Wat is FTP en hoe kan ik het gebruiken?

01.06.2020
Tutorials en gidsen 'Wat is FTP en hoe kan ik het gebruiken?
0 6 мин.

wat is ftp hoe het te gebruiken


Als je een website voor jezelf bouwt, zul je vroeg of laat een aantal bestanden naar je server moeten uploaden. Er zijn verschillende manieren om bestanden naar uw website te uploaden, maar de snelste en handigste manier is om FTP te gebruiken.

FTP is de afkorting van “File Transfer Protocol”. Het is de manier waarop bestanden via internet tussen twee computers worden overgedragen. Om FTP te gebruiken, hebt u FTP-software nodig. Er zijn verschillende FTP-programma’s beschikbaar, sommige zijn gratis, andere zijn commercieel.

Het concept van elke FTP-software is in principe hetzelfde: twee vensters, één met de bestanden van uw lokale computer en één met de bestanden van de webserver. De twee vensters kunnen met elkaar communiceren door middel van klikken of slepen en neerzetten. Om verbinding te kunnen maken met een webserver, moet u eerst de aanmeldingsgegevens instellen. Zonder deze gegevens kunt u geen bestanden uploaden of downloaden vanaf een server via FTP.

In het volgende deel van het artikel leer ik je hoe je betrouwbare software kiest, de verbinding opzet en de bestanden overzet. Ik zal je ook enkele trucs laten zien om je wat tijd te besparen.

In deze tutorial leer je:

 • Welke FTP-software u moet kiezen en waarom?
 • Hoe het gekozen FTP-programma te gebruiken?
 • Tips en trucs om de bestandsoverdracht te versnellen.

Welke FTP-software moet ik gebruiken?

Zoals gezegd, er zijn veel programma’s waaruit je kunt kiezen, maar hier zijn mijn top 3 favoriete FTP-programma’s die ik zou aanraden.

Als je een MAC-gebruiker bent, is CyberDuck de beste FTP-applicatie voor jou. Voor een Windows-gebruiker zou ik FileZilla aanbevelen en als u de voorkeur geeft aan een browsergebaseerde FTP, moet u kiezen voor FireFtp, een FireFox-extensie.

beste ftp-software

CyberDuck is een gratis FTP-software met betaalde opties. Het is ook beschikbaar voor Mac en Windows, maar het is de meest populaire FTP-applicatie die wordt gebruikt onder iOS-gebruikers.

FileZilla is een gratis, open source-software, waarschijnlijk de meest populaire op Windows. Het is betrouwbaar en wordt regelmatig bijgewerkt. Het is ook beschikbaar voor Macintosh.

FireFTP is een FireFox-specifieke extensie die in uw browser kan worden geïnstalleerd. Helaas werkt het alleen met FireFox en is het niet beschikbaar voor Chrome of een andere webbrowser.

Dit zijn de drie programma’s die ik gebruik en aanbeveel. Als u andere FTP-software gebruikt die u bevalt, laat het ons dan weten in de opmerkingen aan het einde van deze pagina.

Hoe een FTP-software te gebruiken?

Nadat u uw favoriete FTP-programma op uw computer heeft geïnstalleerd, moet u de verbinding instellen. Om verbinding te maken met uw webserver heeft u een ftp-host, gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze informatie wordt meestal bij het aanmelden via e-mail verzonden door uw webhostingprovider. Als uw hostingplan meerdere FTP-accounts toestaat, kunt u eenvoudig een nieuw account maken via cPanel. Met InMotion-hosting en BlueHost kunt u bijvoorbeeld zoveel FTP-accounts hebben als u nodig heeft.

ftp heeft een nieuwe verbinding opgezet

Zodra u over alle benodigde gegevens beschikt, maakt u gewoon een nieuwe verbinding in het FTP-programma en slaat u deze op. De software onthoudt deze verbinding en u kunt eenvoudig verbinding maken met uw server wanneer u deze nodig heeft.

Nadat u de verbinding met uw server tot stand heeft gebracht, kunt u bestanden en mappen uploaden, downloaden, bewerken, hernoemen, verwijderen en bekijken.

upload bestanden met ftp-programma

Algemeen gebruik van FTP-programma

Op dit punt weet u hoe u een FTP-software instelt, hoe u een FTP-account maakt en een verbinding tot stand brengt. Maar laten we eens kijken naar enkele voorbeelden uit het echte leven wanneer we deze kunnen gebruiken.

Als u WordPress of Joomla gebruikt om uw website te bouwen, kunnen afbeeldingen worden geüpload via de mediamanager, dus u hoeft deze niet via FTP te uploaden. Er zijn echter enkele beperkingen in grootte en aantal bestanden die u tegelijk kunt uploaden binnen Joomla en WordPress. In bulk uploaden is dus alleen mogelijk met FTP-software.

Een ander echt voorbeeld is wanneer u bestanden moet hernoemen, bijvoorbeeld het htaccess.txt-bestand naar .htaccess om zoekmachinevriendelijke URL’s en mod_rewriting mogelijk te maken.

Soms moet u de toestemming van sommige mappen of bestanden wijzigen om bepaalde plug-ins of extensies te gebruiken.

Het Google en ander verificatiebestand voor zoekmachines kunnen ook worden geüpload via FTP. Om een ​​back-up van uw website te maken of naar een nieuwe server te verhuizen, moet u ook FTP gebruiken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van waar een FTP-applicatie voor kan worden gebruikt, maar er komt nog veel meer bij kijken.

Is er een alternatief voor FTP??

Als uw webhostingaccount cPanel gebruikt, kunt u in plaats van FTP bestanden en mappen beheren met de ingebouwde “Flie Manager” -tool. Dit werkt vergelijkbaar met FTP-software, maar het is alleen browsergebaseerd. U kunt de tool alleen gebruiken als u bent ingelogd op uw hostingaccount.

Een andere manier om bestanden op een webserver te beheren, is met SSH-opdrachten. SSH-verbinding is echter niet op elk hostingaccount ingeschakeld en is ingewikkelder in gebruik.

Trucs en tips met FTP

Wanneer u bestanden in bulk uploadt, kan het minuten of zelfs uren duren voordat een groot aantal bestanden naar uw webserver is geüpload. Eén groot bestand kan sneller worden geüpload dan meerdere kleine. Dus om de zaken te versnellen, kunt u de bestanden die worden geüpload comprimeren tot een .zip-bestand en zodra de .zip is geüpload, kunt u de bestanden op de server uitpakken. Dit proces is veel sneller dan het afzonderlijk uploaden van elk bestand.

Laatste woorden en aanbeveling

Dus zou u moeten overwegen om een ​​FTP-programma te gebruiken? Ik zou zeker aanraden om een ​​FTP-software op uw computer te installeren als u websites bouwt. In het begin zul je het misschien niet zo vaak gebruiken, maar als je eenmaal vertrouwd bent met het bouwen van sites, zul je eraan wennen. Zorg er bij het aanmaken van een FTP-account voor dat u een sterke gebruiker en wachtwoord kiest; gebruik niet dezelfde inloggegevens als voor uw WordPress of Joomla of andere login.

Als u vragen of suggesties heeft met betrekking tot FTP, dient u uw feedback in de onderstaande opmerkingen in.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector