Cara Membuat Laman Web Profesional dengan WordPress (Mesra Pemula)

01.06.2020
Tutorial & Panduan 'Cara Membuat Laman Web Profesional dengan WordPress (Mesra Pemula)
0 7 мин.

buat laman web profesional wordpress pemula yang mesra


Walaupun WordPress sangat mudah digunakan dan dibuat laman web, masih banyak orang yang bersusah payah membuat laman web profesional. Dalam tutorial ini saya akan mengajar anda bagaimana membina laman web profesional untuk perniagaan anda menggunakan WordPress. Konsep panduan ini adalah untuk memberi anda petua yang akan membantu dalam membina laman web hebat yang mengubah pengunjung menjadi pelanggan.

Pembina Laman Web Berasaskan WordPress

Sesuai untuk Pemula! Buat laman web Out of the Box, Profesional dan Berkualiti Tinggi dengan WordPress dan BoldGrid.

Mula sekarang! »

Sekiranya anda ingin mempelajari asas-asas bagaimana menyiapkan WordPress atau ingin mengetahui cara memulakan blog dalam beberapa minit, sila lihat tutorial yang dipautkan.

Tutorial ini tidak melibatkan kemahiran pengaturcaraan atau reka bentuk web. Ia sangat sesuai untuk pemula yang baru bermula WordPress. Semuanya digambarkan dengan tangkapan skrin.

Mesra pemula! Tanpa pengekodan! Tiada istilah geeky! Mudah dan lurus ke hadapan! Langkah demi langkah.

Hosting Profesional untuk Perniagaan Profesional

Semasa anda membuat laman web ini untuk perniagaan anda, anda ingin menjadi profesional. Untuk menerbitkan laman web anda dalam talian, anda memerlukan perkhidmatan hosting. Untuk panduan ini saya menggunakan InMotion Hosting sebagai contoh. Saya sangat mengesyorkan syarikat hosting ini untuk membuat dan menghoskan laman web perniagaan anda. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyedia hosting ini, sila baca ulasan hosting InMotion kami.

Jadi pertama, anda perlu membeli rancangan mengangkat.

Dengan mengikuti pautan ini, anda akan mendapat 47% potongan segera. Tatal ke bahagian bawah halaman dan pilih Pelancaran Pelancaran dengan mengklik butang “Pesan Sekarang”.

pesanan pelancaran inmotion

Semak pilihan anda dan klik “Teruskan”.

proses pesanan hosting kelas perniagaan inmotion

Sekiranya anda sudah memiliki nama domain, pilih pilihan tersebut, jika tidak, anda boleh mendaftarkan domain baru secara percuma dengan rancangan hosting ini.

inmotion mendaftar domain percuma

Untuk contoh ini, saya memilih pilihan untuk memautkan domain saya ke pelayan InMotion jadi saya teruskan dengan pilihan “Saya sudah mempunyai domain”. Semak pilihan anda dan klik “Teruskan”.

inmotion sudah mempunyai nama domain

Sistem akan mengesan lokasi anda secara automatik dan akan memilih pelayan web di mana laman web anda akan dihoskan. Sekiranya anda ingin melakukan penyesuaian, pilih lokasi baru untuk pelayan. Anda boleh memilih antara Pantai Timur dan Pantai Barat. Pertimbangkan agar laman web anda dihoskan di pelayan yang lebih dekat dengan anda dan pelanggan anda.

inmotion hosting pantai timur pantai barat

Langkah terpenting dari pesanan ini adalah memilih sistem pengurusan kandungan yang ingin anda pasang ke laman web anda. Di sini anda akan memilih “Pasang BoldGrid, dikuasakan oleh WordPress”. Ini adalah pembangun yang akan kami gunakan untuk membuat dan menyesuaikan laman web kami. BoldGrid adalah pembangun halaman bertenaga WordPress, yang membolehkan anda membuat susun atur tersuai tanpa perlu mengetahui HTML, CSS atau pengaturcaraan lain. Sila lihat ulasan BoldGrid kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai alat hebat ini.

inmotion memasang boldgrid secara automatik semasa mendaftar

Isi maklumat peribadi dan kewangan anda. Halaman ini selamat dan dienkripsi, jadi data anda akan dilindungi. Klik butang “Beli Akaun” untuk menyelesaikan pesanan anda.

akaun hosting pembelian inmotion

Anda akan dihubungi melalui telefon dalam beberapa minit untuk mengesahkan pesanan anda. Setelah pesanan anda disahkan, anda akan menerima e-mel dengan maklumat masuk. Sementara itu WordPress dan BoldGrid dipasang ke laman web anda secara automatik. Pada akhir pesanan anda, anda akan mempunyai sistem kerja yang boleh anda sesuaikan.

Setakat ini, sangat bagus! Sekarang datang bahagian yang menyeronokkan, apabila anda benar-benar membuat laman web anda.

Membuat Laman Web WordPress Anda

Setelah akaun anda disahkan melalui telefon, anda akan menerima e-mel selamat datang dari InMotion dengan semua maklumat log masuk. E-mel ini mengandungi log masuk ke Panel Pengurus Akaun anda, log masuk ke cPanel dan ke laman WordPress anda, di mana BoldGrid telah dipasang.

Sekarang akses papan pemuka laman web anda dan log masuk. Skrin log masuk berbeza dari skrin log masuk WordPress lalai. Papan pemuka juga sedikit berbeza, tetapi tidak banyak perbezaan, walaupun anda sudah menggunakan WordPress sebelumnya.

log masuk inmotion boldgrid

Di skrin selamat datang, anda akan mempunyai dua video, satu untuk pemula dan satu untuk pengguna WordPress yang maju. Video-video ini adalah persembahan ringkas BoldGrid. Saya sangat mencadangkan menontonnya! Video berikut menerangkan cara memulakan dengan BoldGrid:

Sekarang, untuk memulakan, anda perlu mengklik menu “Inspirasi”.

laman web inspirasi boldgrid

Pada halaman inspirasi, anda boleh memilih dari dua pilihan: Pasang sebagai Pementasan (pilih ini jika anda sudah mempunyai laman web dan ingin menaik tarafnya dengan BoldGrid) atau Pasang sebagai Aktif (pilihan ini adalah untuk mereka yang belum memiliki laman web). Kami akan meneruskan laman “Aktif”.

boldgrid memasang laman web aktif

Langkah seterusnya adalah memilih kategori untuk laman web anda. Pada masa penulisan terdapat kira-kira sepuluh kategori yang boleh anda pilih, tetapi akan ditambahkan lagi apabila BoldGrid berkembang. Pilih kategori yang paling dekat dengan ceruk laman web anda.

boldgrid pilih kategori laman web

Setelah kategori dipilih, anda boleh memilih tema yang anda suka. Anda boleh melihat mana-mana tema ini dan melihatnya di desktop, meja atau telefon bimbit. Harap diperhatikan bahawa beberapa tema mengandungi gambar berhak cipta dengan tanda air. Anda boleh membeli gambar ini (menggunakan sistem duit syiling) atau menggantinya dengan gambar anda sendiri. Kami akan memilih tema “Uptempo” untuk tutorial ini.

tema pilih boldgrid

Setelah memilih tema yang anda sukai, pilih set halaman yang ingin anda pasang ke laman web anda. Kami akan memilih untuk memasang lima halaman, yang paling biasa untuk kategori ini. Klik butang “Pilih” untuk meneruskan.

boldgrid pilih set halaman

Sahkan pilihan anda dan selesaikan pemasangan tema dan halaman dengan mengklik “Pasang laman web ini!” butang. Pada langkah ini, anda masih boleh kembali dan mengedit tetapan yang dipilih sebelumnya.

laman web pemasangan boldgrid

Pemasangan dan pembuatan halaman akan memakan masa kurang dari satu minit. Jangan tutup halaman sehingga selesai. Setelah pemasangan selesai, klik butang “Customize”.

laman web tema muat turun boldgrid

Penyesuai tema membolehkan anda mengedit laman web anda dan melihat perubahan yang anda buat. Pilihannya boleh berbeza dari tema ke tema. Untuk tema yang kami pilih tadi, Uptempo, kita boleh menukar tajuk laman web, menukar fon, kedudukan tajuk, memuat naik logo gambar atau ikon laman web.

boldgrid menyesuaikan laman web

Di bahagian warna, anda boleh memilih dari palet warna yang berbeza. Terdapat fungsi “Cadangkan Palet” yang akan mencadangkan skema warna setiap kali anda mengkliknya. Pilih skema warna yang anda suka!

penyesuai warna boldgrid mencadangkan palet

Terdapat banyak tetapan lain yang boleh anda konfigurasikan untuk menjadikan laman web anda unik dan luar biasa. Contohnya, anda dapat memilih untuk memiliki beranda statik, yang akan memaparkan halaman yang dipilih oleh anda. Anda juga dapat menambahkan widget ke header dan footer dan juga memasukkan HTML tersuai (Analitis Google sebagai contoh). Anda juga dapat menambahkan JavaScript atau CSS khusus ke tema anda, tanpa perlu membuka file apa pun. Kami tidak akan memperincikannya sekarang, kerana tutorial ini akan memakan masa terlalu lama untuk ditulis dan dibaca.

Setelah selesai, klik “Simpan & Butang Terbitkan! Anda boleh kembali kemudian dan mengedit sebarang pilihan jika anda mahu.

Sekarang pergi ke laman utama laman web anda dan nikmati pemandangan:

contoh laman web boldgrid

Anda belum bersedia! Terdapat lima halaman di laman web anda, tetapi halaman ini dipenuhi dengan kandungan lalai yang disertakan dengan pemasangan. Anda akan mahu mengubahnya.

halaman edit boldgrid

Di WordPress anda akan dapat menukar teks, menambah dan mengganti gambar, mengklon atau menghapus blok yang berbeza, seret dan lepas blok secara menegak dan mendatar.

penyunting halaman boldgrid

Dengan fungsi “Tambah GridBlock” Anda dapat memilih dari berbagai tata letak yang telah dibuat sebelumnya. Fungsi ini juga membolehkan anda memasukkan peta Google ke halaman anda, atau memilih dari berbagai bentuk kontak dengan berbagai bidang.

boldgrid masukkan susun atur sekatan grid

API BoldGrid juga membolehkan anda mencari gambar berkualiti tinggi, percuma dan komersial. Anda dapat mengatur ukuran gambar yang anda tambahkan ke dalam halaman anda, dan sistem akan memotong dan memasang gambar secara automatik ke laman web anda. Fungsi ini membolehkan anda menyesuaikan halaman anda dengan gambar yang indah hanya dalam beberapa minit, tanpa menggunakan perisian penyunting gambar. Betapa hebatnya itu?

Pada ketika ini, anda selesai membina laman web anda. Tahniah! Anda telah membuat laman web profesional menggunakan WordPress dan BoldGrid untuk perniagaan anda. Semua ini tanpa menyentuh satu baris kod, dan anda dapat menambahkan gambar juga tanpa perlu mengeditnya di komputer anda.

Ringkasan dan Syor

Panduan ini ternyata lebih lama daripada yang saya mahukan, tetapi saya rasa saya merangkumi sebahagian besar langkah yang diperlukan untuk membina laman web profesional. Semoga panduan ini dapat membantu banyak pemula. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai BoldGrid, anda boleh menulis komen di bawah, atau menghubungi hosting InMotion. Sokongan teknikal sangat membantu dan mesra pemula.

Saya sangat mengesyorkan BoldGrid dan InMotion untuk membuat dan menghoskan laman WordPress anda.

Walaupun proses membuat laman web demo ini hanya memerlukan saya beberapa minit, untuk mengumpulkan panduan langkah demi langkah ini, saya mengambil masa lebih dari satu jam. Sekiranya ia membantu anda, sila kongsi di akaun media sosial anda. Terima kasih!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector