Si të krijoni një faqe në internet me Joomla

si të krijoni një faqe në internet me joomla


Këto ditë është shumë e thjeshtë të ndërtosh një faqe në internet për veten tënde. Ju nuk keni nevojë të dini programim. Në këtë artikull unë do të shpjegoj se si të ndërtoni një faqe në internet profesional të biznesit duke përdorur Joomla CMS.

Joomla është sistemi i dytë më i popullarizuar i menaxhimit të përmbajtjes, pas WordPress. Softueri është shkarkuar mbi 50 milion herë që nga lëshimi i tij i parë përsëri në 2005.

Uebfaqet më të larta si Universiteti Harvard ose Universiteti Aleanca për Arsimin Katolik bazohen në Joomla. Jo vetëm universitetet janë duke u mbështetur në fuqinë e këtij CMS të shkëlqyeshme, por edhe faqet e internetit të lajmeve dhe portalet ashtu si Linux.com, TheHill.com, MTV Greece, dhe të tjerët. Seksioni i njohurive të InMotion Hosting gjithashtu bazohet në Joomla.

Në vazhdim do t’ju përshkoj procesin e krijimit të një faqe interneti Joomla nga e para:

 • Zgjedhja e hostit të duhur Joomla
 • Instalimi dhe konfigurimi i Joomla
 • Instalimi i shtesave, shablloneve dhe botimit të artikujve

A jeni gati për të filluar?

1. Zgjidhni host-in perfekt të Joomla-s në internet

Shumica e kohës njerëzit e kanë të vështirë të zgjedhin një host të mirë në internet. Me kaq shumë plane pritjeje dhe kompani të disponueshme në treg është shumë e vështirë të vendosni se me cilin plan apo firmë e duhur duhet të bëni. Me Joomla është edhe më e vështirë të gjesh një ofrues të besueshëm të mbajtjes në internet.

zgjidhni një host të përsosur joomla në internet

Shumë ofrues të pritjes ofrojnë mjete që ju lejojnë të instaloni Joomla në faqen tuaj në internet brenda disa klikimeve. Kjo nuk do të thotë se ata janë një ofrues i mirë i pritjes Joomla. Për shkak se Joomla është softuer i rëndë me burime, i duhet një plan i besueshëm pritës. Zgjedhja e gabuar e pritjes do të çojë në ecurinë e ngadaltë të faqes në internet.

Në faqen tonë të strehimit joomla ne kemi përshkruar se si duhet të jetë ofruesi ideal i pritjes Joomla. Këtu do të gjeni gjithashtu 3 kompanitë kryesore që ju rekomandojmë për të pritur në faqen tuaj të internetit Joomla.

1.1 Zgjedhja e planit të duhur të pritjes

Edhe pse Joomla do të përdorë më shumë burime serveri, nuk është e nevojshme të shkoni direkt për një VPS ose server të dedikuar. Joomla do të funksionojë pa probleme edhe në një llogari të përbashkët pritëse, por me të vërtetë varet nga ajo lloji i faqes në internet që po ndërtoni.

Për shembull, nëse po krijoni një faqe në internet për kompaninë tuaj, duke paraqitur shërbimet ose produktet që biznesi juaj po ofron, dhe faqja juaj e internetit pranon rreth 500 vizitorë unikë në ditë, pritja e përbashkët është mënyra për të vazhduar.

Nëse po planifikoni të drejtoni një forum, një faqe në internet të komunitetit ose një faqe në internet ecommerce, që me shumë mundësi do të përdoret nga shumë përdorues menjëherë, ju patjetër që duhet të zgjidhni një server virtual.

Sido që të jetë faqja Joomla që po ndërtoni, sigurohuni që pritja që do të zgjidhni është duke mbështetur programin. Jo vetëm me mjetin falas për instalim, por edhe me një lloj mësimi, ose ndihmë për ndihmë të drejtpërdrejtë.

Për shembull, InMotion ka një bazë të dhënash të gjerë të mësimeve Joomla, të cilave ju mund të përdorni falas dhe të mësoni se si të ndërtoni, modifikoni dhe rregulloni gjërat në Joomla. Ata gjithashtu ofrojnë Joomla hosting të optimizuar, që do të thotë, faqja juaj e internetit do të vendoset në një server i cili ishte konfiguruar dhe personalizuar për faqet e internetit të Joomla. Në InMotion ndërsa faqja juaj e internetit rritet, ju mund të zgjidhni plane më të mëdha pritëse, duke e bërë më të lehtë azhurnimin dhe zbritjen midis paketave.

2. Si të instaloni Joomla?

Kur bëhet fjalë për instalimin e Joomla në faqen tuaj të internetit, ju keni dy mundësi: instalimi manual dhe automatik. Instalimi automatik, më saktë, instalimi i Joomla duke përdorur një mjet është i thjeshtë. Kërkohet ndërveprim shumë minimal i përdoruesit.

Ndërsa instalimi manual kërkon pak më shumë përpjekje, sepse skedarët duhet të ngarkohen me dorë në server, duhet të krijohet baza e të dhënave nga përdoruesi, dhe procesi i instalimit do të zgjasë më shumë.

Në pjesën tjetër të këtij mësimi do t’ju tregoj të dyja metodat. Instalimi manual mund të kryhet në çdo server të mbajtjes në internet që mbështesin MySQL dhe PHP, ndërsa instalimi automatik do të paraqitet në planin pritës të cPanel të InMotion.

2.1 Instaloni Joomla manualisht

Nëse po ndërtoni një uebfaqe të re Joomla nga e para, gjithmonë duhet të përdorni versionin më të fundit të qëndrueshëm nga Joomla.org, shkarkoni atë falas. Shkarkoni skedarin e arkivuar dhe ruajeni në kompjuterin tuaj.

shkarkoni versionin e fundit joomla

Sapo të bëhet shkarkimi, duke përdorur një klient FPT ose duke përdorur FileManager nga paneli juaj i hostimit, ngarkoni dhe nxirrni skedarë në server. Ngarko skedarët në dosjen e domenit në të cilin do të instalohet sistemi.

Ngarkimi i skedarëve do të marrë një kohë, por në atë kohë ju mund të krijoni një bazë të dhënash MySQL. Qasja në mjetin MySQL Wizard në panelin e kontrollit të pritjes, do të jeni në gjendje të krijoni bazën e të dhënave. Këtu janë hapat që duhet të ndiqni (të dokumentuar me fotografi të mëposhtëm):

 • Hapi 0 – qasje në mjetin e MySQL Wizard
 • Hapi 1 – krijoni bazën e të dhënave
 • Hapi 2 – krijoni përdoruesin e bazës së të dhënave dhe vendosni një fjalëkalim të fortë
 • Hapi 3 – shtoni përdoruesin në bazën e të dhënave me “Të gjitha privilegjet”
 • Hapi 4 – plotësoni taksat

hapi hap2 krijon përdoruesin e bazës së të dhënave dhe bazës së të dhënave

hap3 shtoni përdoruesin në bazën e të dhënave

përfundoi krijimi i bazës së të dhënave hap4

Pasi skedarët të ngarkohen dhe baza e të dhënave të jetë gati, mund të filloni instalimin e Joomla duke hyrë në emrin e domain.

Do të kaloni në 3 hapat e mëposhtëm:

1. Konfigurimi – këtu ju do të duhet të vendosni informacionin për hyrjen e titullit të faqes në internet dhe Super User (administratori). Gjuha e faqes suaj të internetit gjithashtu do të zgjidhet këtu. Si parazgjedhje, çdo instalim Joomla është vendosur të instalohet në anglisht, por mund të zgjidhni një gjuhë tjetër nga menyja rënëse.

konfigurimi hap1 joomla

2. Baza e të dhënave – këtu do të lidhni skedarët Joomla me bazën e të dhënave që keni krijuar më herët; thjesht shtoni emrin e bazës së të dhënave, përdoruesin e bazës së të dhënave dhe fjalëkalimin dhe shkoni në hapin tjetër

hap2 lidh joomla me bazën e të dhënave

3. Pasqyrë – këtu mund të vendosni të instaloni disa të dhëna të mostrës në faqen tuaj, ose thjesht mund të lini gjithçka bosh. Nëse gjithçka është e vendosur, përfundoni detyrën duke klikuar në butonin “Install”.

hap3 instaloni të dhënat e mostrës joomla

Instalimi do të zgjasë disa sekonda.

hap4 instalimi i cms joomla

Nëse gjithçka shkoi mirë, ekrani i mëposhtëm do të shfaqet. Klikoni në butonin “Hiqni dosjen e instalimit” dhe keni mbaruar. Tani mund të vizitoni faqen tuaj ose të hyni në zonën e administratës.

hap5 hiqni joomla dosjen e instalimit

2.2 Instaloni Joomla automatikisht me Softaculous

Me InMotion mund ta instaloni Joomla automatikisht nga cPanel. Në regjistrimin, do të merrni të gjitha detajet që ju nevojiten për të hyrë në llogarinë cPanel. Pasi të hyni në panelin e kontrollit të llogarisë tuaj të pritjes, lëvizni në fund të faqes dhe kërkoni logon Joomla.

instaloni joomla me softaculous

Duke klikuar në ikonën e vogël Joomla, do të ridrejtoheni në një faqe të re: Softaculous, ku mund të zgjidhni fushën në të cilën dëshironi të instaloni Joomla. Këtu është një mësim i detajuar se si të instaloni Joomla në InMotin Hosting.

Këtu është një video që shpjegon se si funksionon Softaculous:

3. Vendosni faqen tuaj te internetit Joomla

Si pikë, faqja juaj e internetit është në internet. Tani mund të shkoni dhe të publikoni artikuj, të ngarkoni imazhe dhe kontakte të konfigurimit, në dhe faqe të tjera. Por nëse po planifikoni të ndërtoni një faqe në internet profesionale nga Joomla, do të dëshironi të bëni më shumë rregullime në të. Për shembull, Joomla vjen me një strukturë shumë të keqe të URL-së. Dizajni i paracaktuar që vjen me Joomla 3 duket shumë i thjeshtë dhe i thjeshtë. Në vazhdim do t’ju tregoj se si të bëni ndryshimet e nevojshme dhe të rregulloni faqen tuaj të internetit Joomla për t’u dukur mirë si për vizitorët tuaj në faqen e internetit ashtu edhe për motorët e kërkimit.

Për të hyrë në pjesën e prapme të faqes suaj të Joomla-s, do t’ju duhet të qaseni në faqen e mëposhtme: yourwebsite.com/administrator, shkruani përdoruesin e administratorit dhe fjalëkalimin që keni vendosur gjatë instalimit Joomla dhe filloni konfigurimin e faqes tuaj..

3.1 Ndryshoni Konfigurimin Global dhe aktivizoni URL-të e SEF

Ju duhet të filloni me konfigurimin e faqes tuaj në seksionin Administrator / System / Global Configuration. Këtu mund të ndryshoni statusin e faqes në internet. Nëse dëshironi ta fshehni atë nga sytë e keq gjatë zhvillimit, mund ta vendosni faqen offline këtu. Në këtë pjesë mund të ndryshoni edhe titullin e faqes në internet, të ndryshoni redaktorin e përmbajtjes, të vendosni përshkrimin e meta dhe etiketat meta për faqen kryesore. Në Konfigurimin Global ju mund të aktivizoni URL-të e Motorrit të Kërkimit gjithashtu të përdorni rishkrimin e URL-së.

Për të mundësuar rishkrimin e URL-së, do të duhet të riemërtoni skedarin htaccess.txt në .htaccess dhe ta bëni atë të shkrueshëm (kjo skedar është e vendosur në instalimin rrënjë joomla dhe mund të arrihet përmes FTP ose FileManager).

Cilësimet e faqes së faqes joomla

Ende këtu, mund të aktivizoni kompresimin e faqes Gzip si dhe të konfiguroni cilësimet e Cache. Sidoqoftë, kjo duhet të aktivizohet vetëm pasi faqja juaj e internetit të jetë e gatshme për përdorim publik.

3.2 Krijoni kategori dhe publikoni artikuj

Hapi tjetër është krijimi i strukturës së uebfaqes, duke shtuar kategoritë e nevojshme. Në këtë pikë, nuk keni nevojë të ngarkoni të gjithë përmbajtjen tuaj, por disa artikuj janë të nevojshëm për të krijuar menutë dhe faqet. Nëse keni instaluar të dhëna të mostrës, mund t’i përdorni këto për momentin; megjithatë mos harroni të fshini të gjitha të dhënat e mostrës pasi të keni mbaruar. Për të krijuar kategori dhe artikuj shkoni te: Administratori / Përmbajtja / Kategoritë.

3.3 Instaloni shtesat e domosdoshme: Modulet, prizat, përbërësit

Në drejtorinë e shtesave Joomla ka mbi 7000 shtesa të listuara. Janë qindra e më shumë që nuk janë të listuara këtu. Disa prej tyre janë komerciale, por shumica e shtesave Joomla mund të përdoren falas. Mos u angazhoni me instalimin e shumë moduleve ose komponentëve në uebfaqen tuaj. Shumë zgjatime do të ngadalësojnë faqen tuaj të internetit, kështu që instaloni vetëm ato që do të përdoren. Instaloni modulet, shtojcat dhe komponentët në Administrator / Shtesa / Menaxho.

instaloni shtesat joomla

3.4 Krijoni Kategoritë dhe Artikujt e Menusë

Tani mund të krijoni strukturën e menusë. Së pari, shtoni një kategori menuje dhe pastaj shtoni artikujt e menusë. Kur krijoni një artikull të ri të menusë, ju mund të zgjidhni nga një listë e gjatë e llojeve të menusë. Menutë mund të lidhen drejtpërdrejt me një artikull të vetëm, me blog, kategori, etj. Ai gjithashtu mund të lidhet me një formë kontakti, si dhe me shtesat e tjera. Ju gjithashtu mund të krijoni artikujt e menusë me URL të personalizuara, madje edhe menutë e lidhjeve të jashtme. Bëni këtë në Administrator / Menutë / Menaxho.

Për të patur një menu në rënie në faqen tuaj të internetit, kërkohet të shtoni nën-menutë gjithashtu. Shumica e shablloneve vijnë me menutë para-stiluar, por gjithmonë mund të gjeni një meny të këndshme të mirë përgjegjës në drejtorinë e shtesave, nëse shablloni që ju pëlqen nuk vjen me këtë veçori të integruar.

3.5 Instaloni dhe ndryshoni Modelin

Nëse jeni me një buxhet të kufizuar, mund të instaloni një model falas Joomla në faqen tuaj të internetit. Zakonisht ekzistojnë qindra faqe në internet ku mund të gjeni modele profesionale dhe t’i shkarkoni falas.

Nëse mund të paguani për modelin, mund të bashkoheni në një klub modelesh Joomla, ku do të keni mundësi të zgjidhni nga dhjetëra shabllone të ndryshëm, ose mund të kontrolloni nga ThemeForest, nga ku mund të zgjidhni më shumë se 650 modele premium Joomla.

modele profesionale joomla

Gjithmonë zgjidhni një model, që vjen me një lloj dokumentacioni, përndryshe do të jetë mjaft e vështirë të kuptoni se si ta vendosni atë dhe të gjeni pozicionet e modulit.

Instaloni shabllonin përmes instaluesit shtesë dhe aktivizoni atë në Administrator / Extensions / Templates. Pasi modeli juaj të jetë aktiv, mund të publikoni modulet në pozicionet që janë në dispozicion me modelin.

3.6 Vendosni dhe publikoni Modulet

Instalimi bazë Joomla vjen me shumë module të ndërtuara. Nëse keni zgjedhur të instaloni të dhëna të mostrës, ekzistojnë disa module në dispozicion në menaxherin e Modulit, përndryshe do të duhet të krijoni modulet vetë në Administrator / Extensions / Modules.

Krijoni modulet që ju nevojiten dhe publikojini ato në pozicionet e modulit në dispozicion. Këtu janë disa sugjerime të moduleve më të përdorura:

 • Moduli i menusë
 • HTML i personalizuar
 • Moduli i hyrjes
 • Moduli i kërkimit
 • Artikujt e fundit
 • Modulet e etiketave
 • Moduli i Slideshow

Modulet janë një pjesë shumë e rëndësishme e faqes suaj të internetit, sepse këto prishen faqosjen e thjeshtë, të mërzitshme të artikullit dhe e bëjnë faqen tuaj më të këndshme.

A jeni gati për të filluar me faqen tuaj të internetit Joomla?

Jam munduar ta bëj këtë tutorial sa më të detajuar të jetë e mundur; megjithatë ka ende disa pjesë që nuk janë detajuar aq sa kam dashur. Unë premtoj se do të bëj më shumë tutorial mbi Joomla në dy javët në vazhdim. Unë me të vërtetë besoj se me këtë udhëzues do të keni mundësi të filloni me faqen tuaj të internetit Joomla. Nëse nuk keni ende një host në internet, ju rekomandoj të shikoni ofertën e InMotionHosting.com. Klikoni në linkun për të marrë 47% zbritje nga web hosting dhe një emër domain falas.

Nëse keni ndonjë pyetje ose sugjerim se si mund ta përmirësoj këtë tutorial, ju lutem mos hezitoni të lini komentet tuaja në pjesën e komenteve më poshtë. Fat të mirë me faqen tuaj të internetit!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map