Водич за избор и регистрацију савршеног имена домена

01.06.2020
Туториали и водичи 'Водич за избор и регистрацију савршеног имена домена
0 4 мин.

изаберите региструјте најбоље име домена


Приликом навигације на вебу ми заправо не размишљамо о томе како завршимо на веб локацијама. У основи, веб локацији се може приступити путем ИП адресе или преко имена домена. Пошто се ИП адресе није лако упамтити, користимо имена домена да бисмо стигли на одређену веб локацију као што је гоогле, фацебоок или твиттер. Име домене има три компоненте: име, тачку и екстензију. Име домена мора да региструје поједина особа или компанија и обично постоји паушална годишња регистрација или једнократна накнада. Није могуће регистровати име домена више пута или регистровати већ постојеће име. Можда звучи компликовано, али у наставку ћу објаснити како функционише регистрација домена и како бисте требали одабрати право име и проширење за своју веб локацију.

Избор доброг имена домена и проширења

Посао са доменом је огроман! Хиљаде домена се региструју, купују и преносе сваки дан. Најпопуларније проширење домена највишег нивоа је ЦОМ, а следе НЕТ, ОРГ и БИЗ. Ова проширења се углавном користе за међународне веб странице, али постоје и друга проширења за земљу као што су САД, ЦО.УК, ДЕ, ЕС и мноштво других.

Пре него што одаберете проширење домене, добро је знати шта ће циљна публика ваше веб странице. Ако ће ваша веб локација пружити информације, услуге или продати робу у одређеној земљи, вероватно би требало да се фокусирате на добијање проширења за земљу, ако желите да постанете глобални; ЦОМ домен би био најбољи избор.

Након што се одлучите за проширење, можете покушати смислити добро име домена. Можете да региструјете своје име ако планирате да водите лични блог или име ваше компаније ако правите веб локацију за свој посао. Ако ће се ваша веб локација односити на одређену тему, можете да региструјете као кључне речи или термине повезане са темом име домена. Заиста зависи од ваше маште и доступности имена домена.

Најлакши начин претраживања доступних имена домена је коришћење компаније која региструје име домена попут Наме.цом или Намецхеап. Они нуде веома добру стопу за регистрацију и обнављање и региструју широк спектар проширења.

Избор доброг имена домена предузећа

Ако водите бизнис, продајете услуге или производе путем интернета, вероватно би требало да размишљате о изградњи бранда. Бренд који се лако памти, истиче се, представља ваш посао и звучи добро.

Покушајте да избегавате бројеве и цртице, они изгледају непрофесионално већини корисника и могу се лако мешати, што резултира преусмеравањем ваших потенцијалних купаца на другу компанију која има сличан назив, али без броја или цртица.

Не користите већ регистроване робне марке, прво је то лоша пословна пракса, друго, радије можете изгубити домену заштитног знака или можете покренути тужбу власника заштитног знака.

Покушајте да набавите .ЦОМ домен и ако се заиста бавите својим послом, можда желите да региструјете све домене највишег нивоа (ТЛД) да бисте заштитили свој бренд. Не морате да региструјете сва проширења, већ само она која сматрате важним.

Не заборавите да на време обновите своја имена домена, у супротном их можете изгубити и више их никада не можете вратити. Регистратори домена ће вас увек више пута обавештавати е-поштом када рок домене истиче.

Како регистровати већ постојећи домен?

Постоје два начина за приступ имену домена које је већ регистровала друга особа. Можете прећи дуг пут и причекати да домен истекне, надајући се да га претходни власник неће обновити. Највероватније нећете добити жељени домен на овај начин. Друга опција је да се обратите власнику домена и убедите га да вам прода домен нудећи добар посао. Куповина домене од некога може бити заиста скупа и у већини случајева можда не вреди, али увек је вредно пробати ако сте заиста опседнути тим одређеним именом.

Регистрација приватног домена

Када региструјете име домена, мораћете да наведете стварне податке: своје име, адресу, телефонски број, е-пошту, пословно име итд. То ће бити доступно јавности, осим ако не користите услугу приватности. За додатни трошак можете заштитити своју приватност и сакрити своје личне податке од јавности. Ово је корисно јер нећете добити нежељену пошту на својој адреси е-поште или нећете добити телефонске позиве од странаца који тек преузимају ваш телефонски број из вхоис базе података.

Стручни савет о регистрацији домена

Као што смо раније споменули, најбоље је да региструјете .ЦОМ ако је доступан, ако не и са осталим проширењима највишег нивоа. Увек користите поуздане регистраре и не бирајте компаније које нису акредитоване од стране ИЦАНН-а.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector