Cara Menukar Penyedia Web Hosting dengan TIADA Waktu Henti

01.06.2020
Tutorial & Panduan 'Cara Menukar Penyedia Web Hosting dengan TIADA Waktu Henti
0 5 мин.

cara menukar penyedia hosting web


Mungkin ada masanya anda perlu menukar hos web, dan walaupun di sebalik itu, tugas seperti ini mungkin kelihatan seperti proses yang menyusahkan yang mungkin tidak sesuai dengan masa anda, pastinya sesuatu yang harus anda lalui jika keadaan berubah menjadi lebih teruk pada penyedia hosting semasa anda. Tambahkan risiko downtime ke persamaan, dan penghijrahan laman web cenderung menakutkan sesiapa sahaja yang tidak berpengalaman dalam perkara tersebut. Walaupun agak rumit, ada beberapa langkah yang harus anda ikuti mengikut urutan tertentu untuk menjadikan suis selancar mungkin. Mengetahui kapan dan apa yang harus dilakukan dapat membantu anda meminimumkan atau bahkan mengelakkan waktu henti sama sekali.

Mengapa anda perlu menukar Penyedia Hosting?

Terdapat banyak sebab mengapa orang membuat keputusan untuk menukar hos, mungkin kerana bayaran pembaharuan hosting di penyedia hosting web mereka kini meningkat dan mereka mendapat tawaran yang lebih baik di tempat lain, atau kerana mereka tidak berpuas hati dengan perkhidmatan dan sokongan yang ditawarkan oleh mereka host yang ada, dan mereka mahukan syarikat hosting web yang lebih dipercayai dan bereputasi untuk menghoskan laman web mereka.

Beberapa penyedia hosting web mempunyai dokumentasi yang luas mengenai cara berpindah ke hosting mereka, dan beberapa syarikat bahkan mungkin menawarkan sokongan sepanjang proses bergerak atau bahkan melakukan pemindahan untuk anda secara percuma.

Inilah 7 Langkah Mudah untuk Menukar Hosting

Untuk mengurangkan risiko waktu henti semasa berpindah ke host baru, anda perlu menyelesaikan tindakan berikut mengikut urutan yang dijelaskan di bawah:

1. Cari dan beli hos baru

Sama seperti berpindah ke pangsapuri baru, anda mesti mendapatkan tempat baru terlebih dahulu sebelum anda boleh menukarnya. Syukurlah, tidak ada kekurangan syarikat web hosting di luar sana, jadi menilai tawaran mereka dan pilih yang memenuhi keperluan anda. Perhatikan faktor seperti kebolehpercayaan, jaminan masa operasi pelayan, ciri hosting, panel kawalan hosting web, harga pendaftaran dan pembaharuan serta ketersediaan sokongan dengan mengambil kira apabila anda memilih hos baru anda.

Jangan membatalkan rancangan yang ada, bahkan setelah anda membeli rancangan baru di host baru anda. Pembatalan adalah perkara terakhir yang ingin anda lakukan pada peringkat ini kerana pembatalan pramatang boleh mengakibatkan kehilangan semua fail dan maklumat pangkalan data anda yang disimpan di host lama anda.

2. Sandarkan dan pindahkan fail

Sekarang kerana anda mempunyai dua rancangan hosting di dua hos yang berbeza, anda boleh mula bergerak, iaitu anda perlu memuat turun semua fail laman web anda. Untuk langkah ini, anda perlu menyambung ke FTP host lama anda dan memuat turun semua fail anda, kemudian memuat naiknya ke host baru, atau log masuk ke panel kawalan web host lama anda, cari halaman Backup dan muat turun sandaran laman web penuh. Backup pangkalan data MySQL juga dapat dilindungi di halaman Backup. Fail sandaran yang dimuat turun akan tersedia dalam format yang dimampatkan.

Sebaik sahaja anda mempunyai semua fail sandaran anda, pergi ke hos baru anda, log masuk ke antara muka pentadbiran, dan muat naik / kembalikan ke pelayan baru anda. Cari halaman Sandaran dan cari kotak muat naik fail untuk pemulihan sandaran, dan muat naik fail sandaran laman web penuh. Setelah langkah ini selesai, jalankan juga proses pemulihan pangkalan data.

Pastikan anda melihat dokumentasi sandaran / pemulihan fail di host lama dan host baru anda untuk memastikan anda melakukan semuanya dengan betul.

3. Periksa sama ada semuanya berfungsi pada pelayan baru

Sekiranya anda selesai memuat naik fail sandaran laman web dan pangkalan data ke pelayan baru anda, periksa untuk melihat apakah semuanya berfungsi dengan baik. Anda boleh melihat pratonton laman web anda dengan bantuan URL sementara atau alamat IP, dan beberapa syarikat hosting bahkan mempunyai platform pengembangan yang disebut yang membolehkan anda melihat laman web anda sebelum disiarkan. Ini akan membolehkan anda menyelesaikan masalah yang mungkin timbul semasa proses peralihan.

4. Tukar pelayan nama domain

Untuk langkah ini, anda perlu log masuk ke panel kawalan pendaftaran domain anda, cari halaman pelayan nama domain, dan ganti rekod DNS lama anda dengan data baru yang disediakan oleh host baru anda.

5. Tunggu perubahan DNS

Perubahan akan berlaku dalam 24 hingga 48 jam, dan selama ini pelawat anda akan dapat melihat laman web anda kerana ia akan berfungsi dengan baik. Waktu henti kemungkinan besar tidak akan menjadi masalah, namun, anda harus menahan diri dari menambahkan kandungan atau fail apa pun ke laman web anda kerana ini boleh mengakibatkan kehilangan kandungan atau data. Pastikan anda memantau laman web anda dalam tempoh ini.

6. Pindahkan akaun e-mel ke pelayan baru

Sekiranya kedua-dua hos lama dan hos baru anda menggunakan cPanel, penghijrahan tidak akan menjadi masalah kerana e-mel anda akan dipindahkan bersama dengan sandaran cPanel penuh anda. Sekiranya ini tidak berlaku, anda perlu melakukan salah satu perkara berikut:

 • Sekiranya e-mel anda dihoskan dengan pendaftar domain, ubah rekod A dan arahkan ke alamat IP host baru anda;
 • Sekiranya akaun e-mel anda dihoskan dengan pihak ketiga, kemas kini rekod MX di DNS anda;
 • Sekiranya e-mel anda dihoskan di host web lama, buat semula akaun e-mel yang ada dan konfigurasikan pada hos baru anda.

7. Batalkan rancangan hosting lama anda

Setelah menyelesaikan semua langkah ini, uji untuk melihat apakah semuanya berfungsi dengan baik di laman web anda. Sekiranya anda mendapati semuanya berjalan lancar, anda boleh membatalkan rancangan hosting lama anda dengan selamat dan mula menikmati semua faedah hosting baru anda.

Tamat

Menukar hos boleh menjadi masa yang tertekan, tetapi sangat berbaloi terutama jika anda terjebak dengan perkhidmatan hosting web yang buruk. Walau bagaimanapun, jika semua ini kelihatan terlalu berat untuk anda dan anda sudah letih untuk melakukan migrasi laman web sendiri, periksa sama ada bakal hos web anda akan melakukan pemindahan untuk anda secara percuma atau dengan bayaran yang berpatutan. Beberapa hos seperti InMotion atau HostGator akan melakukan pemindahan ini secara percuma, hos lain mungkin mengenakan bayaran untuk melaksanakan pemindahan untuk anda. Membiarkan penyedia hosting anda membantu anda memastikan pengalaman pemindahan laman web yang tidak merepotkan.

Panduan yang Disyorkan:

 • Cara Memindahkan Laman Web Joomla Anda ke Host Web Baru?
 • Cara Memindahkan Laman Web WordPress Anda ke Penyedia Hosting Baru?
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector