Cara Memindahkan Laman WordPress dari Satu Host ke Yang Lain

01.06.2020
Tutorial & Panduan 'Cara Memindahkan Laman WordPress dari Satu Host ke Yang Lain
0 7 мин.

pindahkan laman web wordpress ke host web baru


Penyedia hosting anda sekarang gagal memberikan anda kekuatan hosting yang diperlukan untuk menjalankan laman WordPress anda dengan kelajuan dan prestasi yang boleh diterima. Anda sudah menghubungi jabatan teknikal untuk menyelesaikan masalah tersebut, tetapi mereka tidak dapat atau tidak bersedia membantu anda.

Adakah penyedia hosting semasa anda gagal memberi anda kuasa hosting yang diperlukan? Anda WordPress laman web semakin perlahan? Anda tidak dapat menerima kekurangan dalam kelajuan dan prestasi! Anda telah menghubungi bahagian teknikal, tetapi mereka gagal menyelesaikan masalahnya. Mereka tidak dapat atau tidak bersedia mengurus laman web anda.

Apa yang boleh anda lakukan dalam kes ini? Pertama sekali, anda perlu mencari hos web baru yang boleh dipercayai yang menyokong WordPress.

Syarikat hosting yang saya cadangkan untuk laman WordPress:

Syarikat
Harga Promosi

1hos web yang boleh dipercayai murah untuk WordPress$ 3.95 / bln
2hos WordPress profesional untuk pelbagai laman web$ 3.95 / bln
3perkhidmatan hosting WordPress perniagaan$ 3.49 / bln

BlueHost adalah pilihan terbaik untuk perniagaan WordPress hosting. Mereka mempunyai banyak rancangan bersama, hosting yang dikendalikan untuk WordPress, VPS dan Dedicated hosting serta cloud hosting. Penyedia hosting ini hebat dari laman web kecil hingga besar. Lihat ulasan BlueHost kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai syarikat itu.

HostGator adalah penyedia hosting yang baik dan murah untuk hosting laman WordPress kecil hingga besar. Syarikat hosting ini menggunakan cPanel sebagai panel kawalan, jadi jika anda mencari hos cPanel yang murah, ini mungkin merupakan pilihan yang baik untuk anda. Dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai syarikat ini dalam tinjauan HostGator kami.

Hosting InMotion adalah penyedia hosting yang hebat, dengan harga yang berpatutan. Ini adalah satu lagi pilihan yang bagus untuk mengadakan laman web WordPress bersaiz kecil hingga sederhana. Mereka juga menawarkan perkhidmatan hosting dan pilihan WordPress yang dioptimumkan untuk meningkatkan ke VPS atau Dedicated hosting juga. Host ini bagus untuk kedua-dua laman web baru dan mapan dan berkembang. Ketahui lebih lanjut mengenai InMotion dengan membaca ulasan InMotion Hosting penuh kami.

Penting! Sebelum anda melangkah lebih jauh, sila sandarkan keseluruhan laman WordPress anda. Buat sandaran fail dan pangkalan data juga.

Setelah anda menjumpai hos WordPress yang bagus, anda perlu mengikuti langkah-langkah di bawah.

Langkah 1: Memindahkan Fail WordPress

Untuk memindahkan fail WordPress anda ke host baru, anda mempunyai dua pilihan: menggunakan FTP atau menggunakan cPanel. Berikut ini saya akan menerangkan kedua-dua kaedah tersebut.

Anda perlu menggunakan klien FTP untuk dapat menyambung ke pelayan anda. Saya cadangkan menggunakan FailZilla, ia percuma dan senang digunakan. Anda memerlukan akaun FTP di penyedia hosting baru dan lama, untuk dapat menyambung ke pelayan. Anda boleh membuat akaun FTP di panel kawalan hosting.

 • Sambungkan ke pelayan lama anda dan akses folder public_html. Di sini disimpan fail laman web WordPress anda.
 • Muat turun fail ke komputer anda melalui fungsi muat turun – bergantung pada ukuran laman web anda, ini memerlukan sedikit masa
 • Setelah muat turun selesai, sambungkan ke pelayan baru anda, dan muat naik fail ini ke folder public_html. Pada ketika ini anda selesai dengan pemindahan fail, anda boleh memindahkan pangkalan data.

Tetapi sebelumnya, kita beralih ke langkah seterusnya, mari kita lihat bagaimana anda dapat memindahkan laman web anda menggunakan cPanel. Ini adalah proses yang lebih pantas dan anda tidak memerlukan perisian tambahan. Kaedah ini hanya berfungsi jika kedua-duanya, yang lama dan juga host baru, menggunakan cPanel.

pemindahan laman web pengurus fail cpanel wordpress

memampatkan fail dalam pemindahan laman web wordpress pengurus fail cpanle

 • Akses akaun hosting lama anda dan log masuk ke cPanel.
 • Pergi ke Pengurus Fail dan cari folder di mana fail laman web anda disimpan; semestinya ada di folder public_html.
 • Pilih folder dan kompres ke .zip (atau pelanjutan lain yang anda sukai) menggunakan pilihan kompres dari menu.
 • Dengan butang muat turun, simpan fail yang dimampatkan ke komputer anda. Bergantung pada sambungan internet anda, kelajuan pelayan dan saiz laman web anda, muat turun akan memakan masa beberapa minit.
 • Setelah muat turun selesai, log masuk ke hos baru anda dan akses cPanel.
 • Tambahkan nama domain anda ke host baru anda (jika belum ditambahkan) di bahagian Domain Addon – ini akan membuat folder di host anda.
 • Muat naik fail yang diarkibkan ke host baru anda menggunakan fungsi Pengurus Fail dan muat naik. Muat naik fail ke folder public_html (atau ke folder yang dibuat pada langkah sebelumnya)
 • Buka zip fail yang dimampatkan menggunakan fungsi unzip dan pilih folder tujuan dengan berhati-hati
 • Pada ketika ini, anda berjaya memindahkan fail ke host baru anda dan boleh mula memindahkan pangkalan data.

Langkah 2: Memindahkan Pangkalan Data WordPress

Sekarang anda perlu memindahkan pangkalan data laman WordPress anda dari hos lama ke yang baru.

eksport pangkalan data mysql pindahan laman web wordpress cpanel

 • Sekali lagi, pergi ke cPanel host lama anda dan akses ke phpMyAdmin alat.
 • Setelah anda menyambung ke pelayan pangkalan data, di sebelah kiri skrin anda akan dapat melihat semua pangkalan data anda dihoskan di host ini. Pilih pangkalan data yang ingin anda pindahkan. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mengetahui pangkalan data yang betul, anda harus membuka fail wp-config.php (yang terletak di folder root pemasangan WordPress anda) dan cari garis yang kelihatan seperti ini: define (‘DB_NAME’ , ‘nama_data_nama anda’); Baris ini menyimpan nama pangkalan data yang dihubungkan dengan fail anda.
 • Sekarang pilih pangkalan data di sebelah kiri skrin dan di bahagian atas anda akan dapat melihat beberapa pilihan. Pergi ke menu “Eksport”.
 • Sekarang eksport pangkalan data yang dipilih dengan mod Eksport Pantas ke format SQL dan simpan ke komputer anda.
 • Sekarang pergi dan akses cPanel akaun hosting baru anda dan dengan bantuan MySQL Database Wizard, buat pangkalan data dan pengguna baru. Simpan nama pengguna dan kata laluan, kerana anda memerlukan data ini di kemudian hari.
 • pemindahan laman web mysql pangkalan data wizard wordpress
 • Setelah pangkalan data kosong siap, akses phpMyAdmin pada hos baru anda dan di sebelah kiri pilih pangkalan data yang anda buat sebelumnya
 • Klik pada menu “Import” di bahagian atas dan pilih pangkalan data yang anda simpan ke komputer anda.
 • Pada ketika ini anda sudah selesai dengan pemindahan pangkalan data, tetapi ini belum siap.

Langkah 3: Mengemas kini Fail Config

Sekarang anda perlu menyambungkan fail dengan pangkalan data pada host baru anda.

Cari dan buka fail wp-config.php pada akaun hosting baru sama ada dengan cPanel atau FTP.

Cari baris berikut dan ganti data lama dengan yang baru anda simpan sebelumnya.

/ ** Nama pangkalan data untuk WordPress * /
tentukan (‘DB_NAME’, ‘old_database_name’);
/ ** Nama pengguna pangkalan data MySQL * /
tentukan (‘DB_USER’, ‘old_database_user’);
/ ** Kata laluan pangkalan data MySQL * /
menentukan (‘DB_PASSWORD’, ‘old_database_password’);
/ ** Nama hos MySQL * /
tentukan (‘DB_HOST’, ‘localhost’);

Anda perlu menukar nama pangkalan data, pengguna dan kata laluan; localhost boleh kekal, host pangkalan data akan tetap sama, kerana kebanyakan penyedia hosting menggunakan localhost.

Sekarang, jika anda melakukan semuanya dengan betul, fail anda harus berhubung dengan pangkalan data. Dan pada dasarnya anda SELESAI!

Namun ada beberapa langkah tambahan yang mungkin menarik dan berguna untuk anda.

Langkah 4: Memigrasikan Akaun E-mel

Sekiranya anda menggunakan hos anda untuk menghoskan e-mel anda dan mempunyai satu atau beberapa akaun e-mel yang dikaitkan dengan nama domain anda, langkah ini akan membantu anda memindahkan akaun e-mel anda juga.

pindah akaun e-mel cpanel wordpress pindahan laman web

 • Migrasi akaun e-mel sangat serupa dengan memindahkan fail WordPress.
 • Semua tetapan dan e-mel akaun e-mel anda terletak di public_html / mail / folder.
 • Anda boleh menggunakan FTP atau cPanel untuk memindahkan akaun e-mel, seperti sebelumnya dengan fail.
 • Di sini, anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai memindahkan akaun e-mel dari satu hos cPanel ke yang lain.

Dengan memuat turun akaun e-mel dari pelayan lama anda dan memuat naik ke yang baru, akan menyimpan semua tetapan. Anda tidak perlu mengubah tetapan e-mel pada pelanggan e-mel anda (di Thunderbird, Outlook atau yang lain).

Langkah 5: Tukar Pelayan Nama / Pindahkan Domain

Untuk mengelakkan masa henti semasa memindahkan laman web anda ke hos baru, anda harus teruskan langkah ini. Setelah anda selesai dengan pemindahan fail dan pangkalan data dan penghijrahan akaun e-mel anda, kini anda boleh menukar pelayan nama dari nama domain anda.

Sekiranya domain anda didaftarkan dengan syarikat hosting yang anda pindahkan, anda perlu memindahkan domain tersebut ke host baru anda. Dalam ini, anda boleh mendapatkan bantuan dari hos baru anda, tetapi perlu menghubungi hos anda sekarang dan memberitahu mereka bahawa anda ingin memindahkan domain anda. Proses ini mungkin lebih lama dan keseluruhan pemindahan domain memerlukan beberapa hari.

Sekiranya domain anda didaftarkan di pendaftar pihak ketiga, anda hanya perlu menukar pelayan nama yang disediakan oleh syarikat hosting baru anda. Setelah pelayan nama dikemas kini, perubahan ini memerlukan masa sehingga 24 jam untuk perubahan tersebut berlaku. Oleh itu, bersabarlah!

Pemikiran Akhir!

Saya sangat berharap bahawa tutorial terperinci ini dapat membantu anda memindahkan laman WordPress anda ke hos web yang baru. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan, sila gunakan bahagian komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector