Cara Memindahkan Blog Anda dari WordPress.com ke Laman Web Diri Sendiri

cara memindahkan laman web blog WordPress yang dihoskan sendiri


Salah satu platform blog yang paling popular adalah WordPress. Sekiranya anda memulakan blog anda di WordPress.com, tidak mengapa kerana ramai di antara kita mencuba perisian hebat seperti ini. Memulakan blog peribadi atau hobi anda di platform hosting percuma adalah kaedah terbaik untuk mempelajari langkah pertama. Tetapi jika anda merancang dalam jangka panjang, anda harus memindahkan blog anda dari WordPress.com ke akaun hosting berbayar.

Dalam artikel ini saya akan membimbing anda melalui proses pemindahan blog anda dari WordPress.com ke laman web yang dihoskan sendiri.

Tetapi mengapa anda mesti memindahkan blog WordPress.com anda? Sebelum saya memulakan panduan ini, saya ingin menerangkan mengapa anda harus mempertimbangkan untuk memindahkan blog anda ke rancangan hosting berbayar. WordPress.com memberikan anda platform hebat dan boleh dipercayai untuk blog tetapi mempunyai beberapa batasan besar berbanding dengan laman WordPress yang dihoskan sendiri:

 • Anda boleh memasang dan menyesuaikan tema WordPress di laman WordPress yang dihoskan sendiri, sementara di WordPress.com anda akan mempunyai sejumlah tema yang boleh dipilih (percuma dan komersial juga)
 • Tidak ada pemalam yang dibenarkan dengan WordPress.com (melainkan jika anda membeli pelan VIP yang berharga $ 2500 setiap bulan, dan memberi anda kawalan penuh terhadap CSS, PHP, plugin dan tema), sementara pada rancangan hosting bersama (berharga sekitar $ 5 bulanan) anda boleh memasang plugin apa yang anda mahukan.
 • Blog yang dihoskan di WordPress.com percuma sangat sukar dan mempunyai pilihan terhad untuk mengewangkan; setelah diterima anda harus membahagikan pendapatan dengan Automatic Inc, yang memiliki dan menjalankan WordPress.com. Di laman WordPress yang dihoskan sendiri, anda boleh menambahkan saluran pengewangan ke laman web anda, dan tidak perlu berkongsi keuntungan anda dengan sesiapa sahaja.

Kelemahan menjalankan laman WordPress anda di akaun hosting anda sendiri ialah anda harus menguruskannya. Anda akan bertanggungjawab untuk mengemas kini laman web anda, mengemas kini sistem, plugin dan tema.

Bersedia untuk Memulakan Pemindahan

Sekarang anda tahu apa kelebihan dan kekurangan untuk menjadikan WordPress anda di bawah kawalan dan pengurusan anda. Tetapi untuk memulakan pemindahan, anda perlu membeli nama domain dan rancangan hosting yang boleh dipercayai untuk WordPress. Untuk tujuan ini, kami sangat mengesyorkan BlueHost, kerana pelbagai sebab: anda akan mendapat domain .com percuma, diskaun 50% untuk rancangan bersama mereka, banyak tambahan dan jaminan percuma serta sokongan teknologi hebat yang dilatih untuk membantu pengguna yang menjalankan laman web mereka dengan WordPress.

Langkah 1: Mengeksport Data dari WordPress.com

Untuk mengeksport blog WordPress.com anda, anda harus log masuk ke Dashboard dan klik “Export” yang anda dapati di bawah menu “Tools”. Untuk mengakses papan pemuka anda harus pergi ke:

yourblog.wordpress.com/wp-admin

Alat Eksport akan membawa anda ke halaman baru di mana anda boleh memilih dari Pemindahan Percuma atau Terpandu (berharga $ 129 pada masa penulisan). Anda harus memilih pilihan Eksport Percuma, sementara tutorial ini akan memandu anda melalui semua langkah.

laman web eksport wordpress com

Untuk memilih Eksport Percuma anda klik pada butang Mula Eksport. Ini akan membawa anda ke langkah terakhir, di mana anda boleh memilih jenis data yang ingin anda eksport. Secara lalai pilihan “Semua kandungan” dipilih. Simpan pilihan ini jika anda ingin memindahkan keseluruhan blog anda termasuk catatan, halaman, bidang tersuai, komen, menu navigasi, catatan tersuai, dll..

mulakan eksport wordpress com percuma

Klik pada butang “Muat turun Eksport Fail” dan simpan ke komputer anda. Fail akan disimpan dalam format .xml. Ini boleh dibuka dengan mana-mana penyunting teks jika anda ingin melihat kodnya.

eksport semua kandungan wordpress com

Langkah 2: Memasang WordPress ke Akaun Hosting Anda

Sekiranya anda memilih untuk mendaftar dengan BlueHost untuk menghoskan laman WordPress anda, anda akan mempunyai pilihan untuk memasang sistem secara automatik. Langkah ini tidak memerlukan kemahiran pengaturcaraan, hanya beberapa minit untuk menyiapkannya. Saya tidak akan menjelaskan secara terperinci mengenai cara memasang WordPress ke BlueHost atau penyedia hosting lain, kerana saya merangkumi keseluruhan proses memulakan laman web WordPress dalam artikel yang dipautkan.

Di sini anda akan menemui dua kaedah untuk menyiapkan laman WordPress anda: secara manual atau automatik. Tutorial video juga disertakan.

Langkah 3: Mengimport Blog WordPress.com ke Laman WordPress yang Dihoskan Sendiri

Setelah laman web yang dihoskan sendiri anda siap, log masuk ke Papan Pemuka, dengan mengakses url berikut:

laman web anda.com/wp-admin

Di bawah menu “Tools” sekarang klik pada pilihan “Import” sementara anda akan mengimport data yang anda eksport sebelumnya.

mengimport data wordpress

Anda perlu memilih sistem yang anda import. Pilih WordPress dalam kes ini.

mengimport data dari wordpress

Untuk mengimport data anda dari WordPress.com, anda perlu memasang Pemalam Pengimport WordPress. Pada tetingkap pop timbul, klik pada butang “Pasang Sekarang” dan aktifkan pemalamnya.

pasang pengimport wordpress

Setelah pemalam diaktifkan, pergi lagi ke “Alat -> Menu Import. Semak imbas dan pilih fail yang ingin anda impor (file .xml yang baru saja anda simpan sebelumnya) dan klik butang “Muat naik fail dan import”.

muat naik dan import blog wordpress

Pada langkah seterusnya anda akan diminta untuk memilih pengguna untuk memberikan isi. Anda dapat mengimport pengguna yang anda gunakan di WordPress.com, anda dapat membuat pengguna baru atau memberikannya kepada pengguna saat ini yang anda miliki di laman web baru anda. Pilih juga untuk mengimport lampiran. Pilihan ini akan memuat turun semua gambar dari blog lama anda dan memuat naiknya ke laman web baru anda. Anda tidak boleh memilih pilihan ini; dalam kes ini gambar akan dimuat dari pelayan WordPress.com. Ini bukan idea yang baik, kerana anda ingin memadam blog anda sendiri (akan menerangkannya kemudian).

memberi penulis memuat turun lampiran fail import

Dengan mengklik butang “Kirim” akan mengimport data dan secara automatik akan menerbitkannya ke laman web baru anda. Malangnya anda tidak dapat mengimport reka bentuk lama anda, tetapi terdapat banyak tema WordPress percuma dan premium yang boleh anda gunakan.

Langkah 4: Membuang dan Mengalihkan Blog WordPress.com Anda

Sekiranya anda mengimport sepenuhnya WordPress.com anda ke laman web baru anda, saya sangat mengesyorkan membuang atau menjadikan lama anda sebagai peribadi. Sebaiknya ubah hala ke domain baru anda.

Untuk mengatur blog anda ke mod peribadi, Anda harus mengakses “Tetapan -> Membaca “menu di WordPress.com Dashboard anda dan tetapkan” Saya ingin blog saya menjadi peribadi, hanya dapat dilihat oleh pengguna yang saya pilih. ” pilihan.

menetapkan wordpress com peribadi

Sekiranya anda sudah lama menulis blog dan mempunyai khalayak yang ramai, anda mungkin memberitahu mereka sebelum memindahkan blog anda. Anda juga boleh memadamkan semua kandungan anda dari blog lama dan membuat entri bernyanyi yang memberitahu pengunjung bahawa blog anda telah dipindahkan ke domain baru. Anda perlu memadam atau menjadikan catatan lama anda peribadi, kerana enjin carian tidak menyukai kandungan pendua.

Anda juga boleh memilih untuk mengalihkan blog lama anda ke laman web baru anda. Pergi ke menu “Store” di Dashboard. Sekarang akses menu “Domain” di kedai dan klik pada butang “Tambah Domain”.

tambah domain wordpress com

Ini akan memberi anda beberapa cadangan domain yang boleh anda beli dan juga pilihan untuk mengarahkan laman web anda. Klik pada butang “Mat it”, jika anda ingin meneruskan pengalihan. Anda perlu memasukkan domain baru anda dan membayar $ 13 setiap tahun untuk peningkatan ini. Pilihan ini akan mengarahkan (menggunakan pengalihan 301 yang memberitahu enjin carian bahawa laman web tersebut dipindahkan secara kekal) blog lama anda ke laman web baru yang dihoskan sendiri. Setelah seseorang mengakses blog WordPress.com anda, mereka secara automatik akan memasuki domain dan laman web baru anda. Dengan cara ini anda tidak akan kehilangan pembaca yang sukar diperoleh dan mesin carian juga akan menghargai kerana mengambil langkah ini.

ubah arah domain wordpress com

Selesaikannya!

Sekiranya anda telah mengikuti panduan langkah demi langkah di atas dan anda melakukan semuanya dengan betul, sekarang harus menjadi pemilik nama domain dan laman WordPress baru yang dihoskan sendiri.

Saya sangat berharap bahawa tutorial ini dapat membantu anda memindahkan blog WordPress.com anda ke domain baru. Sekiranya masih ada pertanyaan atau memerlukan bantuan, sila hantarkan komen di bawah.

Pindahkan Blog WordPress.com Anda!

Pindahkan WordPress.com anda ke BlueHost dan dapatkan nama domain PERCUMA dan diskaun 50% untuk hosting web.

Mula sekarang! – $ 3.95 / bln »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map