda membayar iklan atau memilih untuk melakukannya secara organik, anda boleh menyasarkan pembaca baru dan membina komuniti di sekitar blog anda.

Mana-mana yang anda pilih atau semuanya pastikan anda meneliti setiap taktik dan praktikal mengenainya. Walaupun anda menggunakan satu taktik pertumbuhan sederhana, anda dapat meningkatkan peluang anda untuk berjaya.

Kebaikan Menjalankan Blog Peribadi

Blogging mempunyai banyak faedah peribadi dan profesional. Semua ini memberi orang alasan untuk meneruskan blog sebagai salah satu minat mereka. Berikut adalah beberapa sebab hebat mengapa blogging dapat melayani anda di pelbagai peringkat.

Beri Ekspresi kepada Gairah Anda

Terdapat banyak blog di luar sana yang hanya ada untuk memberi ruang kepada minat dan idea seseorang. Boleh jadi apa sahaja dari memasak, perniagaan, politik, kewangan peribadi, seni mempertahankan diri, pemasaran atau blog sendiri, anda namakan. Sekiranya anda mempunyai sesuatu yang anda sukai dan anda ingin membagikannya kepada orang lain, blog mungkin merupakan cara yang tepat untuk melakukannya.

Anda boleh mencapai apa yang anda sukai ke tahap yang lain dengan melakukan penyelidikan tambahan dan merumuskan idea anda sendiri. Sekiranya terbukti bermanfaat bagi pembaca anda, ia juga akan menguntungkan reputasi anda dan juga akan mendapat faedah wang.

Mempunyai Kesan

Anda mungkin memacu minat anda untuk menyokong tujuan tertentu atau memastikan bahawa orang lain belajar dari pengalaman anda. Sama ada sebab yang anda mahu sokong adalah persekitaran, sosial, politik atau cara mendapatkan sokongan, blog adalah cara terbaik untuk melakukannya.

Ini adalah cara yang tepat untuk mengatakan sesuatu yang tidak ada orang lain tetapi anda boleh katakan. Anda boleh menjangkau seluruh dunia pada tahap yang baru. Menyampaikan kebenaran anda dan memimpin orang lain kepadanya adalah salah satu perkara paling memuaskan yang boleh anda lakukan sepanjang karier.

Kongsi Pengetahuan Anda

Sekiranya anda mengetahui sesuatu yang istimewa atau mempunyai akses kepada maklumat yang tidak banyak dimiliki, anda boleh membagikannya. Sekiranya anda ingin berkongsi kepakaran anda atau mencari pakar lain dengan tujuan yang serupa dengan anda, blogging sangat sesuai. Tambahan pula, pengetahuan sangat berharga, jadi anda dapat mengewangkan blog anda dengan mudah dan menjana pendapatan. Ini juga merupakan kaedah terbaik untuk menunjukkan kelayakan anda dan memasarkan perkhidmatan anda dalam talian.

Tidak ada yang dapat melakukan apa yang anda lakukan dengan betul, dan anda tidak perlu takut untuk berkongsi proses anda. Sekiranya orang hanya dapat menyalinnya dan melakukannya sendiri, daripada industri anda tidak memerlukan profesional seperti anda. Berkongsi pengetahuan anda dan bagaimana anda memproses tugas tertentu hanya akan meningkatkan jumlah kepercayaan orang yang melabur dalam diri anda. Anda berkongsi sebahagian besar perkara yang anda tahu akan membolehkan orang melihat sebahagian kecil karya anda.

Ikuti Kemahiran Menulis Anda

Kaedah terbaik untuk menggunakan kemahiran menulis anda adalah, anda dapat meneka, dengan menulis. Mempunyai blog yang menjadi tujuan komunikasi yang berkualiti akan mempengaruhi kemahiran menulis anda tidak seperti yang lain. Ini bagus kerana pembaca anda akan memberi banyak maklum balas yang boleh anda gunakan untuk membuat penambahbaikan pada setiap karya baru yang anda mula tulis.

Anda akan terkejut bagaimana menulis dapat mengatur pemikiran anda dan cara anda melihat dunia. Selain itu, ia juga akan mengubah cara anda berkomunikasi dengan orang-orang dalam hidup anda. Mampu mengartikulasikan fikiran dan idea anda dengan tepat adalah semua itu. Setelah anda dapat melakukannya, kata-kata anda mempunyai kekuatan yang lebih besar yang akan mempengaruhi semua bidang kehidupan dan perniagaan anda.

Pelajari Cara Membuat Aliran Pendapatan Pasif

Ramai orang memulakan blog sebagai cara menjana wang dalam talian. Mereka biasanya bermula dengan satu blog yang memberi mereka idea kepada ceruk baru yang dapat menjana lebih banyak wang. Menjalankan blog dengan cara menjana wang akan membantu anda memahami lebih lanjut mengenai bagaimana eCommerce berfungsi. Ia boleh menjadi pelaburan yang berkembang di masa depan.

Mengetahui bagaimana menggunakan perhatian untuk mendapatkan wang adalah apa sebenarnya perniagaan dalam talian. Terdapat banyak cara untuk mengewangkan tulisan anda dan apa yang anda gemari. Sama ada anda memilih untuk melakukannya melalui iklan, menjual produk afiliasi atau kursus dalam talian, terserah anda. Perkara yang paling penting adalah menjual sesuatu yang berkaitan langsung dengan apa sahaja yang anda tulis. Semua orang ingin mengetahui cadangan pakar.

Luaskan Rangkaian Profesional Anda

Menjalankan blog adalah usaha berasaskan komuniti dan salah satu sebab utama orang terlibat dengannya. Apa sahaja tujuan anda dengan menulis blog, membina hubungan dan mendapat pendedahan pasti akan membantunya. Memperluas rangkaian anda mempunyai banyak faedah sampingan seperti akses ke seminar, bengkel, pelancaran produk dan sumber lain yang bermanfaat. Selain itu, penting untuk mempunyai reputasi tarikan dalam rangkaian profesional anda.

Tentukan Kuasa Anda dalam Industri

Blog adalah platform yang tepat untuk mempamerkan kepakaran dan pengetahuan anda. Menulis catatan blog yang relevan, tepat dan tepat pada masanya akan mendapat perhatian orang lain. Pakar lain dalam industri anda akan melihat anda sebagai pihak berkuasa dan menghubungi anda. Mereka mungkin membuka peluang yang tidak dapat anda jangkau.

Ini sangat membantu memberi tahu pelanggan, rakan kongsi atau rakan sebaya baru anda mengenali siapa anda lebih awal. Mereka akan mendapat sedikit cara berfikir dan gaya anda.

Bina Portofolio Anda

Blog adalah tempat yang bagus untuk menunjukkan kemahiran menulis dan semua yang anda tahu. Orang akan datang untuk melihatnya sebelum mereka menyewa anda untuk pertunjukan. Oleh itu, ia boleh menjadi cara yang baik untuk menunjukkan anda sebagai aset untuk mencapai matlamat mereka.

Anda juga boleh menggunakan blog anda untuk menunjukkan portfolio tersebut. Dengan cara itu, khalayak anda akan mengetahui mengenai projek apa yang anda ambil dan pengalaman seperti apa yang anda ada. Ini dapat menjadi sangat berharga dalam memulakan hubungan baru dengan seseorang di industri anda atau tempat anda.

Pasarkan Perniagaan Anda

Berkongsi maklumat berguna dengan bakal pelanggan anda adalah kaedah terbaik untuk memasarkan perniagaan anda. Ditambah dengan beberapa taktik menjana atau memasarkan petunjuk, ini dapat memberi anda lebih banyak petunjuk, pelanggan dan lebih banyak pendapatan pada penghujung hari. Anda tidak boleh melakukan ini dengan laman web korporat yang statik, tetapi anda boleh dengan membuat blog. Membantu orang secara percuma, memberi mereka maklumat berguna bukan hanya akan meningkatkan kewibawaan anda, tetapi juga akan menjadi PR yang baik untuk perniagaan anda.

Blog anda adalah tempat yang tepat untuk membicarakan seluruh rangkaian perkhidmatan anda dan apa sahaja yang anda lakukan yang dapat memberi manfaat kepada orang dalam industri anda, jadi jangan malu menggunakannya.

Kesimpulannya

Dengan internet menjadi semakin terintegrasi ke dalam kehidupan kita, menjalankan blog atau membuat laman web adalah sesuatu yang menjadi prospek yang lebih baik dan lebih baik setiap hari. Anda tidak perlu mempunyai pengetahuan pengekodan, anda hanya perlu bersemangat dengan apa yang anda lakukan dan tulis terutamanya. Sekiranya anda mempunyai sedikit masa untuk melabur di dalamnya, blog dapat meningkatkan anda dan perniagaan anda pada masa yang sama.

Jadi tunggu apa lagi? Membuat blog adalah mudah. Dapatkannya dan kongsi mesej anda dengan dunia hari ini!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector