Hva er FTP og hvordan bruker jeg det?

hva er ftp hvordan du bruker det


Hvis du bygger et nettsted for deg selv, vil du før eller senere laste opp noen filer til serveren din. Det er forskjellige måter å laste opp filer til nettstedet ditt på, men den raskeste og mest praktiske måten er å bruke FTP.

FTP er forkortelsen for “File Transfer Protocol”. Det er slik filer overføres over internett mellom to datamaskiner. For å bruke FTP, trenger du en FTP-programvare. Det er forskjellige FTP-programmer tilgjengelig, noen er gratis, andre er kommersielle.

Konseptet med hver FTP-programvare er i utgangspunktet det samme: to vinduer, ett som viser filene fra din lokale datamaskin og en annen som viser filene fra webserveren. De to vinduene kan kommunisere med hverandre med klikk- eller dra-og-slipp-kommandoer. For å kunne koble til en webserver, må du først konfigurere innloggingsinformasjonen. Uten disse dataene kan du ikke laste opp eller laste ned filer fra en server via FTP.

I neste del av artikkelen vil jeg lære deg å velge en pålitelig programvare, sette opp tilkoblingen og overføre filene. Jeg vil også vise deg noen triks for å spare deg for litt tid.

I denne opplæringen lærer du:

 • Hvilken FTP-programvare du skal velge og hvorfor?
 • Hvordan bruke det valgte FTP-programmet?
 • Tips og triks for hvordan du kan fremskynde filoverføring.

Hvilken FTP-programvare skal jeg bruke?

Som nevnt er det mange programmer du kan velge mellom, men her er mine 3 favoritt FTP-programmer jeg vil anbefale.

Hvis du er en MAC-bruker, er den beste FTP-applikasjonen for deg CyberDuck. For en Windows-bruker vil jeg anbefale FileZilla, og hvis du foretrekker en nettleserbasert FTP, bør du velge FireFtp, som er en FireFox-utvidelse.

beste ftp-programvare

Cyberduck er en gratis FTP-programvare som har betalte alternativer. Det er også tilgjengelig for Mac og Windows, men det er den mest populære FTP-applikasjonen som brukes blant iOS-brukere.

FileZilla er en gratis open source-programvare, sannsynligvis den mest populære på Windows. Den er pålitelig og ofte oppdatert. Den er også tilgjengelig for Macintosh.

FireFTP er en FireFox-spesifikk utvidelse, som kan installeres i nettleseren din. Dessverre fungerer det bare med FireFox, og det er ikke tilgjengelig for Chrome eller annen nettleser.

Dette er de tre programmene jeg bruker og anbefaler. Hvis du bruker annen FTP-programvare du liker, vennligst gi oss beskjed i kommentarer på slutten av denne siden.

Hvordan bruke en FTP-programvare?

Når du har installert ditt favoritt FTP-program på datamaskinen, må du konfigurere tilkoblingen. For å koble til webserveren din, trenger du en ftp-vert, brukernavn og passord. Denne informasjonen sendes vanligvis via e-post av leverandøren av webhotell ved registrering. Hvis hostingplanen din tillater å ha flere FTP-kontoer, kan du enkelt opprette en ny konto via cPanel. For eksempel lar InMotion hosting og BlueHost deg ha så mange FTP-kontoer du trenger.

ftp konfigurerer ny tilkobling

Når du har alle nødvendige data, oppretter du bare en ny forbindelse i FTP-programmet og lagrer dem. Programvaren vil huske denne tilkoblingen, og du kan enkelt koble til serveren din når du trenger den.

Etter å ha opprettet tilkoblingen til serveren din, vil du kunne laste opp, laste ned, redigere, endre navn, slette og vise filer og mapper.

laste opp filer med ftp-programmet

Vanlig bruk av FTP-program

På dette tidspunktet vet du hvordan du konfigurerer en FTP-programvare, hvordan du oppretter en FTP-konto og oppretter en forbindelse. Men la oss se hva noen eksempler fra det virkelige liv når vi kan bruke det.

Hvis du bruker WordPress eller Joomla for å bygge nettstedet ditt, kan bilder lastes opp via mediesjefen, slik at du ikke trenger å laste den opp via FTP. Det er imidlertid noen begrensninger i størrelse og antall filer du kan laste opp om gangen i Joomla og WordPress. Så opplasting i bulk vil bare være mulig med en FTP-programvare.

Et annet ekte eksempel er når du må gi nytt navn til filer, for eksempel htaccess.txt-filen til .htaccess for å aktivere søkemotorvennlige URL-er og mod_rewriting.

Noen ganger må du endre tillatelsen til noen mapper eller filer for å bruke noen plugins eller utvidelser.

Google og andre verifiseringsfiler for søkemotorer kan også lastes opp via FTP. Sikkerhetskopiering av nettstedet ditt eller flytting til en ny server krever også bruk av FTP.

Dette er bare noen få eksempler på hva en FTP-applikasjon kan brukes til, men det er mye mer.

Er det noe alternativ til FTP?

Hvis webhotellkontoen din bruker cPanel, i stedet for å bruke FTP, kan du administrere filer og mapper med det innebygde “Flie Manager” -verktøyet. Dette fungerer på samme måte som en FTP-programvare, men det er kun nettleserbasert. Du kan bare bruke verktøyet hvis du er logget inn på hostingkontoen din.

En annen måte å administrere filer på en webserver er med SSH-kommandoer. SSH-tilkoblingen er imidlertid ikke aktivert på hver hostingkonto, og den er mer komplisert å bruke.

Triks og tips med FTP

Når du laster opp filer i bulk, kan det ta minutter eller timer å laste opp et stort antall filer til webserveren din. Én stor fil kan lastes opp raskere enn flere små. Så for å få fart på tingene, kan du komprimere filene som skal lastes opp til en .zip-fil, og når .zip-filen er lastet opp, kan du trekke ut filene på serveren. Denne prosessen er mye raskere enn å laste opp hver fil individuelt.

Avsluttende ord og anbefaling

Så bør du vurdere å bruke et FTP-program? Jeg vil absolutt anbefale å installere en FTP-programvare til datamaskinen din hvis du bygger nettsteder. I begynnelsen kan det hende at du ikke bruker det så ofte, men når du har blitt mer kjent med bygging av områder, vil du bli vant til det. Når du oppretter en FTP-konto, må du sørge for å velge en sterk bruker og passord; ikke bruk den samme innloggingsinformasjonen som for WordPress eller Joomla eller annen pålogging.

Hvis du har spørsmål eller forslag angående FTP, kan du sende inn tilbakemeldingen i kommentarene nedenfor.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map