Hvordan lage et nettsted med Joomla

01.06.2020
Tutorials & Guides 'Hvordan lage et nettsted med Joomla
0 11 мин.

hvordan bygge nettsted med joomla


I disse dager er det veldig enkelt å bygge en webside for deg selv. Du trenger ikke en gang å vite programmering. I denne artikkelen vil jeg forklare hvordan du bygger en profesjonell bedriftsnettsted ved hjelp av Joomla CMS.

Joomla er det nest mest populære innholdsstyringssystemet etter WordPress. Programvaren er lastet ned over 50 millioner ganger siden den ble lansert i 2005.

Topp nettsteder som Harvard University eller The Alliance for Catholic Education University er basert på Joomla. Ikke bare universiteter er avhengige av kraften til dette flotte CMS, men også nyhetsnettsteder og portaler akkurat som Linux.com, TheHill.com, MTV Greece og andre. Kunnskapsdelen av InMotion Hosting er også basert på Joomla.

I det følgende vil jeg lede deg gjennom prosessen med å opprette en Joomla-webside fra bunnen av:

 • Å velge riktig Joomla-vert
 • Installere og konfigurere Joomla
 • Installere utvidelser, maler og publisere artikler

Er du klar til å starte?

1. Velg den perfekte Joomla-verten

Oftest synes folk det er vanskelig å velge en god webvert. Med så mange vertsplaner og selskaper tilgjengelige på markedet er det veldig vanskelig å bestemme hvilken rett plan eller firma skal gå med. Med Joomla er det enda vanskeligere å finne en pålitelig leverandør av webhotell.

Velg perfekt joomla webhotell

Mange vertsleverandører tilbyr verktøy som lar deg installere Joomla på nettstedet ditt innen par klikk. Dette betyr ikke at de er en god leverandør av Joomla-hosting. Fordi Joomla er ressursstung programvare, trenger den en pålitelig hostingplan. Feil hostingvalg vil føre til treg ytelse på nettstedet.

På vår Joomla hosting-side har vi beskrevet hvordan den ideelle Joomla hosting-leverandøren skal være. Her finner du også de 3 beste selskapene vi anbefaler for å være vert for Joomla nettstedet.

1.1 Velge riktig vertsplan

Selv om Joomla vil bruke flere serverressurser, trenger du ikke gå rett for en VPS eller dedikert server. Joomla vil også fungere på en delt hostingkonto, men det kommer virkelig an på hvilken type nettsted du bygger.

Hvis du for eksempel lager et nettsted for selskapet ditt, presenterer tjenestene eller produktene virksomheten din tilbyr, og nettstedet ditt får rundt 500 unike besøkende om dagen, er delt hosting veien å gå.

Hvis du planlegger å drive et forum, et samfunnsnettsted eller et e-handelsnettsted, som sannsynligvis vil bli brukt av mange brukere samtidig, bør du absolutt velge en virtuell server.

Uansett hvilken Joomla-side du bygger, må du forsikre deg om at vertskapet du skal velge støtter programvaren. Ikke bare med gratis installasjonsverktøy, men også med en slags veiledning, eller live supporthjelp.

InMotion har for eksempel en stor database med Joomla-tutorials som du gratis kan få tilgang til og lære hvordan du bygger, redigerer og fikser ting i Joomla. De tilbyr også Joomla optimalisert hosting, det vil si at nettstedet ditt vil bli plassert på en server som ble konfigurert og tilpasset for Joomla nettsteder. På InMotion når nettstedet ditt vokser, kan du velge større hostingplaner, noe som gjør oppgraderingen og nedgraderingen mellom pakker enkel.

2. Hvordan installere Joomla?

Når det gjelder installering av Joomla på nettstedet ditt, har du to alternativer: manuell og automatisk installasjon. Den automatiske installasjonen, mer nøyaktig, installasjonen av Joomla ved hjelp av et verktøy er enkel. Det kreves veldig minimal brukerinteraksjon.

Selv om den manuelle installasjonen krever litt mer innsats, fordi filer må lastes opp manuelt til serveren, må databasen opprettes av brukeren, og installasjonsprosessen vil ta lengre tid.

I neste del av denne opplæringen vil jeg vise dere begge metodene. Den manuelle installasjonen kan utføres på enhver webhotellserver som støtter MySQL og PHP, mens den automatiske installasjonen blir presentert på InMotion sin cPanel hostingplan.

2.1 Installer Joomla manuelt

Hvis du bygger et nytt Joomla nettsted fra grunnen av, bør du alltid bruke den siste stabile versjonen fra Joomla.org, last det ned gratis. Last ned den arkiverte filen og lagre den på datamaskinen din.

last ned joomla siste versjon

Når det er lastet ned, ved hjelp av en FPT-klient eller FileManager fra vertspanelet, kan du laste opp og trekke ut filer til serveren. Last opp filene til domenets mappe som systemet skal installeres på.

Lastingen av filene vil ta en stund, men på den tiden kan du opprette en MySQL-database. Når du åpner MySQL Wizard-verktøyet i hosting-kontrollpanelet, vil du kunne sette opp databasen. Her er trinnene du må følge (dokumentert med skjermbilder nedenfor):

 • Trinn 0 – gå til MySQL Wizard-verktøyet
 • Trinn 1 – lag en database
 • Trinn 2 – lag databasebruker og sett et sterkt passord
 • Trinn 3 – legg til bruker i databasen med “Alle privilegier”
 • Trinn 4 – fullfør taksene

trinn 1 trinn 2 opprette database og databasebruker

step3 legge til bruker til databasen

opprettelse av trinn4-databasen er ferdig

Når filene er lastet opp og databasen er klar, kan du starte installasjonen av Joomla ved å få tilgang til domenenavnet ditt.

Du går gjennom følgende tre trinn:

1. Konfigurasjon – her må du angi nettstedtittel og Super User (administrator) påloggingsinformasjon. Språket på nettstedet ditt blir også valgt her. Som standard er alle Joomla-installasjoner satt til å være installert på engelsk, men du kan velge et annet språk fra rullegardinmenyen.

trinn 1 joomla-konfigurasjon

2. Database – her vil du koble Joomla-filene til databasen du har opprettet tidligere; bare legg til databasenavnet, databasebrukeren og passordet og komme til neste trinn

trinn 2 koble joomla til databasen

3. Oversikt – her kan du velge å installere noen eksempeldata på nettstedet ditt, eller du kan bare la alt være tomt. Hvis alt er satt, fullfør oppgaven ved å klikke på “Install” -knappen.

step3 installer joomla-eksempeldata

Installasjonen vil ta noen sekunder.

trinn 4 installerer joomla cms

Hvis alt gikk i orden, vil følgende skjermbilde vises. Klikk på knappen “Fjern installasjonsmappe”, så er du ferdig. Nå kan du besøke nettstedet ditt eller få tilgang til administrasjonsområdet.

trinn 5 fjerne installasjonsmappen joomla

2.2 Installer Joomla automatisk med Softaculous

Med InMotion kan du installere Joomla automatisk fra cPanel. Ved påmelding får du alle detaljene du trenger for å få tilgang til cPanel-kontoen. Når du logger deg på kontrollpanelet for hostingkontoen, blar du til bunnen av siden og ser etter Joomla-logoen.

installer joomla med softaculous

Ved å klikke på det lille Joomla-ikonet, blir du omdirigert til en ny side: Softaculous, hvor du kan velge domenet du vil installere Joomla på. Her er en detaljert veiledning om hvordan du installerer Joomla til InMotin Hosting.

Her er en video som forklarer hvordan Softaculous fungerer:

3. Sett opp Joomla-nettstedet

Som dette punktet er nettstedet ditt online. Du kan nå gå og publisere artikler, laste opp bilder og konfigurere kontakt, om og andre sider. Men hvis du planlegger å bygge et profesjonelt nettsted ut av Joomla, vil du gjøre flere justeringer på det. For eksempel har Joomla en veldig dårlig URL-struktur. Standarddesignet som følger med Joomla 3 ser veldig enkelt og enkelt ut. I det følgende vil jeg vise deg hvordan du gjør de nødvendige endringene og tilpasse Joomla-nettstedet slik at det ser bra ut for både besøkende og søkemotorer..

For å logge deg på baksiden av Joomla-nettstedet, må du få tilgang til følgende side: yourwebsite.com/administrator, skriv inn administratorbrukeren og passordet du har angitt under installasjonen av Joomla, og start konfigurasjonen av nettstedet ditt.

3.1 Endre global konfigurasjon og aktiver SEF URL-er

Du bør starte med konfigurasjonen av nettstedet ditt i delen Administrator / System / Global Configuration. Her kan du endre nettstedstatus. Hvis du vil skjule det for de nysgjerrige øynene under utviklingen, kan du sette nettstedet offline her. I denne delen kan du også endre nettstedstittel, endre innholdsredigerer, angi metabeskrivelse og metakoder for hjemmesiden. I den globale konfigurasjonen kan du aktivere søkemotor-nettadresser også bruke URL-omskriving.

For å aktivere URL-omskriving, må du gi nytt navn til htaccess.txt-filen til .htaccess og gjøre den skrivbar (denne filen ligger i root joomla-installasjonen og kan nås via FTP eller FileManager).

joomla nettsted seo innstillinger

Fortsatt her kan du aktivere Gzip Page Compression samt konfigurere Cache-innstillinger. Dette bør imidlertid bare aktiveres når nettstedet ditt er klart for offentlig bruk.

3.2 Lag kategorier og publiser artikler

Neste trinn er å lage nettstedstrukturen, ved å legge til nødvendige kategorier. På dette tidspunktet trenger du ikke laste opp alt innholdet, men noen artikler er nødvendige for å kunne sette opp menyer og sider. Hvis du har installert eksempeldata, kan du bruke disse for øyeblikket; imidlertid ikke glem å slette alle eksempeldata når du er ferdig. For å lage kategorier og artikler, gå til: Administrator / Innhold / Kategorier.

3.3 Installer nødvendige utvidelser: moduler, plugins, komponenter

I Joomla-utvidelseskatalogen er det over 7000 oppførte utvidelser. Det er hundrevis av flere som ikke er oppført her. Noen av dem er kommersielle, men de fleste av Joomla-utvidelser kan brukes gratis. Ikke forplikt deg med å installere for mange moduler eller komponenter på nettstedet ditt. For mange utvidelser vil bremse nettstedet ditt, så bare installer de som skal brukes. Installer moduler, plugins og komponenter hos Administrator / Extensions / Manage.

installer joomla-utvidelser

3.4 Lag menykategorier og menyelementer

Nå kan du lage menystrukturen. Først legger du til en menykategori og deretter legger du til menyelementene. Når du oppretter et nytt menyelement, kan du velge fra en lang liste med menytyper. Menyer kan kobles direkte til en enkelt artikkel, til blogg, kategori osv. Det kan også kobles til et kontaktskjema i tillegg til andre utvidelser. Du kan også lage menyelementer med tilpassede nettadresser, til og med eksterne menyer. Gjør dette på Administrator / Menyer / Administrer.

For å ha en rullegardinmeny på nettstedet ditt, må du også legge til undermenyer. De fleste maler kommer med forhåndsstilte rullegardinmenyer, men du kan alltid finne en fin responsiv nedtrekksmeny i utvidelseskatalogen hvis malen du liker ikke følger med denne innebygde funksjonen..

3.5 Installer og endre mal

Hvis du har et begrenset budsjett, kan du installere en gratis Joomla-mal på nettstedet ditt. Det er vanligvis hundrevis av nettsteder hvor du kan finne profesjonelle maler og laste dem ned gratis.

Hvis du har råd til å betale for malen, kan du melde deg inn i en Joomla malklubb, der du kan velge mellom titalls forskjellige maler, eller du kan sjekke ut ThemeForest, der du kan velge mellom mer enn 650 Joomla premium-maler.

profesjonelle joomla maler

Velg alltid en mal som kommer med en slags dokumentasjon, ellers vil det være ganske vanskelig å finne ut hvordan du konfigurerer den og finner modulposisjonene.

Installer malen via installasjonsprogrammet for utvidelse og aktiver det på Administrator / Utvidelser / Maler. Når malen din er aktiv, kan du publisere modulene til posisjonene som er tilgjengelige med malen.

3.6 Konfigurer og publiser moduler

Kjernen Joomla-installasjonen kommer med mange innebygde moduler. Hvis du velger å installere eksempeldata, er det noen moduler tilgjengelige i modulbehandleren, ellers må du opprette moduler selv på Administrator / utvidelser / moduler.

Lag modulene du trenger, og publiser dem til de tilgjengelige modulposisjonene. Her er noen forslag til de mest brukte modulene:

 • Menymodul
 • Tilpasset HTML
 • Innloggingsmodul
 • Søkemodul
 • Siste artikler
 • Taggmodul
 • Lysbildefremvisningsmodul

Modulene er en veldig viktig del av nettstedet ditt, fordi disse bryter opp den enkle, kjedelige artikkellayouten og gjør nettstedet ditt morsommere.

Er du klar til å begynne med nettstedet Joomla?

Jeg prøvde å gjøre denne opplæringen så detaljert som mulig; men det er fremdeles noen deler som ikke har blitt detaljert så mye som jeg ønsket. Jeg lover at jeg vil gjøre mer opplæring om Joomla i løpet av de neste ukene. Jeg tror virkelig at du med denne guiden vil kunne komme i gang med Joomla-nettstedet. Hvis du ikke har en webvert ennå, anbefaler jeg deg å sjekke ut InMotionHosting.com-tilbudet. Klikk på lenken for å få 47% rabatt fra webhotell og et gratis domenenavn også.

Hvis du har spørsmål eller forslag til hvordan jeg kan forbedre denne opplæringen, ikke nøl med å legge igjen tilbakemeldingene i kommentarfeltet nedenfor. Lykke til med nettstedet ditt!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector