Panduan Memilih & Mendaftarkan Nama Domain yang Sempurna

01.06.2020
Tutorial & Panduan 'Panduan Memilih & Mendaftarkan Nama Domain yang Sempurna
0 4 мин.

pilih daftar nama domain terbaik


Semasa navigasi di web, kita tidak benar-benar memikirkan bagaimana kita berakhir di laman web. Pada dasarnya laman web boleh diakses melalui alamat IP atau melalui nama domain. Oleh kerana alamat IP tidak mudah diingat, kami menggunakan nama domain untuk masuk ke laman web tertentu seperti google, facebook atau twitter. Nama domain mempunyai tiga komponen: nama, titik, dan peluasan. Nama domain mesti didaftarkan oleh orang perseorangan atau syarikat dan biasanya terdapat pendaftaran tahunan atau bayaran sekali sahaja. Tidak mungkin mendaftarkan nama domain berkali-kali, atau mendaftarkan nama yang sudah ada. Mungkin kedengarannya rumit, tetapi berikut saya akan menerangkan bagaimana pendaftaran domain berfungsi dan bagaimana anda harus memilih nama dan peluasan yang betul untuk laman web anda.

Memilih nama dan peluasan domain yang baik

Perniagaan nama domain sangat besar! Ribuan domain didaftarkan, dibeli dan dipindahkan setiap hari. Sambungan domain peringkat teratas yang paling popular adalah COM, diikuti oleh NET, ORG dan BIZ. Sambungan ini kebanyakannya digunakan untuk laman web antarabangsa, tetapi ada peluasan khusus negara lain seperti AS, CO.UK, DE, ES, dan banyak lagi.

Sebelum memilih peluasan domain, ada baiknya anda mengetahui sasaran khalayak laman web anda. Sekiranya laman web anda akan memberikan maklumat, perkhidmatan atau menjual barang di negara tertentu, mungkin anda harus memberi tumpuan untuk mendapatkan peluasan khusus negara, jika anda ingin menjadi global; domain COM adalah pilihan terbaik.

Setelah memutuskan pelanjutan, anda boleh mencuba nama domain yang baik. Anda boleh mendaftarkan nama anda sekiranya anda merancang untuk menjalankan blog peribadi atau nama syarikat anda jika anda membina laman web untuk perniagaan anda. Sekiranya laman web anda berkaitan dengan topik tertentu, anda boleh mendaftar menggunakan kata kunci atau istilah yang berkaitan dengan topik sebagai nama domain. Itu sangat bergantung pada imaginasi anda dan ketersediaan nama domain.

Cara termudah untuk mencari nama domain yang tersedia adalah dengan menggunakan syarikat pendaftar nama domain seperti Name.com atau Namecheap. Mereka menawarkan kadar pendaftaran dan pembaharuan yang sangat baik dan mendaftar juga pelbagai jenis pelanjutan.

Memilih nama domain perniagaan yang baik

Sekiranya anda menjalankan perniagaan, menjual perkhidmatan atau produk secara dalam talian, mungkin anda harus berfikir untuk membina jenama. Jenama yang mudah diingat, menonjol, mewakili perniagaan anda dan terdengar bagus.

Cuba elakkan nombor dan tanda hubung, yang kelihatan tidak profesional bagi kebanyakan pengguna dan mudah dicampur, sehingga mengalihkan calon pelanggan anda ke syarikat lain yang mempunyai nama yang serupa tetapi tanpa nombor atau tanda hubung.

Jangan gunakan nama jenama yang sudah didaftarkan, salahnya adalah amalan perniagaan yang buruk, kedua anda lebih suka kehilangan domain tanda dagangan atau boleh disaman oleh pemilik tanda dagangan.

Cuba dapatkan domain .COM dan jika anda benar-benar serius dengan perniagaan anda mungkin anda ingin mendaftarkan semua domain peringkat teratas (TLD) untuk menjamin jenama anda. Anda tidak perlu mendaftarkan semua peluasan, tetapi hanya yang anda anggap penting.

Ingatlah untuk memperbaharui nama domain anda pada waktunya jika tidak, anda boleh kehilangannya dan tidak dapat memulihkannya. Pendaftar domain akan selalu memberitahu anda berkali-kali melalui e-mel apabila domain akan habis masa berlakunya.

Cara mendaftar domain yang sudah ada?

Terdapat dua cara untuk mendapatkan akses ke nama domain yang telah didaftarkan oleh orang lain. Anda boleh pergi jauh dan menunggu domain tersebut luput, dengan harapan pemilik sebelumnya tidak akan memperbaruinya. Kemungkinan besar anda tidak akan mendapatkan domain yang diinginkan dengan cara ini. Pilihan lain adalah menghubungi pemilik domain dan meyakinkannya untuk menjual domain tersebut kepada anda dengan menawarkan tawaran yang baik. Membeli domain dari seseorang boleh menjadi sangat mahal dan dalam kebanyakan kes itu mungkin tidak berbaloi tetapi selalu patut dicuba jika anda benar-benar terobsesi dengan nama tertentu.

Pendaftaran domain persendirian

Semasa mendaftarkan nama domain, anda harus memberikan data sebenar: nama, alamat, nombor telefon, e-mel, nama perniagaan, dll. Ini akan tersedia untuk orang ramai, kecuali anda menggunakan perkhidmatan privasi. Dengan kos tambahan, anda dapat melindungi privasi anda dan menyembunyikan maklumat peribadi anda dari orang ramai. Ini bermanfaat kerana anda tidak akan mendapat spam di alamat e-mel anda atau anda tidak akan mendapat panggilan telefon larut malam dari orang asing yang hanya mengambil nombor telefon anda dari pangkalan data whois.

Nasihat pakar mengenai pendaftaran domain

Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, yang terbaik adalah mendaftarkan .COM jika tersedia, jika tidak pergi dengan sambungan tingkat atas yang lain. Sentiasa gunakan pendaftar yang dipercayai dan jangan memilih syarikat yang tidak diakreditasi oleh ICANN.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector