Kelebihan dan Kekurangan Hosting Web Percuma – Sekiranya Anda Mempertimbangkan Pelan Hosting Percuma?

pro-kontra-percuma-web-hosting


Web hosting semestinya subjek yang mesti anda pertimbangkan semasa melancarkan laman web baru, tidak kira jenis atau subjeknya. Mencari perkhidmatan hosting terbaik di luar sana tidak mudah. Bagaimanapun, terdapat ratusan perkhidmatan dari syarikat yang berlainan di seluruh dunia.

Anda boleh memilih dari banyak kemungkinan: hosting bersama, hosting VPS, hosting khusus dan bahkan hosting e-dagang (dan banyak yang lain). Tetapi dalam artikel ini, kita akan melihat perkhidmatan hosting yang sering ditinggalkan dari persamaan: hosting web percuma.

Dan dengan HOSTING WEB PERCUMA, maksud saya adalah hosting percuma untuk laman web baru anda. Pada asasnya, keseluruhan pakej yang ditawarkan oleh syarikat, boleh digunakan secara percuma, tanpa perlu membayar sedikit pun.

Tetapi anda mungkin bertanya pada diri sendiri, mengapa menjadi idea yang baik bagi syarikat untuk memberikan hosting percuma kepada orang-orang, ketika mereka dapat mengenakan biaya? Lagipun, nampaknya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan.

Terdapat sekurang-kurangnya 2 sebab besar mengapa syarikat menawarkan hosting percuma, dan kemudian kita akan melihat mengapa ia juga baik untuk anda.

Kaedah Pemasaran Hosting Percuma

Ini adalah alasan pertama dan paling popular mengapa banyak syarikat menawarkan perkhidmatan hosting percuma. Tetapi apa maksudnya dengan tepat?

Banyak host menawarkan hosting percuma sebagai tempoh percubaan atau sebagai pakej peringkat percuma yang akan membolehkan pelanggan mereka terbiasa dengan perkhidmatan yang mereka tawarkan. Dalam banyak kes, pakej percubaan bukanlah perkhidmatan hosting yang lengkap. Ia hanya tersedia untuk membuat pengguna cukup yakin untuk membeli rancangan biasa dengan harga yang kompetitif.

Oleh itu, terdapat banyak perkhidmatan hosting percuma yang berfungsi untuk jangka masa yang terhad. Setelah tempoh percubaan berakhir, anda perlu membayar perkhidmatan untuk menggunakannya.

Kaedah pemasaran lain yang digunakan oleh syarikat yang bergantung pada hosting web percuma, adalah strategi untuk meletakkan iklan di susun atur laman web tanpa kemungkinan untuk menghapusnya dalam rencana percuma.

Sekiranya laman web anda menjadi lebih besar dan lebih popular, ini boleh menjengkelkan. Jadi, yang terbaik adalah mencari pakej hosting premium.

Menguji Perkhidmatan Hosting Percuma

Pengujian adalah sebab kedua mengapa perkhidmatan hosting percuma ditawarkan oleh begitu banyak syarikat. Sebilangan besar dari mereka menawarkan perkhidmatan web hosting secara percuma, ketika mereka ingin menguji perkhidmatan baru yang kemudian akan disediakan oleh mereka secara berkala.

Kerana mereka menawarkannya secara percuma, ratusan dan mungkin beribu-ribu orang akan mendaftar, dan dengan itu syarikat akan dapat menguji perkhidmatan baru ini di dunia nyata dengan pengguna sebenar.

Oleh kerana kita bercakap mengenai pengujian, hosting yang disediakan dengan cara ini, dapat hilang dari web dalam beberapa bulan. Situasi lain yang sering berlaku, adalah untuk syarikat mengenakan harga untuk perkhidmatan yang sebelumnya mereka tawarkan secara percuma kerana masih dalam fasa pengujian.

Bagaimanapun, mendaftar untuk perkhidmatan hosting percuma masih boleh dilakukan. Tidak setiap syarikat membuat anda membayar setelah tempoh tertentu tamat. Oleh itu, perhatikan ini, mari kita lihat beberapa aspek positif mengenai hosting laman web dengan rancangan percuma. Selepas itu, kami juga akan menyenaraikan beberapa kekurangan kaedah ini.

Kelebihan Hosting Percuma

Yang pertama dan paling positif (cukup jelas) yang mesti saya sebutkan adalah harga: yang tidak ada. Ya, bagaimanapun, perkhidmatan percuma sepenuhnya adalah aspek terpenting bagi banyak orang. Tetapi mengapa ini sangat baik dalam kes khusus anda?

Baiklah, fikirkanlah! Semasa melancarkan laman web baru, anda tidak akan mendapat ribuan pelawat bulanan dari awal. Untuk ke sana, memerlukan masa dan usaha. Oleh kerana hal ini berlaku, menjana wang dari laman web anda tidak akan menjadi kenyataan sehingga anda menjadi besar dan cukup popular untuk perkara itu berlaku .

Oleh itu, intinya adalah bahawa memasukkan banyak wang ke laman web baru, tidak begitu bijak. Sebagai gantinya, mendapatkan akaun hosting web percuma sehingga anda memulakan dan mempunyai pendapatan pengunjung yang tetap boleh menjadi idea yang lebih baik.

Sudah tentu, apabila laman web ini semakin popular, lebih baik mencari rancangan hosting khusus berbayar, yang sesuai dengan semua keperluan laman web anda agar dapat berfungsi dengan baik.

Pro seterusnya yang dilengkapi dengan hosting percuma, hanya berlaku jika anda adalah jenis individu tertentu. Ini mungkin terdengar seperti pernyataan yang pelik, tetapi sebenarnya benar. Apa yang saya bincangkan? Biar saya beritahu awak!

Adakah anda jenis orang yang suka menyelesaikan semua masalahnya sendiri? Atau adakah anda suka bereksperimen dengan teknologi baru dan membiasakannya sendiri? Sekiranya anda jenis lelaki / perempuan, hosting percuma boleh menjadi idea yang baik untuk anda.

Dengan perkhidmatan hosting percuma, tidak akan ada banyak ciri premium yang akan datang. Dan apabila saya mengatakan ‘ciri premium’, saya bermaksud kebanyakan sokongan pelanggan. Sokongan pelanggan terkemuka kebanyakannya merupakan pilihan premium di hampir setiap syarikat hosting di luar sana.

Tetapi, jika anda adalah orang seperti yang saya nyatakan di atas, anda tidak memerlukan sokongan yang pantas dan boleh dipercayai dari syarikat. Sebenarnya, anda boleh belajar semuanya sendiri, tanpa bantuan pasukan sokongan. Satu-satunya perbezaan adalah: memerlukan lebih banyak masa (jumlahnya relatif dari 1 orang ke orang lain).

Sekiranya anda melakukan sesuatu dengan cara ini, kemudian apabila anda mungkin mendaftar untuk rancangan hosting berbayar, anda akan mengetahui dengan tepat apa yang harus disediakan oleh syarikat dan bagaimana keseluruhan pengurusan hosting berfungsi.

Inilah pro terakhir yang akan saya sebutkan dalam artikel ini: apabila anda mendaftar untuk perkhidmatan hosting percuma, anda tidak terikat dengan kontrak. Oleh kerana rancangan itu percuma untuk digunakan, ini bermaksud, anda boleh menamatkannya bila-bila masa yang anda mahukan.

Berbeza dengan perkhidmatan hosting berbayar, di mana anda harus mengakhiri jangka masa tertentu yang anda daftarkan, sebuah rancangan percuma memberi anda peluang untuk pergi bila-bila masa.

Sekarang, mari beralih ke negatif.

Kekurangan Hosting Percuma

Kami boleh membincangkan banyak aspek negatif di sini (internet penuh dengannya), tetapi saya hanya akan menyebut perkara yang sangat penting, jadi anda tahu apa yang diharapkan daripada rancangan hosting percuma.

Kelebihan pertama yang boleh disebut ialah perkhidmatan itu sendiri, atau sekurang-kurangnya apa yang ditawarkannya kepada anda. Secara meluas dibincangkan bahawa perkhidmatan percuma, tidak kira jenisnya (hosting atau tidak), tidak akan memberi anda jumlah ciri yang sama dengan yang dibayar. Dan malangnya, dengan web hosting ini benar.

Pelan berbayar akan memberi anda hampir semua yang diperlukan untuk menguruskan laman web anda. Mari kita senaraikan hanya sebahagian daripadanya: ruang penyimpanan SSD (walaupun tidak terhad) untuk kelajuan pemuatan pantas, sijil SSL percuma untuk laman web selamat (sangat penting hari ini), akaun e-mel profesional percuma, sokongan pelanggan khusus, pemasangan 1 klik secara percuma program, platform pembangun laman web, nama domain percuma (tidak semua syarikat menawarkan ini), dan senarai boleh terus berjalan.

Oleh itu, jika anda mahu semua ciri ini diberikan oleh perkhidmatan, lebih baik memilih rancangan hosting murah yang menawarkannya dalam pakejnya. Dengan perkhidmatan percuma, anda tidak akan tahu (ya, ia berlaku) pasti apa yang anda sertakan.

Aspek negatif penting yang lain adalah kualiti perkhidmatan. Jangan salah faham! Terdapat perkhidmatan hosting percuma yang berkualiti di luar sana. Tetapi anda benar-benar harus menggali lebih dalam untuk mencarinya.

Malangnya, dalam banyak kes, pelan percuma bukanlah perkhidmatan yang berkualiti. Contohnya, laman web anda boleh rosak semasa seseorang menggunakannya. Atau mempunyai bilangan uptime yang rendah juga merupakan masalah biasa dengan kebanyakan rancangan hosting percuma.

Waktu operasi sangat penting untuk mana-mana laman web, walaupun anda baru sahaja melancarkannya. Biasanya, standard industri untuk masa operasi pelayan adalah 99,9% / tahun. Dengan perkhidmatan hosting percuma, peratusannya dapat turun dengan ketara. Oleh itu, ingatlah ini semasa anda mencari hosting percuma.

Kesimpulannya

Sekarang, saya rasa anda harus mempunyai idea yang bagus tentang hosting percuma, dan mengapa syarikat memilih untuk menawarkan perkhidmatan ini.

Yang paling penting, anda tahu mengapa hosting percuma boleh menjadi pilihan yang baik untuk jenis orang tertentu, dan mengapa ia menjadi keputusan yang salah untuk orang lain.

Untuk dapat membuat keputusan yang tepat, anda harus memikirkan apa yang anda harapkan dari perkhidmatan hosting di tempat pertama. Sekiranya anda tidak mahu terlalu banyak ciri, hanya pakej asas yang cukup untuk memiliki laman web dan anda juga tidak terlalu diganggu oleh angka uptime, hosting percuma mungkin sesuai untuk anda.

Perkara lain yang juga harus anda pertimbangkan adalah laman web anda yang perlu berfungsi dengan lancar. Laman web yang lebih kecil dan sederhana dapat berfungsi dengan baik di platform hosting percuma. Tetapi yang lebih besar dan lebih kompleks akan memerlukan perkhidmatan berbayar untuk menyokongnya. Sekiranya anda mencari hosting yang baik untuk laman web perniagaan anda, saya cadangkan untuk melihat senarai 20 penyedia hosting teratas kami, yang menawarkan perkhidmatan yang baik dengan harga yang berpatutan.

Secara sederhana, hosting percuma sangat bagus untuk pemula yang ingin memulakan usaha dalam talian mereka dengan anggaran $ 0. Untuk perniagaan, hosting web percuma bukanlah pilihan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map