Cara Membuat Laman Web Dengan Joomla

01.06.2020
Tutorial & Panduan 'Cara Membuat Laman Web Dengan Joomla
0 10 мин.

cara membina laman web dengan joomla


Pada masa ini sangat mudah untuk membina laman web untuk diri anda sendiri. Anda juga tidak perlu tahu pengaturcaraan. Dalam artikel ini saya akan menerangkan cara membina laman web perniagaan profesional menggunakan Joomla CMS.

Joomla adalah sistem pengurusan kandungan kedua paling popular, selepas WordPress. Perisian ini telah dimuat turun lebih dari 50 juta kali sejak pertama kali dilancarkan pada tahun 2005.

Laman web teratas seperti Universiti Harvard atau The Alliance for Catholic Education University berdasarkan Joomla. Bukan sahaja universiti bergantung pada kekuatan CMS yang hebat ini tetapi juga laman web dan portal berita seperti Linux.com, TheHill.com, MTV Greece, dan lain-lain. Bahagian pengetahuan InMotion Hosting juga berdasarkan Joomla.

Berikut ini saya akan memandu anda melalui proses membuat laman web Joomla dari awal:

 • Memilih hos Joomla yang tepat
 • Memasang dan mengkonfigurasi Joomla
 • Memasang pelanjutan, templat dan menerbitkan artikel

Adakah anda sudah bersedia untuk memulakan?

1. Pilih hos web Joomla yang sempurna

Selalunya orang merasa sukar untuk memilih hos web yang baik. Dengan begitu banyak rancangan dan syarikat hosting yang tersedia di pasaran, sangat sukar untuk memutuskan rancangan atau syarikat mana yang sesuai. Dengan Joomla lebih sukar untuk mencari penyedia hosting web yang boleh dipercayai.

pilih hos web joomla yang sempurna

Banyak penyedia hosting menawarkan alat yang membolehkan anda memasang Joomla ke laman web anda dalam beberapa klik. Ini tidak bermaksud bahawa mereka adalah penyedia hosting Joomla yang baik. Oleh kerana Joomla adalah perisian berat sumber, ia memerlukan rancangan hosting yang boleh dipercayai. Pilihan hosting yang salah akan menyebabkan prestasi laman web yang perlahan.

Di halaman hosting joomla kami telah menerangkan bagaimana penyedia hosting Joomla yang ideal. Di sini anda juga akan menjumpai 3 syarikat teratas yang kami cadangkan untuk mengehoskan laman web Joomla anda.

1.1 Memilih rancangan hosting yang tepat

Walaupun Joomla akan menggunakan lebih banyak sumber pelayan, anda tidak perlu menggunakan VPS atau pelayan khusus. Joomla juga akan berjalan lancar di akaun hosting bersama, tetapi ia bergantung pada jenis laman web yang anda bina.

Sebagai contoh, jika anda membuat laman web untuk syarikat anda, memberikan perkhidmatan atau produk yang ditawarkan oleh perniagaan anda, dan laman web anda menerima sekitar 500 pengunjung unik sehari, hosting bersama adalah cara untuk pergi.

Sekiranya anda merancang untuk menjalankan forum, laman web komuniti atau laman web e-dagang, yang kemungkinan besar akan digunakan oleh banyak pengguna sekaligus, anda pasti memilih pelayan maya.

Apa sahaja laman Joomla yang anda bina, pastikan bahawa hosting yang akan anda pilih menyokong perisian. Bukan hanya dengan alat pemasangan percuma, tetapi juga dengan beberapa jenis tutorial, atau bantuan sokongan langsung.

Sebagai contoh, InMotion mempunyai pangkalan data besar tutorial Joomla yang boleh anda akses secara percuma dan belajar bagaimana membina, menyunting dan memperbaiki sesuatu di Joomla. Mereka juga menawarkan hosting yang dioptimumkan untuk Joomla, itu artinya, laman web anda akan ditempatkan pada pelayan yang telah disiapkan dan disesuaikan untuk laman web Joomla. Di InMotion ketika laman web anda berkembang, anda boleh memilih rancangan hosting yang lebih besar, menjadikan peningkatan dan penurunan antara pakej menjadi mudah.

2. Cara memasang Joomla?

Ketika memasang Joomla ke laman web anda, anda mempunyai dua pilihan: pemasangan manual dan automatik. Pemasangan automatik, lebih tepat, pemasangan Joomla menggunakan alat adalah mudah. Interaksi pengguna sangat minimum diperlukan.

Walaupun pemasangan manual memerlukan lebih banyak usaha, kerana fail harus diunggah secara manual ke pelayan, pangkalan data harus dibuat oleh pengguna, dan proses pemasangan akan memakan waktu lebih lama.

Pada bahagian seterusnya tutorial ini saya akan menunjukkan kepada anda kedua-dua metod. Pemasangan manual boleh dilakukan di mana-mana pelayan hosting web yang menyokong MySQL dan PHP, sementara pemasangan automatik akan disajikan pada rencana hosting cPanel InMotion.

2.1 Pasang Joomla Secara Manual

Sekiranya anda membina laman web Joomla baru dari awal, anda harus selalu menggunakan versi stabil terbaru dari Joomla.org, muat turun secara percuma. Muat turun fail yang diarkibkan dan simpan ke komputer anda.

muat turun versi terbaru joomla

Setelah selesai memuat turun, menggunakan klien FPT atau menggunakan FileManager dari panel hosting anda, muat naik dan ekstrak fail ke pelayan. Muat naik fail ke folder domain di mana sistem akan dipasang.

Memuat naik fail akan memakan masa, tetapi pada masa itu anda dapat membuat pangkalan data MySQL. Mengakses alat MySQL Wizard di panel kawalan hosting, anda akan dapat menyediakan pangkalan data. Berikut adalah langkah-langkah yang harus anda ikuti (didokumentasikan dengan tangkapan skrin di bawah):

 • Langkah 0 – akses alat MySQL Wizard
 • Langkah 1 – buat pangkalan data
 • Langkah 2 – buat pengguna pangkalan data dan tetapkan kata laluan yang kuat
 • Langkah 3 – tambahkan pengguna ke pangkalan data dengan “Semua Hak Istimewa”
 • Langkah 4 – selesaikan pengambilan

step1 step2 buat pangkalan data dan pengguna pangkalan data

langkah3 menambah pengguna ke pangkalan data

penciptaan pangkalan data step4 selesai

Setelah fail dimuat naik dan pangkalan data siap, anda boleh memulakan pemasangan Joomla dengan mengakses nama domain anda.

Anda akan melalui 3 langkah berikut:

1. Konfigurasi – di sini anda perlu menetapkan tajuk laman web dan maklumat log masuk Pengguna Super (pentadbir). Bahasa laman web anda juga akan dipilih di sini. Secara lalai, setiap pemasangan Joomla ditetapkan untuk dipasang dalam bahasa Inggeris, tetapi anda boleh memilih bahasa lain dari menu lungsur.

step1 konfigurasi joomla

2. Pangkalan Data – di sini anda akan menyambungkan fail Joomla dengan pangkalan data yang telah anda buat sebelumnya; cukup masukkan nama pangkalan data, pengguna pangkalan data dan kata laluan dan sampai ke langkah seterusnya

langkah2 menghubungkan joomla dengan pangkalan data

3. Gambaran keseluruhan – di sini anda boleh memilih untuk memasang beberapa data sampel ke laman web anda, atau anda boleh membiarkan semuanya kosong. Sekiranya semuanya sudah siap, selesaikan tugas dengan mengklik butang “Pasang”.

step3 memasang data sampel joomla

Pemasangan akan memakan masa beberapa saat.

langkah4 memasang joomla cms

Sekiranya semuanya berjalan lancar, skrin berikut akan muncul. Klik pada butang “Hapus folder pemasangan” dan anda selesai. Sekarang anda boleh melayari laman web anda atau mengakses kawasan pentadbiran.

langkah5 keluarkan folder pemasangan joomla

2.2 Pasang Joomla Secara Automatik dengan Softaculous

Dengan InMotion anda boleh memasang Joomla secara automatik dari cPanel. Semasa mendaftar, anda akan mendapat semua butiran yang anda perlukan untuk mengakses akaun cPanel. Sebaik sahaja anda masuk ke panel kawalan akaun hosting anda, tatal ke bahagian bawah halaman dan cari logo Joomla.

pasang joomla dengan softaculous

Dengan mengklik ikon Joomla kecil, anda akan diarahkan ke halaman baru: Softaculous, di mana anda boleh memilih domain di mana anda ingin memasang Joomla. Berikut adalah tutorial terperinci mengenai cara memasang Joomla ke InMotin Hosting.

Berikut adalah video yang menerangkan bagaimana Softaculous berfungsi:

3. Sediakan laman web Joomla anda

Pada masa ini, laman web anda dalam talian. Anda kini boleh pergi dan menerbitkan artikel, memuat naik gambar dan menyiapkan kenalan, tentang dan halaman lain. Tetapi jika anda bercadang untuk membina laman web profesional dari Joomla, anda pasti ingin melakukan lebih banyak penyesuaian terhadapnya. Sebagai contoh, Joomla dilengkapi dengan struktur URL yang sangat buruk. Reka bentuk lalai yang disertakan dengan Joomla 3 kelihatan sangat sederhana dan ringkas. Berikut ini saya akan menunjukkan kepada anda cara membuat perubahan yang diperlukan dan menyesuaikan laman web Joomla anda agar kelihatan baik untuk pelawat laman web anda dan mesin pencari.

Untuk log masuk di bahagian belakang laman web Joomla anda, anda perlu mengakses halaman berikut: yourwebsite.com/administrator, masukkan pengguna pentadbir dan kata laluan yang telah anda tetapkan semasa pemasangan Joomla dan mulakan konfigurasi laman web anda.

3.1 Ubah Konfigurasi Global dan aktifkan URL SEF

Anda harus memulakan dengan konfigurasi laman web anda di bahagian Pentadbiran / Sistem / Konfigurasi Global. Di sini anda boleh menukar status laman web. Sekiranya anda ingin menyembunyikannya dari mata hidung semasa pembangunan, anda boleh meletakkan laman web di luar talian di sini. Di bahagian ini anda juga dapat mengubah judul laman web, mengubah penyunting kandungan, menetapkan keterangan meta dan tag meta untuk beranda. Dalam Konfigurasi Global anda boleh mengaktifkan URL Search Engine juga menggunakan penulisan semula URL.

Untuk mengaktifkan penulisan semula URL, anda harus menamakan semula fail htaccess.txt menjadi .htaccess dan membuatnya boleh ditulis (fail ini terletak di pemasangan root joomla dan dapat diakses melalui FTP atau FileManager).

tetapan seo laman web joomla

Masih di sini, anda boleh mengaktifkan Pemampatan Halaman Gzip serta mengkonfigurasi tetapan Cache. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh diaktifkan setelah laman web anda siap untuk penggunaan umum.

3.2 Membuat Kategori dan Menerbitkan Artikel

Langkah seterusnya adalah membuat struktur laman web, dengan menambahkan kategori yang diperlukan. Pada ketika ini, anda tidak perlu memuat naik semua kandungan anda, tetapi beberapa artikel diperlukan untuk dapat menyiapkan menu dan halaman. Sekiranya anda telah memasang data sampel, anda boleh menggunakannya untuk sementara waktu; namun jangan lupa memadamkan semua data sampel setelah anda selesai. Untuk membuat kategori dan artikel pergi ke: Pentadbir / Kandungan / Kategori.

3.3 Pasang Sambungan yang Diperlukan: Modul, Plugin, Komponen

Dalam direktori sambungan Joomla terdapat lebih daripada 7000 pelanjutan yang disenaraikan. Terdapat beratus-ratus lagi yang tidak disenaraikan di sini. Sebilangannya adalah komersial, tetapi sebahagian besar sambungan Joomla dapat digunakan secara percuma. Jangan berlebihan dengan memasang terlalu banyak modul atau komponen ke laman web anda. Terlalu banyak peluasan yang akan melambatkan laman web anda, jadi pasang sahaja yang akan digunakan. Pasang modul, plugin dan komponen di Pentadbir / Sambungan / Urus.

pasang sambungan joomla

3.4 Buat Kategori Menu dan item Menu

Sekarang anda boleh membuat struktur menu. Pertama, tambahkan kategori menu dan kemudian tambahkan item menu. Semasa membuat item menu baru, anda boleh memilih dari senarai jenis menu yang panjang. Menu boleh dihubungkan terus ke satu artikel, ke blog, kategori, dan lain-lain. Ia juga boleh dihubungkan ke borang kenalan dan juga sambungan lain. Anda juga dapat membuat item menu dengan URL tersuai, bahkan menu pemaut luaran. Lakukan ini di Pentadbir / Menu / Urus.

Untuk mempunyai menu drop-down di laman web anda, anda juga perlu menambahkan sub-menu. Sebilangan besar templat dilengkapi dengan menu drop-down yang telah digayakan sebelumnya, tetapi anda sentiasa dapat menemukan menu drop-down responsif yang bagus di direktori ekstensi jika templat yang anda suka tidak disertakan dengan ciri terbina dalam ini.

3.5 Pasang dan ubah Templat

Sekiranya anda mempunyai anggaran terhad, anda boleh memasang templat Joomla percuma ke laman web anda. Biasanya terdapat beratus laman web di mana anda boleh mencari templat profesional dan memuat turunnya secara percuma.

Sekiranya anda mampu membayar templat, anda boleh bergabung dengan kelab templat Joomla, di mana anda akan dapat memilih dari puluhan templat yang berbeza, atau anda boleh melihat ThemeForest, di mana anda boleh memilih lebih daripada 650 templat Joomla premium.

templat joomla profesional

Selalu pilih templat, yang disertakan dengan jenis dokumentasi, jika tidak, sukar untuk mengetahui cara menyiapkannya dan mencari kedudukan modul.

Pasang templat melalui pemasang pelanjutan dan aktifkan di Pentadbir / Sambungan / Templat. Setelah templat anda aktif, anda boleh menerbitkan modul ke kedudukan yang tersedia dengan templat.

3.6 Menyiapkan dan menerbitkan Modul

Pemasangan Joomla teras dilengkapi dengan banyak modul terbina dalam. Sekiranya anda memilih untuk memasang data sampel, terdapat beberapa modul yang ada di Module manager, jika tidak, anda perlu membuat sendiri modul di Pentadbir / Sambungan / Modul.

Buat modul yang anda perlukan dan terbitkan ke kedudukan modul yang tersedia. Berikut adalah beberapa cadangan modul yang paling biasa digunakan:

 • Modul Menu
 • HTML tersuai
 • Modul Log Masuk
 • Modul Carian
 • artikel terbaru
 • Modul Teg
 • Modul Tayangan slaid

Modul adalah bahagian yang sangat penting dari laman web anda, kerana ini memecah susun atur artikel yang jelas dan membosankan dan menjadikan laman web anda lebih menyeronokkan.

Adakah anda bersedia untuk memulakan dengan laman web Joomla anda?

Saya cuba menjadikan tutorial ini dengan terperinci yang mungkin; namun masih terdapat beberapa bahagian yang belum diperincikan seperti yang saya mahukan. Saya berjanji bahawa saya akan melakukan lebih banyak tutorial mengenai Joomla dalam beberapa minggu akan datang. Saya benar-benar percaya bahawa dengan panduan ini, anda akan dapat memulakan dengan laman web Joomla anda. Sekiranya anda belum mempunyai hos web, saya cadangkan anda melihat tawaran InMotionHosting.com. Klik pada pautan untuk mendapatkan diskaun 47% dari web hosting dan juga nama domain percuma.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau cadangan mengenai bagaimana saya dapat memperbaiki tutorial ini, jangan ragu untuk memberikan maklum balas anda di bahagian komen di bawah. Semoga berjaya dengan laman web anda!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector