Bagaimana Menjadi Pelbagai Laman Web di Akaun Hosting Anda?

host-berbilang laman web-satu-hosting-akaun


Adakah anda sudah memiliki laman web, tetapi anda merancang untuk mengembangkan bidang pekerjaan anda dengan yang baru? Atau anda mempunyai banyak laman web tetapi semuanya tersebar di rancangan hosting yang berbeza atau di syarikat yang berbeza? Kemudian anda sampai pada artikel yang betul. Seperti yang anda ketahui dari tajuk, kami akan membincangkan bagaimana anda boleh menjadi tuan rumah lebih daripada 1 laman web di akaun hosting anda.

Tetapi ingat satu perkara penting: kami akan membincangkan cara anda boleh menghoskan banyak laman web, dalam 1 akaun terbuka. Oleh itu, idenya adalah bahawa anda tidak perlu membeli banyak pakej hosting untuk dapat menghoskan banyak laman web. Untuk bagaimana ia dilakukan, kita akan lihat sebentar lagi.

Kelebihan dan Kekurangan Hosting Multiple Website di One Hosting Account

Anda mungkin bertanya pada diri sendiri, mengapa ada baiknya mengehoskan banyak laman web hanya dalam satu akaun? Terdapat lebih banyak sebab mengapa ini berkesan.

Kelebihan

Pertama, lebih murah. Ini sebenarnya merupakan aspek terpenting yang diambil kira oleh banyak orang. Cuba fikirkan perkara ini. Katakan anda mahu menghoskan 3 laman web dalam 3 pakej hosting yang berasingan. Sekiranya rancangan hosting berharga $ 5 / bulan, anda perlu membayar $ 15 / bulan untuk menghoskan 3 laman web secara keseluruhan. Mana positifnya?

Sebaliknya, lebih baik jika anda mencari rancangan hosting, yang datang dengan kemungkinan dari awal, untuk menjadi tuan rumah 3 laman web yang menggunakannya. Dalam contoh kami, anda hanya akan membayar $ 5 / bulan untuk ketiga-tiga laman web. Perkara ini lebih penting lagi apabila anda baru memulakan dengan laman web baru. Lagipun, anda tidak dapat menjana banyak wang pada awalnya. Anda mesti mengembangkannya sehingga ke tahap itu.

Manfaat seterusnya yang berasal dari hosting beberapa laman web dalam satu akaun terbuka, adalah anda dapat menguruskan semua laman web anda dengan lebih mudah. Lagipun, semuanya akan berada di satu tempat. Anda dapat menukar antara nama domain dengan mudah, dan bekerja dengan laman web yang anda mahukan pada waktu tertentu.

Keburukan

Sekarang, mari kita senaraikan yang negatif juga. Sekiranya anda mengehoskan banyak laman web dalam satu akaun, sumber yang tersedia untuk hosting akan dibahagikan di antara semua laman web anda. Pada mulanya, apabila anda mempunyai laman web dengan pengunjung yang lebih sedikit, ini mungkin tidak menjadi masalah.

Tetapi kemudian, kerana semua laman web anda bertambah dalam trafik, anda memerlukan lebih banyak sumber untuk dapat menangani jumlah pengunjung harian. Sekiranya demikian, jika anda masih mahu menghoskan lebih dari 1 laman web dalam satu akaun, lebih baik mendaftar untuk perkhidmatan yang memberi anda sekurang-kurangnya Virtual Private Server (VPS), atau pelayan Dedicated untuk anda semua.

Bagaimana Anda Boleh Menjadi Pelbagai Laman Dalam Satu Akaun?

Sekarang, akan membincangkan bagaimana mungkin menjadi tuan rumah lebih daripada 1 laman web dengan hanya 1 akaun hosting terbuka. Aspek terpenting yang perlu anda perhatikan, adalah memilih pakej hosting yang membolehkan anda menghoskan banyak laman web. Sekiranya tidak, anda tidak akan dapat melakukan ini. Nanti saya akan berikan 3 syarikat terbaik yang menawarkan rancangan dengan kemungkinan untuk mengehoskan banyak laman web.

Tetapi sekarang, kita harus melihat bagaimana anda dapat menghoskan lebih dari 1 laman web dalam satu akaun. Ini lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Sekiranya anda memiliki lebih dari 1 laman web, atau anda hanya merancang, ini bermakna anda juga akan memiliki banyak nama domain, betul?

Jadi, perkara pertama yang harus anda lakukan untuk menambahkan laman web sekunder di sepanjang laman web pertama anda ialah dengan menambahkan domain baru ke akaun anda. Ini boleh dilakukan dengan sekurang-kurangnya 2 cara:

 1. Sekiranya anda sudah mempunyai nama domain yang didaftarkan kepada orang lain (syarikat hosting lain), anda harus memindahkan domain tersebut ke host baru anda. Kaedah yang digunakan untuk proses ini mungkin berbeza dari satu syarikat ke syarikat lain. Tetapi intinya adalah, anda boleh memindahkan domain tersebut, dan membina laman web baru di dalamnya di akaun hosting baru anda.
 2. Kaedah kedua digunakan jika anda ingin membuat laman web baru dari awal, tanpa nama domain yang sudah ada. Prosesnya agak serupa, tetapi kali ini, anda harus membeli nama domain dari syarikat hosting anda. Setelah selesai, anda boleh membina laman web sekunder menggunakan nama domain yang dibeli. Proses ini dapat dilakukan berkali-kali, untuk menambahkan lebih banyak laman web baru.

Sekarang, apabila domain baru ditambahkan ke akaun hosting, yang perlu anda lakukan adalah beralih menggunakan domain tersebut. Apabila anda berada di sana, anda boleh mula membina laman web selain dari laman web yang sudah anda miliki.

Tetapi jika anda memindahkan domain anda dari penyedia hosting lain, anda juga boleh memindahkan keseluruhan laman web (jika anda memilikinya), dan menambahkannya sebagai laman web kedua ke akaun anda. Dengan cara ini, 2 laman web akan menggunakan satu akaun.

Penyedia Hosting Terbaik untuk Pelbagai Laman Web

Sekarang setelah anda mengetahui bagaimana ia dilakukan, kami akan meneruskan dan membincangkan 3 calon terbaik yang menawarkan hosting untuk beberapa laman web dalam satu akaun. Tidak kira mana yang anda pilih pada akhirnya. Mana-mana salah satu dari 3 menyediakan perkhidmatan terbaik. Untuk menjadi jelas, kita akan membincangkan mengenai hosting bersama untuk ketiga-tiga syarikat.

Hosting InMotion

inmotion-hosting-berbilang laman webInMotion adalah sebuah syarikat yang berpusat di Amerika yang ditubuhkan bertahun-tahun yang lalu. Mereka mendapat banyak populariti selama bertahun-tahun, dan itu adalah untuk alasan yang baik: InMotion menawarkan perkhidmatan hosting yang cekap dengan harga yang cukup rendah. Hal ini berlaku terutamanya untuk perkhidmatan seperti hosting VPS dan Dedicated Servers, yang harganya lebih tinggi dengan penyedia lain.

Hosting bersama bagaimanapun adalah perkhidmatan yang paling popular di InMotion. Anda boleh membelinya dalam 3 rancangan berasingan. Kesemua 3 daripadanya menyokong hosting untuk beberapa laman web dalam satu akaun:

 1. Pelancaran: berharga $ 6.39 sebulan dan menyokong 2 laman web yang dihoskan.
 2. Kuasa: berharga $ 8.49 / bulan, menyokong 6 laman web untuk hosting.
 3. Pro: ia berharga $ 14.71 setiap bulan dengan peluang untuk menjadi tuan rumah sejumlah laman web yang tidak terhad.

Pelan yang paling popular adalah yang kedua, dan InMotion juga mengesyorkannya. Membelinya, anda mendapat semua ciri berikut yang termasuk dalam harga: domain percuma selama satu tahun (jika anda membayar selama 1 tahun di muka), 6 laman web, penyimpanan dan lebar jalur SSD tanpa had, pembina laman web, alat pemasaran dan ciri keselamatan (sijil SSL ) dan akaun e-mel tanpa had.

Bluehost

bluehost-berbilang laman web-hostingBluehost adalah pilihan kedua kami dalam senarai ini, tetapi ini tidak bermaksud bahawa ia hanya kedua dari segi pakej hosting. Anda mendapat salah satu perkhidmatan terbaik untuk hosting beberapa laman web. Sama seperti InMotion Hosting, Bluehost juga sangat popular untuk perkhidmatan hosting bersama.

Pelan pertama yang mereka tawarkan, hanya menyokong 1 laman web, jadi saya hanya akan menyebutkan bungkusan lain:

 • Tambahan: $ 5.95 / bulan. Hoskan laman web tanpa had dalam 1 akaun.
 • Choice Plus: $ 5.95 / bulan. Juga menyokong laman web tanpa had.
 • Pro: $ 13.95 / bulan. Laman web tanpa had juga.

Seperti yang anda perhatikan, rancangan Plus dan Choice Plus berharga dengan jumlah yang sama. Terdapat beberapa perbezaan di antara mereka. Dengan rancangan Choice Plus, anda juga mendapat ciri Privasi Domain dan Pencadangan Laman. Selebihnya, seperti penyimpanan SSD dan ciri e-mel, disertakan. Pelan yang paling popular adalah yang ini. Sekiranya anda melakukannya, anda tidak akan kecewa.

Tetapi, jika anda merasa lebih selesa dengan rancangan tingkat lebih rendah, cukup gunakan pakej Plus sederhana. Anda berpeluang menghoskan laman web tanpa had yang menggunakannya.

HostGator

hostgator-pelbagai domain-hostingHostGator adalah pilihan ke-3 dan terakhir yang sememangnya bernilai untuk memeriksa beberapa laman web. Mereka dilengkapi dengan 3 rancangan hosting bersama yang berbeza, tetapi hanya rancangan ke-2 dan ke-3 yang membolehkan anda menjadi tuan rumah berbilang laman web. Oleh itu, kita akan membincangkannya:

 1. Pelan bayi: harganya $ 3.95 / bulan. Dengan harga yang rendah, anda mendapat sokongan yang disertakan untuk laman web tanpa had, banyak pemasangan 1 klik (WordPress dan lain-lain), lebar jalur yang tidak dimeterai, sijil SSL percuma dan penyimpanan SSD untuk kelajuan memuatkan laman web yang pantas.
 2. Rancangan perniagaan: harganya $ 5.95 / bulan. Ini adalah rancangan yang disyorkan dari HostGator. Anda mendapat semua faedah yang disebutkan di atas (Pelan bayi), ditambah beberapa penambahan: naik taraf percuma ke SSL Positif, alamat IP khusus percuma dan alat SEO percuma untuk membantu anda bergerak lebih pantas.

HostGator juga menyediakan platform pembinaan laman web percuma dengan ratusan tema percuma. Anda boleh membina laman web baru dengan mudah, menggunakan alat ini. Perlu disebutkan bahawa semua templat responsif, jadi semua itu akan kelihatan baik di semua peranti.

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, hosting lebih daripada 1 laman web dalam satu akaun tidak begitu rumit. Seperti yang anda lihat dari atas, terdapat banyak rancangan hosting yang membolehkan anda memiliki banyak laman web dalam satu akaun. Sekarang, terserah anda untuk memilih rancangan yang menyokong banyak laman web dan sesuai dengan keperluan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map