Hoe maak je een website met Joomla

01.06.2020
Tutorials en gidsen 'Hoe maak je een website met Joomla
0 10 мин.

hoe een website te bouwen met joomla


Tegenwoordig is het heel eenvoudig om zelf een website te bouwen. U hoeft niet eens te programmeren. In dit artikel zal ik uitleggen hoe je een professionele zakelijke website bouwt met behulp van het Joomla CMS.

Joomla is, na WordPress, het op één na populairste contentmanagementsysteem. De software is sinds de eerste release in 2005 meer dan 50 miljoen keer gedownload.

Topwebsites zoals de Harvard University of The Alliance for Catholic Education University zijn gebaseerd op Joomla. Niet alleen universiteiten vertrouwen op de kracht van dit geweldige CMS, maar ook op nieuwssites en portals zoals Linux.com, TheHill.com, MTV Greece en anderen. De kennissectie van InMotion Hosting is ook gebaseerd op Joomla.

In het volgende zal ik je door het proces leiden om een ​​Joomla-website helemaal opnieuw te maken:

 • De juiste Joomla-host kiezen
 • Joomla installeren en configureren
 • Extensies, sjablonen installeren en artikelen publiceren

Ben je klaar om te beginnen?

1. Kies de perfecte Joomla-webhost

Meestal vinden mensen het moeilijk om een ​​goede webhost te kiezen. Met zoveel hostingplannen en bedrijven op de markt is het erg moeilijk om te beslissen welk plan of bedrijf het beste is. Met Joomla is het nog moeilijker om een ​​betrouwbare webhostingprovider te vinden.

kies een perfecte joomla webhost

Veel hostingproviders bieden tools waarmee u Joomla binnen enkele klikken op uw website kunt installeren. Dit betekent niet dat ze een goede Joomla-hostingprovider zijn. Omdat Joomla resource-zware software is, heeft het een betrouwbaar hostingplan nodig. Verkeerde hostingkeuze leidt tot trage websiteprestaties.

Op onze joomla hostingpagina hebben we beschreven hoe de ideale Joomla hostingprovider moet zijn. Hier vindt u ook de top 3 van bedrijven die we aanbevelen voor het hosten van uw Joomla-website.

1.1 Het kiezen van het juiste hostingplan

Ook al zal Joomla meer serverbronnen gebruiken, je hoeft niet rechtstreeks naar een VPS of dedicated server te gaan. Joomla werkt ook soepel op een shared hosting-account, maar het hangt er echt van af wat voor type website je aan het bouwen bent.

Als u bijvoorbeeld een website voor uw bedrijf maakt, de diensten of de producten presenteert die uw bedrijf aanbiedt en uw website ongeveer 500 unieke bezoekers per dag ontvangt, is shared hosting de juiste keuze.

Als u van plan bent een forum, een communitywebsite of een e-commercewebsite te runnen, die hoogstwaarschijnlijk door veel gebruikers tegelijk zal worden gebruikt, moet u zeker kiezen voor een virtuele server.

Welke Joomla-site u ook bouwt, zorg ervoor dat de hosting die u kiest de software ondersteunt. Niet alleen met een gratis installatietool, maar ook met een soort tutorials of live support.

InMotion heeft bijvoorbeeld een grote database met Joomla-zelfstudies die u gratis kunt openen en leert hoe u dingen in Joomla kunt bouwen, bewerken en repareren. Ze bieden ook Joomla-geoptimaliseerde hosting, wat betekent dat uw website wordt geplaatst op een server die is ingesteld en aangepast voor Joomla-websites. Bij InMotion terwijl uw website groeit, kunt u kiezen voor grotere hostingplannen, waardoor de upgrade en downgrade tussen pakketten eenvoudig is.

2. Hoe Joomla te installeren?

Als het gaat om het installeren van Joomla op uw website, heeft u twee opties: handmatige en automatische installatie. De automatische installatie, meer precies, de installatie van Joomla met behulp van een tool is eenvoudig. Zeer minimale gebruikersinteractie is vereist.

Hoewel de handmatige installatie wat meer moeite kost, omdat bestanden handmatig naar de server moeten worden geüpload, moet de database door de gebruiker worden gemaakt en duurt het installatieproces langer.

In het volgende deel van deze tutorial laat ik je beide metods zien. De handmatige installatie kan worden uitgevoerd op elke webhostingserver die MySQL en PHP ondersteunt, terwijl de automatische installatie wordt gepresenteerd op het cPanel-hostingplan van InMotion.

2.1 Installeer Joomla handmatig

Als u vanaf nul een nieuwe Joomla-website bouwt, moet u altijd de nieuwste stabiele versie van gebruiken Joomla.org, download het gratis. Download het gearchiveerde bestand en sla het op uw computer op.

download joomla nieuwste versie

Zodra het downloaden is voltooid, met behulp van een FPT-client of met behulp van de FileManager vanuit uw hostingpaneel, uploadt en extraheert u bestanden naar de server. Upload de bestanden naar de domeinmap waarin het systeem zal worden geïnstalleerd.

Het uploaden van de bestanden duurt even, maar in die tijd kun je een MySQL-database aanmaken. Als u de MySQL Wizard-tool opent in het hosting-configuratiescherm, kunt u de database instellen. Dit zijn de stappen die u moet volgen (gedocumenteerd met onderstaande screenshots):

 • Stap 0 – toegang tot MySQL Wizard-tool
 • Stap 1 – Maak een database
 • Stap 2 – maak een databasegebruiker aan en stel een sterk wachtwoord in
 • Stap 3 – voeg gebruiker toe aan database met “All Privileges”
 • Stap 4 – Voltooi de taks

step1 step2 creëer database en database gebruiker

step3 voeg gebruiker toe aan database

step4 database aangemaakt voltooid

Zodra de bestanden zijn geüpload en de database klaar is, kunt u de installatie van Joomla starten door naar uw domeinnaam te gaan.

Je doorloopt de volgende 3 stappen:

1. Configuratie – hier moet u de titel van de website en de aanmeldingsgegevens van de Super User (beheerder) instellen. Hier wordt ook de taal van uw website geselecteerd. Standaard is elke Joomla-installatie ingesteld om in het Engels te worden geïnstalleerd, maar u kunt een andere taal kiezen in het vervolgkeuzemenu.

step1 joomla configuratie

2. Database – hier verbindt u de Joomla-bestanden met de database die u eerder hebt gemaakt; voeg gewoon de databasenaam, de databasegebruiker en het wachtwoord toe en ga naar de volgende stap

step2 verbind joomla met database

3. Overzicht – hier kunt u ervoor kiezen om enkele voorbeeldgegevens op uw site te installeren, of u kunt alles gewoon leeg laten. Als alles is ingesteld, voltooit u de taak door op de knop “Installeren” te klikken.

step3 installeer joomla voorbeeldgegevens

De installatie duurt enkele seconden.

step4 joomla cms installeren

Als alles goed is gegaan, verschijnt het volgende scherm. Klik op de knop “Installatiemap verwijderen” en je bent klaar. Nu kunt u uw site bezoeken of toegang krijgen tot de administratie.

step5 verwijder de installatiemap joomla

2.2 Installeer Joomla automatisch met Softaculous

Met InMotion kunt u Joomla automatisch vanuit cPanel installeren. Bij aanmelding krijgt u alle details die u nodig hebt om toegang te krijgen tot het cPanel-account. Zodra u zich hebt aangemeld bij het configuratiescherm van uw hostingaccount, scrolt u naar de onderkant van de pagina en zoekt u naar het Joomla-logo.

installeer joomla met softaculous

Door op het kleine Joomla-pictogram te klikken, wordt u doorgestuurd naar een nieuwe pagina: Softaculous, waar u het domein kunt kiezen waarop u Joomla wilt installeren. Hier is een gedetailleerde tutorial over hoe Joomla te installeren op InMotin Hosting.

Hier is een video die uitlegt hoe Softaculous werkt:

3. Stel uw Joomla-website in

Op dit moment is uw website online. U kunt nu artikelen gaan publiceren, afbeeldingen uploaden en contactpersonen, over en andere pagina’s instellen. Maar als u van plan bent om een ​​professionele website uit Joomla te bouwen, wilt u er meer aanpassingen aan doen. Joomla wordt bijvoorbeeld geleverd met een zeer slechte URL-structuur. Het standaardontwerp dat bij Joomla 3 wordt geleverd, ziet er heel eenvoudig en eenvoudig uit. In het volgende zal ik u laten zien hoe u de nodige wijzigingen kunt aanbrengen en uw Joomla-website kunt aanpassen zodat deze er goed uitziet voor zowel uw websitebezoekers als zoekmachines.

Om in te loggen in de back-end van uw Joomla-website, moet u naar de volgende pagina gaan: yourwebsite.com/administrator, typ de admin-gebruiker en het wachtwoord in die u tijdens de Joomla-installatie hebt ingesteld en start de configuratie van uw website.

3.1 Wijzig de algemene configuratie en activeer SEF-URL’s

U moet beginnen met de configuratie van uw website in het gedeelte Beheerder / Systeem / Algemene configuratie. Hier kunt u de status van de website wijzigen. Als je het tijdens de ontwikkeling voor de nieuwsgierige ogen wilt verbergen, kun je de site hier offline zetten. In deze sectie kunt u ook de titel van de website wijzigen, de inhoudseditor wijzigen, metabeschrijving en metatags voor de startpagina instellen. In de algemene configuratie kunt u zoekmachine-URL’s inschakelen om ook URL-herschrijving te gebruiken.

Om het herschrijven van URL’s mogelijk te maken, moet u het htaccess.txt-bestand hernoemen naar .htaccess en het beschrijfbaar maken (dit bestand bevindt zich in de root-joomla-installatie en is toegankelijk via FTP of FileManager).

joomla website seo instellingen

Nog steeds hier, kunt u de Gzip-paginacompressie inschakelen en de cache-instellingen configureren. Dit mag echter pas worden ingeschakeld als uw website klaar is voor openbaar gebruik.

3.2 Categorieën maken en artikelen publiceren

De volgende stap is het creëren van de websitestructuur door de nodige categorieën toe te voegen. Op dit moment hoeft u niet al uw inhoud te uploaden, maar sommige artikelen zijn nodig om menu’s en pagina’s te kunnen instellen. Als u voorbeeldgegevens heeft geïnstalleerd, kunt u deze voorlopig gebruiken; vergeet echter niet alle voorbeeldgegevens te verwijderen zodra u klaar bent. Ga voor het maken van categorieën en artikelen naar: Beheerder / Inhoud / Categorieën.

3.3 Installeer de noodzakelijke extensies: modules, plug-ins, componenten

In de map met Joomla-extensies zijn er meer dan 7000 vermelde extensies. Er zijn er nog honderden die hier niet worden vermeld. Sommige zijn commercieel, maar de meeste Joomla-extensies kunnen gratis worden gebruikt. Leg niet te veel vast bij het installeren van te veel modules of componenten op uw website. Te veel extensies vertragen uw website, dus installeer alleen de extensies die worden gebruikt. Installeer modules, plug-ins en componenten bij Beheerder / Extensies / Beheren.

installeer joomla-extensies

3.4 Maak menucategorieën en menu-items

Nu kunt u de menustructuur maken. Voeg eerst een menucategorie toe en voeg vervolgens de menu-items toe. Bij het maken van een nieuw menu-item kunt u kiezen uit een lange lijst met menutypes. Menu’s kunnen direct worden gekoppeld aan één artikel, aan blog, categorie, etc. Het kan ook worden gekoppeld aan een contactformulier en aan andere extensies. U kunt ook menu-items maken met aangepaste URL’s, zelfs externe koppelingsmenu’s. Doe dit bij Beheerder / Menu’s / Beheren.

Om een ​​vervolgkeuzemenu op uw website te hebben, moet u ook submenu’s toevoegen. De meeste sjablonen worden geleverd met vooraf opgemaakte vervolgkeuzemenu’s, maar je kunt altijd een leuk responsief vervolgkeuzemenu vinden in de extensiemap als de sjabloon die je leuk vindt niet wordt geleverd met deze ingebouwde functie.

3.5 Sjabloon installeren en wijzigen

Als u een beperkt budget heeft, kunt u een gratis Joomla-sjabloon op uw website installeren. Er zijn doorgaans honderden websites waar u professionele sjablonen kunt vinden en deze gratis kunt downloaden.

Als je het je kunt veroorloven om voor de sjabloon te betalen, kun je lid worden van een Joomla-sjabloonclub, waar je kunt kiezen uit tientallen verschillende sjablonen, of je kunt ThemeForest bekijken, waar je uit kunt kiezen meer dan 650 premium Joomla-sjablonen.

professionele joomla-sjablonen

Kies altijd een sjabloon, die wordt geleverd met een soort documentatie, anders is het vrij moeilijk om erachter te komen hoe je het moet instellen en de moduleposities te vinden.

Installeer de sjabloon via het extensie-installatieprogramma en schakel deze in bij Beheerder / Extensies / Sjablonen. Zodra uw sjabloon actief is, kunt u de modules publiceren naar de posities die beschikbaar zijn met de sjabloon.

3.6 Modules instellen en publiceren

De kerninstallatie van Joomla wordt geleverd met veel ingebouwde modules. Als u ervoor hebt gekozen om voorbeeldgegevens te installeren, zijn er enkele modules beschikbaar in de Modulebeheerder, anders moet u zelf modules maken bij Beheerder / Extensies / Modules.

Maak de modules die u nodig hebt en publiceer ze op de beschikbare moduleposities. Hier zijn enkele suggesties voor de meest gebruikte modules:

 • Menumodule
 • Aangepaste HTML
 • Login Module
 • Zoekmodule
 • Laatste artikels
 • Module Tags
 • Diavoorstelling module

De modules zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw website, omdat deze de eenvoudige, saaie artikellay-out doorbreken en uw website leuker maken.

Ben je klaar om te beginnen met je Joomla website?

Ik heb geprobeerd deze tutorial zo gedetailleerd mogelijk te maken; er zijn echter nog steeds delen die niet zo gedetailleerd zijn als ik wilde. Ik beloof dat ik de komende weken meer tutorials over Joomla zal doen. Ik geloof echt dat je met deze gids aan de slag kunt met je Joomla-website. Als je nog geen webhost hebt, raad ik je aan de aanbieding van InMotionHosting.com te bekijken. Klik op de link om 47% korting te krijgen op webhosting en ook een gratis domeinnaam.

Als je vragen of suggesties hebt over hoe ik deze tutorial kan verbeteren, aarzel dan niet om je feedback achter te laten in de commentaarsectie hieronder. Veel succes met je website!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector