Panduan Muktamad untuk Web Hosting, Nama Domain & Laman Web

panduan laman web nama domain hosting web


Sebilangan besar orang tidak mengetahui apa yang berlaku semasa mengakses akaun Facebook mereka atau melakukan carian di Google atau hanya menonton video Youtube. Semua yang anda lakukan di internet dari hari ke hari sebenarnya berkaitan dengan laman web dan hosting web. Dalam artikel ini kami akan menerangkan asas-asas hosting web, pelbagai jenis yang ada, cara laman web berfungsi dan cara membuatnya dan cara membeli hosting.

Apa itu Laman Web?

Semasa kita bercakap mengenai laman web, kita sebenarnya merujuk kepada koleksi fail dan folder yang disambungkan dan bekerjasama untuk membuat laman web. Bergantung pada kerumitan dan fungsi laman web, ini boleh dibina dari satu hingga ribuan fail. Laman web sederhana yang dibina dengan HTML, boleh dibuat di komputer anda, tetapi laman web yang rumit dibina PHP atau ASP hanya dapat dilihat di pelayan web atau dengan penggunaan perisian yang akan mewujudkan persekitaran yang diperlukan di komputer anda. Sekiranya anda baru membina laman web, pada mulanya anda mungkin merasa ini rumit, tetapi sebenarnya sangat mudah untuk membuat laman web anda sendiri; teruskan membaca untuk mengetahui tentang semua bahagian yang diperlukan untuk menerbitkan laman web dalam talian.

Cara Membina Laman Web?

pembinaan laman web

Untuk membuat laman web atau aplikasi web, diperlukan penggunaan bahasa pengaturcaraan. Untuk laman web yang sangat sederhana dan asas, bahasa pengaturcaraan yang paling biasa digunakan HTML dan CSS. Kedua-dua bahasa ini digunakan untuk membina laman web statik. Untuk laman web dinamik yang menggunakan juga pangkalan data, diperlukan bahasa yang lebih maju seperti PHP atau ASP.

Sekiranya anda tidak biasa dengan bahasa pengaturcaraan ini, adalah mungkin untuk menggunakan perisian, yang disebut pembangun laman web, yang dilengkapi dengan antara muka yang mesra pengguna untuk membantu anda membuat struktur laman web, reka bentuk laman web, memuat naik gambar, teks dan bahkan video ke laman web. Perisian ini, bagaimanapun, memiliki batasan-batasan tertentu, dan hanya dapat digunakan untuk membuat laman web sederhana, statik, dengan fungsi yang terbatas.

Namun ada cara lain untuk membuat laman web, misalnya, sistem pengurusan kandungan (CMS) adalah salah satu cara paling trend pada masa ini untuk membina blog, forum, portal berita atau hampir semua jenis laman web. Sistem pengurusan kandungan yang paling popular adalah WordPress. Di sini anda dapat mengetahui lebih banyak maklumat mengenai WordPress, Joomla dan Drupal, tiga perisian CMS terkemuka di dunia.

Sebilangan besar penyedia hosting web membolehkan anda memasang CMS pilihan anda ke nama domain anda dan mula membina laman web anda dengan segera.

Apa itu Nama Domain?

nama domain

Nama domain sebenarnya adalah alamat yang anda masukkan ke dalam penyemak imbas web semasa cuba mengakses laman web tertentu. Nama domain disusun oleh 3 bahagian: kata, titik, peluasan. Contohnya, jika anda ingin mengakses laman web Google, anda perlu mengetik google.com di penyemak imbas anda. Anda juga boleh mengakses Google menaip di alamat IP laman web; namun lebih mudah merujuk kepada nama domain dan bukannya alamat IP.

Nama domain hanya boleh didaftarkan oleh satu individu atau syarikat pada satu masa. Oleh itu, jika nama domain yang ingin anda beli sudah didaftarkan, anda boleh menunggu sehingga pemilik semasa membiarkannya tamat (kemungkinan ini akan memakan masa bertahun-tahun atau tidak akan pernah berlaku), atau anda boleh menghubungi pemilik semasa dan mendapatkannya nama tertentu. Perlu diingat bahawa pasaran nama domain adalah perniagaan yang sangat besar dan syarikat bersedia membelanjakan berjuta-juta untuk nama domain yang baik. Jadi mungkin pilihan terbaik adalah dengan terus mencari domain yang bagus dan mendaftarkan domain yang ada. Tidak ada batasan berapa banyak domain yang dapat anda daftarkan, namun setelah mendaftar ada biaya pembaharuan setiap tahun, yang harus dibayar, jika tidak, anda akan kehilangan hak milik.

Oleh itu, bagaimana komputer anda tahu laman web mana yang akan diberikan, semasa anda memasukkan nama domain tertentu? Apabila anda mengakses nama domain dari komputer anda melalui penyemak imbas web, ini memulakan sambungan ke pelayan web (pelayan hosting web) melalui alamat IP yang diterbitkan di DNS (Domain Name Servers – ini menyimpan semua maklumat mengenai domain seperti itu) sebagai alamat IP). Maklumat DNS dapat diedit oleh pemilik domain dan dapat mengemas kini alamat IP tempat penyemak imbas harus disambungkan. Oleh itu, jika anda menukar penyedia hosting anda (alamat IP juga akan berubah), dan anda boleh mengemas kini maklumat dengan mudah.

Di mana untuk mencari nama domain yang tersedia dan bagaimana membelinya? Prosesnya mudah, kebanyakan penyedia hosting juga akan menawarkan pendaftaran nama domain, tetapi jika anda ingin memisahkan nama domain anda dari syarikat hosting anda, anda boleh melihat GoDaddy dan NameCheap untuk pemeriksaan nama domain yang sangat cepat dan harga murah.

Apa itu Web Hosting?

Pelayan hosting web adalah komputer kelas atas, yang dibina khas dan dioptimumkan untuk menyimpan laman web dan aplikasi web. Pelayan ini terletak di pusat data, yang sebenarnya merupakan bangunan di mana beratus pelayan disimpan secara fizikal. Bangunan ini akan memberikan perlindungan yang diperlukan terhadap kebakaran, akses pelayan yang tidak dibenarkan, ia dilengkapi dengan penjana kuasa yang akan menghalang pemadaman kuasa, dan juga dihubungkan ke internet berkelajuan tinggi melalui satu atau lebih penyedia lebar jalur.

Apa yang sebenarnya anda peroleh ketika membeli web hosting? Apabila anda membeli akaun hosting bersama, anda akan mendapat akses ke bahagian pelayan, di mana anda boleh memuat naik dan menyimpan fail dan pangkalan data laman web anda. Di samping ini, anda juga akan mendapat sokongan dari syarikat hosting yang perkhidmatannya anda beli. Perlu diingat bahawa beberapa syarikat tidak memiliki pusat data mereka, tetapi mereka menyewa beberapa pelayan dan menjual semula akaun hosting kepada pelanggan mereka sendiri. Ini adalah amalan yang sangat biasa; namun ia terbukti sering gagal. Untuk memastikan laman web anda selamat, selalu pergi dengan syarikat yang mempunyai pusat data sendiri.

Apakah Jenis Hosting Yang Berbeza?

pelbagai jenis hosting

Anda boleh merasa bimbang dengan cepat apabila anda mula mencari rancangan hosting. Sudah jelas bahawa terdapat ratusan syarikat hosting yang menawarkan rancangan hosting yang berbeza dengan harga yang berbeza. Daripada membandingkan ciri-ciri rancangan yang berbeza, anda harus lebih fokus untuk mengetahui rancangan hosting yang anda perlukan. Berikut ini saya akan menunjukkan kepada anda lima jenis hosting yang berbeza dan untuk apa yang digunakan untuk:

 • Hosting yang dikongsi
 • Pengehosan VPS
 • Hosting Khusus
 • Cloud Hosting
 • Hosting Terurus

Hosting yang dikongsi: adalah jenis hosting yang paling asas yang digunakan oleh kebanyakan pelanggan. Jenis hosting ini sangat berpatutan, menawarkan semua ciri asas yang diperlukan untuk membuat laman web yang sederhana dan dapat menyokong beratus-ratus pengunjung unik sehari. Namun ia mempunyai beberapa batasan, seperti jumlah laman web yang dapat anda tambahkan, akaun e-mel terhad, batasan penggunaan dan lebar jalur dan ia kurang selamat. Akaun hosting bersama dibuat dengan membelah pelayan web dalam ratusan atau ribuan akaun kecil yang berkongsi sumber, lebar jalur dan storan pelayan.

Hosting VPS: pelayan peribadi maya serupa dengan akaun bersama, tetapi dengan banyak ciri tambahan. Sekiranya VPS pelayan web dipartisi hanya dalam beberapa akaun, di mana akaun ini berkongsi pelayan yang sama, tetapi mempunyai sumber daya yang diperuntukkan sendiri. Setiap akaun VPS boleh mempunyai perisian yang berbeza dan dapat dikonfigurasikan secara bebas dari akaun lain yang dihoskan di pelayan yang sama.

Hosting khusus: dalam kes ketika membeli akaun hosting khusus, kita sebenarnya bercakap tentang menyewa seluruh pelayan web dengan semua sumber, lebar jalur dan penyimpanan. Kos pelayan khusus boleh bermula dari $ 120 sebulan dan ini tidak termasuk persediaan dan bayaran pelesenan perisian lain. Walaupun kos pelayan khusus sangat mahal, ia memberikan penggunanya untuk menyesuaikan dan mengoptimumkan pelayan sepenuhnya untuk keperluannya sendiri. Ia juga memberikan keselamatan, prestasi dan fleksibiliti tertinggi.

Pengehosan awan: adalah jenis hosting yang “baru”, yang menjadi sangat popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Sekiranya kami memuat naik laman web atau fail kami ke dalam awan, kami benar-benar mengumpulkan fail tersebut ke pelayan yang berlainan di seluruh dunia. Kami boleh mengakses fail tersebut dari mana sahaja dengan menyambung ke akaun hosting awan kami. Jenis hosting ini kebanyakannya digunakan untuk menyimpan maklumat yang tidak sensitif.

Pengehosan terurus: sering dipilih oleh webmaster yang tidak mempunyai masa atau pengetahuan teknikal untuk pentadbiran sistem atau pelayan. Sekiranya hosting web dikendalikan, selain menyewa pelayan, anda juga akan mendapat sokongan dari penyedia hosting, dan mereka juga akan menjaga peningkatan perisian serta keselamatan pelayan web. Sebilangan besar akaun hosting web, yang disertakan dengan perisian yang sudah diinstal seperti cPanel diuruskan, jadi anda tidak perlu mencari jenis layanan ini secara khusus, ketika mencari rancangan hosting.

Cara Memilih Pelan Hosting yang Betul?

Pada ketika ini mungkin anda sudah terharu dengan semua maklumat yang telah anda baca di atas. Anda mungkin berfikir bahawa memilih rancangan hosting adalah sukar, tetapi sebenarnya sangat mudah jika anda tahu apa yang anda cari. Berikut adalah beberapa soalan yang sangat mudah dijawab, yang akan membimbing anda ke rancangan hosting yang betul:

Apabila saya memerlukan hosting bersama?

Dalam kebanyakan kes, jika anda membina laman web peribadi atau komersial, blog mudah atau laman web e-dagang kecil, anda hanya memerlukan akaun bersama. Hosting bersama dapat menyokong laman web lalu lintas rendah hingga sederhana dan juga dapat memberi anda keamanan yang besar, namun kestabilan rancangan bersama tidak begitu baik, dan kebetulan laman web anda melambatkan masa ke semasa. Sebagai permulaan saya fikir akaun bersama cukup untuk setiap pemula.

Apabila saya memerlukan VPS?

Apabila trafik laman web anda melebihi jumlah lawatan harian, mungkin anda perlu meningkatkan ke hosting VPS. Sekiranya anda menjalankan laman web e-dagang, dan perniagaan anda bergantung sepenuhnya pada laman web ini, mungkin anda harus mempertimbangkan untuk memilih VPS dari awal dan mengelakkan hosting bersama. Untuk laman web komuniti dalam talian, seperti forum juga disarankan untuk menggunakan akaun VPS.

Apabila saya memerlukan pelayan khusus?

Sekiranya anda adalah perniagaan kecil hingga sederhana, mempekerjakan beberapa orang dan menjalankan laman web yang sibuk, mungkin anda belum memerlukan pelayan khusus, tetapi jika anda merancang untuk melabur dalam lalu lintas laman web dan berharap mendapat banyak halaman dalam tempoh berikut, mungkin VPS tidak akan bertahan dan anda perlu menaik taraf ke pelayan khusus. Jenis hosting ini juga digunakan oleh laman web atau aplikasi web yang memerlukan sumber pelayan yang tinggi, mempunyai penggunaan lebar jalur yang tinggi dan memerlukan keamanan yang tinggi (untuk pemprosesan kad kredit dan penyimpanan maklumat pelanggan).

Adakah saya memerlukan hosting awan?

Sekiranya laman web anda mempunyai khalayak di seluruh dunia, dan anda ingin memberikan pengalaman pengguna bagi pelanggan yang menggunakan laman web anda di luar negara tempat pelayan berada, mungkin anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan perkhidmatan hosting awan. Dengan memuat naik laman web anda ke awan, anda pada dasarnya mengumpulkan fail melalui rangkaian pelayan, di seluruh dunia, dan apabila pengguna mengakses laman web anda, akan menyambung ke pelayan terdekat ke lokasinya. Oleh itu, laman web anda akan berjalan lebih pantas untuk pengguna asing juga. Perhatikan bahawa hosting awan bukan untuk menyimpan maklumat sensitif, jadi mungkin anda tidak mahu menyimpan data peribadi pelanggan anda di cloud.

Adakah saya memerlukan hosting yang terurus?

Seperti yang saya sebutkan di atas, apabila anda membeli akaun hosting yang sudah memasang semacam panel kawalan atau sistem operasi, itu adalah hosting yang dikelola. Oleh itu, jika anda membeli akaun bersama atau vps dengan cPanel, anda membeli hosting yang dikendalikan. Adakah anda memerlukannya? Pada pendapat saya, lebih mudah dan pantas untuk bekerja dengan akaun hosting terurus dan anda mendapat sokongan tambahan yang mungkin anda perlukan.

Sedia Memulakan Laman Web Anda Sendiri?

mulakan laman web anda

Sekiranya anda sudah bersedia untuk memulakan dengan laman web pertama anda, berikut adalah cara yang cepat dan mudah untuk memilih domain, daftar untuk akaun hosting dan terbitkan laman web anda hanya dengan beberapa klik:

 1. Lawati BlueHost.com dan dapatkan potongan istimewa melalui pautan kami
 2. Pilih pakej hosting dan nama domain percuma
 3. Berikan maklumat bil dan pembayaran anda dan beli rancangan hosting
 4. Tunggu e-mel pengesahan dan log masuk ke akaun hosting anda
 5. Log masuk ke panel kawalan BlueHost dan pasang WordPress ke laman web anda (Cara membuat laman web WordPress)
 6. Log masuk ke laman WordPress anda dan sesuaikan mengikut keinginan anda
 7. Tulis dan terbitkan kandungan, dan mulailah mempromosikan laman web anda

Di sini anda dapat menemui keseluruhan proses langkah demi langkah dengan tangkapan skrin.

Seperti yang anda lihat, sangat mudah untuk membuat laman web anda sendiri dan mempunyai alamat e-mel profesional. Tutorial yang disebutkan di atas akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai cara membina laman web menggunakan BlueHost dan WordPress. BlueHost adalah penyedia hosting yang hebat untuk memulakannya dengan cepat, namun jika anda mencari rancangan hosting yang lebih maju dan lengkap, anda harus melihat bahagian ulasan hosting kami.

Semoga artikel ini dapat membantu anda memahami bagaimana laman web berfungsi, apa nama domain dan bagaimana semua ini bersambung ke akaun hosting web. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan, jangan ragu untuk memberikan komen di bawah, kami akan cuba menjawab semua masalah anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map