Si të ndërtoni një faqe në internet me WordPress?

si të ndërtohet faqja e internetit me wordpress


Ndërtimi i një faqe në internet nuk ka qenë kurrë më e lehtë. Me kaq shumë mjete që bëjnë mjete në internet në dispozicion në internet, çdokush mund të krijojë një sit brenda pak minutash. Në këtë tutorial do t’ju tregoj se si të ndërtoni një sit të vogël dhe profesional duke përdorur sistemin e shkëlqyeshëm të menaxhimit të përmbajtjes, WordPress.

WordPress, është CMS me burim të hapur më i njohur që përdoret nga mbi 75 milion faqet e internetit. Disa nga faqet kryesore të mediave si TechCrunch, TheNewYorker, MTV News; korporata të tilla si Time Inc, Fortune, Google na Ndërmon WordPress për faqen e tyre të internetit. Përdorimi i këtij programi është kaq i gjithanshëm; ajo mund të përdoret për çdo gjë, nga bloget që mendohen te dyqanet në internet.

Në këtë tutorial do t’ju ec në të gjithë procesin, nga instalimi i WordPress deri tek botimi i postimit tuaj të parë në një uebfaqe të vetë-pritur. Ndërkohë gjithashtu do t’ju japë disa këshilla dhe do t’ju ndihmojë të gjeni një temë profesionale në kërkim të WordPress për faqen tuaj. Le të fillojmë!

1. Zgjidhni një plan të mirë hostimi WordPress

Farëdo softveri që ju zgjidhni për të ndërtuar faqen tuaj me të, ju do të dëshironi të blini një ofrues hosting që ju jep mbështetje të mirë, karakteristika të shkëlqyera, performancë të mirë dhe uptime të serverit me një tarifë të përballueshme. Kur zgjidhni shërbimin e pritjes për WordPress, nevojitet vëmendje shtesë: nëse jeni i ri në WordPress, do t’ju duhet një kompani që ka mbështetje të madhe për softverin, kështu që mund të mbështeteni tek dikush në çdo kohë që keni pyetje. Përveç mbështetjes, performanca e serverit është gjithashtu e rëndësishme. Një server i optimizuar mirë mund të bëjë një ndryshim në kohën e ngarkimit të faqes suaj të internetit.

1.1 Whatfarë lloj pakete pritëse ju nevojitet për një uebfaqe të WordPress?

Për fillim, kur sapo po filloni me uebfaqen, mjafton të merrni një plan të përbashkët të pritjes, nga një kompani pritëse siç është BlueHost ose InMotion Hosting, që mbështesin WordPress dhe gjithashtu ka plane të mirëpritura të WP. Ndërsa faqja juaj e internetit evoluon dhe po merr gjithnjë e më shumë trafik, duhet të kaloni në një plan VPS. Pra, zgjedhja e një firme pritëse, që ka një gamë të gjerë të planeve në dispozicion, është gjithashtu një vendim i mirë.

Nëse po ndërtoni një dyqan në internet, një forum ose ndonjë lloj uebsajti që do të përdorë shumë burime serveri, me siguri basti juaj më i mirë do të jetë një plan VPS që nga fillimi, megjithatë një blog ose një faqe interneti e thjeshtë e prezantimit të kompanisë që merr 300- 500 vizitorë në ditë, mund të jetojnë në një plan të përbashkët.

2. Si të instaloni WordPress?

Ka dy mundësi për të instaloni WordPress në një llogari të mbajtjes në internet: instalim manual dhe automatik. Instalimi manual përfshin më shumë hapa, dhe kërkon njëfarë përvoje, ndërsa instalimi automatik do të krijojë automatikisht bazën e të dhënave, do të ngarkojë skedarë dhe do të krijojë lidhjen; bashkëveprimi i përdoruesit është ende i nevojshëm me të ashtuquajturin instalim me një klik por vetëm për vendosjen e emrit të faqes dhe informacionit për hyrje të administratorit.

Ndërsa shumica e kompanive të mbajtjes së faqeve në internet ofrojnë instalimin me një klikim të WordPress, disa ende mund të humbasin këtë veçori nga paneli i tyre i kontrollit. Nëse jeni fillestar në mbajtjen në internet dhe ndërtimin e faqeve, duhet të zgjidhni një host WordPress, siç është BlueHost, i cili ofron një instalim me një klikim.

2.1 Instaloni WordPress me dorë

Kur krijoni një uebfaqe të re me WordPress, gjithmonë duhet të përdorni versionin e fundit. Meqenëse WP është softuer me burim të hapur, mund ta shkarkoni falas në formë WordPress.org; pasi të keni mbaruar shkarkimi, ngarkoni skedarin e arkivuar në serverin tuaj të internetit, duke përdorur një klient FTP ose përmes FileManager në panelin tuaj të kontrollit. Nëse nuk keni një llogari FTP, thjesht krijoni një në panelin e kontrollit të pritjes.

shkarkoni versionin e fundit të wordpress

Pasi të mbarojë ngarkimi i sistemit skedar WordPress, shpaketojeni atë për të përdorur funksionin Ekstrakt në mjetin FileManager. Sigurohuni që skedarët janë të vendosur në dosjen rrënjësore të faqes suaj të internetit dhe mos e bëni instalimin në një nën-dosje siç është yourwebsite.com/wordpress; kjo do të funksionojë mirë, por url duket e shëmtuar për përdoruesin e faqes në internet.

Ndërkohë, krijoni një MySQL bazën e të dhënave dhe një përdorues, duke përdorur Magjistarin e të Dhënave të ofruara nga paneli i kontrollit të hostit. Gjeneroni një fjalëkalim të fortë dhe ruajeni diku (në një fletore) sepse do të nevojitet më vonë. Vendosni përdoruesin e bazës së të dhënave në “Të gjitha privilegjet”, përndryshe instalimi nuk do të jetë i mundur.

krijoni bazën e të dhënave wordpress dhe përdoruesin

Pasi të krijohet baza e të dhënave dhe skedarët të jenë vendosur, shkoni në domenin tuaj dhe filloni instalimin. Zgjidhni gjuhën, vendosni emrin e bazës së të dhënave, përdoruesin dhe fjalëkalimin, vendosni emrin e faqes në internet, përdoruesin dhe fjalëkalimin e administratorit (kjo do të përdoret për t’u hyrë në panelin e kontrollit, kështu që zgjidhni një fjalëkalim të fortë, por të lehtë për t’u kujtuar) dhe përfundoni instalimin.

si të instaloni wordpress manualisht

Pas mbarimit të instalimit, hyrni në zonën e administratorit të WordPress në yourwebsite.com/wp-admin duke përdorur informacionin e hyrjes së administratorit që keni krijuar më herët gjatë instalimit. Tani, ju jeni gati të krijoni postime të reja, të ngarkoni imazhe, të ndryshoni modelin dhe të shtoni shtojca (Unë do t’i tregoj të gjitha këto në detaje pak më vonë).

2.2 Instaloni WordPress automatikisht

Instalimi i WordPress automatikisht, nuk do të thotë se është pa duar. Ju ende duhet të vendosni disa gjëra, por procesi i ngarkimit të skedarëve, krijimi i bazës së të dhënave dhe lidhja bëhet nga mjeti që përdorni. Ju ende do të duhet të vendosni emrin e faqes, informacionin e hyrjes së përdoruesve të administratorit dhe adresën e postës elektronike. Ofruesit e ndryshëm të pritjes së hosteve zakonisht përdorin të njëjtin grup mjetesh për instalimin e WP, për shembull, këtu është një video e shkurtër që tregon se sa e thjeshtë është të instaloni WordPress në një plan të përbashkët BlueHost, duke përdorur softuerin e tyre me një klik të instaluar.

3. Vendosni faqen tuaj në WordPress

WordPress është jashtë softuerit të kutisë, kjo do të thotë, mund ta përdorni menjëherë pas instalimit pa nevojën e personalizimit ose ndryshimit të cilësimeve. Sidoqoftë, nëse po ndërtoni një faqe në internet profesionale me WordPress dhe dëshironi që faqja juaj e internetit të duket e mirë dhe të ketë një renditje të mirë në motorët e kërkimit, do të doni të bëni disa ndryshime në konfigurimin e paracaktuar. Ndryshimi i cilësimeve të instalimit të paracaktuar është i thjeshtë, si dhe ndryshimi i dizajnit dhe shtimi i përmbajtjes. Në pjesën tjetër do t’ju tregoj hap pas hapi se si të bëni ndryshimet e duhura që funksionojnë.

3.1 Cilësimet e përgjithshme, diskutimet, media dhe lidhjet e vazhdueshme

faqja e cilësimeve të përgjithshme të wordpress

Filloni me cilësimet “Të Përgjithshme”, ku mund të vendosni titullin e faqes në internet, të ndryshoni etiketën, të vendosni formatin e datës dhe orës. Në faqen e cilësimeve “Shkrimi” mund të vendosni kategorinë e paracaktuar dhe formatin e postimit për artikujt tuaj. Shtë gjithashtu e mundur të vendosni serverin e postës, nëse dëshironi të paraqisni një postim të ri në faqen tuaj përmes emailit.

Faqja e cilësimeve “Lexim” ju lejon të bëni një faqe të përparme statike dhe të zgjidhni cilën faqe të jetë si faqja fillestare e faqes suaj të internetit. Këtu mund të vendosni gjithashtu sa postime të shfaqen në një kategori ose faqe në blog, si dhe të vendosni opsionin e indeksimit të motorit të kërkimit. Si parazgjedhje, çdo instalim i WordPress është caktuar të indeksohet nga motorët e kërkimit; nëse doni të mos lejoni botët e kërkimit të indeksojnë faqen tuaj te internetit për shkak të punës në zhvillim ose arsye tjetër, për atë periudhë ju mund të dekurajoni motorët e kërkimit të shtyjnë faqen tuaj te internetit në rezultatet e kërkimit.

Në faqen e cilësimeve “Diskutim” mund të vendosni sistemin e komentimit. Nëse nuk doni që njerëzit të komentojnë postimet tuaja, thjesht çaktivizoni komentet dhe pingbacks. Shtë gjithashtu e mundur që automatikisht të mbyllni mundësinë e komentimit për një post të caktuar pas një periudhe kohe të caktuar. Sa herë që dikush komenton në një nga postimet tuaja, ju do të njoftoheni me email; me siguri nuk do që kutia jote të jetë e plotë me njoftimin e komenteve, kështu që ju rekomandoj shumë të çaktivizoni këtë mundësi që nga fillimi.

çaktivizoni komentet e njoftimit me email wordpress

Faqja e opsioneve “Media” ju lejon të vendosni madhësinë e figurave të imazheve të ngarkuara dhe t’i organizoni këto fotografi në dosje.

Faqja “Permalink” është për mendimin tim, faqja më e rëndësishme e cilësimeve; këtu do të përcaktoni se si do të duket struktura e lidhjeve të faqes tuaj. Shtë e rëndësishme të vendosni lidhjet që të jenë miqësore për motorin e kërkimit sepse kjo ka një ndikim të madh në renditjen dhe dukshmërinë e kërkimit të faqes tuaj të internetit. Duke pasur një strukturë të mirë permalink, do ta bëjë më të lehtë për motorët e kërkimit të zvarriten dhe kategorizojnë faqen tuaj te internetit.

vendos strukturën permalink në wordpress

3.2 Ndryshoni modelin, vendosni temë me porosi

temat dhe pamjet e paraqitjes së fjalëve

Si parazgjedhje, WordPress vjen me një dizajn të thjeshtë dhe të bukur. Kjo temë mund të personalizohet: mund të ndryshojë ngjyrat, të vendosë titullin e faqes dhe etiketën, të vendos kokën dhe imazhin e sfondit, të shtojë dhe heqë widget ose të vendosë një faqe të parë statike. Kjo temë është e përgjegjshme, kështu që faqja juaj e internetit gjithashtu do të duket e mirë në telefonat inteligjentë dhe tabelat.

ndrysho temën e parazgjedhur të wordpress

Tema e paracaktuar është e shkëlqyeshme, megjithatë ka mundësi të kufizuara në dispozicion. Duket gjithashtu shumë e thjeshtë. Nëse doni të qëndroni larg nga turma, ndoshta një temë me porosi mund t’ju ndihmojë të krijoni një dizajn profesional dhe unik për faqen tuaj. Shtimi i një teme të re është shumë e thjeshtë në WordPress: në “Paraqitja > Seksioni Temat, klikoni në butonin “Shto të Re” dhe zgjidh një temë nga drejtoria e temave të WordPress. Këto tema janë në dispozicion përmes faqes zyrtare të WordPress.org dhe mund të përdoren falas. Rekomandohet të përdorni vetëm tema falas nga drejtoria e WordPress, sepse këto modele janë verifikuar dhe skanuar kundër çdo kodi me qëllim të keq.

Nëse doni që faqja juaj e internetit të jetë unike dhe nuk dëshironi të përdorni një temë që përdoret tashmë nga miliona faqe në internet, mund të shkoni në një temë premium. Gjithmonë blini tema të WordPress nga burime të besueshme siç janë ThemeForest ose ElegantThemes. Përparësitë e përdorimit të një temë premium WordPress mbi një temë falas WordPress është se dizajni i paguar mbështetet nga zhvilluesi i saj, ai azhurnohet shpesh dhe ka shumë më tepër mundësi personalizimi. Këtu është një pamje e një teme premium që ka një plan urbanistik të personalizuar në faqen e parë me slideshow të integruar, formën e regjistrimit, ekranin interaktiv të produktit, widget-et me porosi dhe integrimin me WooCommerce (shtojca më e popullarizuar e shportave të blerjeve për WordPress):

vrojtim i një teme profesionale premium wordpress

3.3 Shtoni Widgets në temën tuaj

Widgets në WordPress ju mundëson mundësinë për të shtuar funksione dhe përmbajtje të ndryshme në fusha specifike të temës suaj. Ekzistojnë disa pajisje shtesë të integruara në WordPress dhe instalimi i temave të reja dhe shtojcat mund të shtojnë pajisje shtesë. Për t’i menaxhuar ato, duhet të keni qasje në “Paraqitja > Faqe Widgets ”. Këtu do të shihni të gjitha widget-et dhe zonat në dispozicion. Me funksionin zvarritës dhe zvogëlues, ju lehtë mund të aktivizoni dhe çaktivizoni miniaplikimet. Zonat e widget janë paracaktuar në temën tuaj, zakonisht në skedarin e funksioneve.php.

widget e konfigurimit të fjalëve

3.4 Instaloni shtojcat në faqen tuaj të WordPress

Shumë ngatërrojnë shtojcat me widget. Dallimi midis këtyre dy është se ndërsa Widgets përdoren në shirita anësor ose në zona të tjera, pajisjet shtesë mbështetëse dhe përdoren kryesisht për “look”, shtojcat përdoren për të zgjeruar funksionalitetin e tërë faqes në internet. Disa shtojca mund të shtojnë Widgets të reja në sistemin tuaj, të cilat mund të publikohen në zonat specifike.

Plugins mund të instalohen dhe menaxhohen në seksionin “Plugins” të pultit tuaj.

instaloni shtojca për wordpress

Në drejtorinë e shtojcave WordPress, ka mbi 40.000 shtesa shtesë në dispozicion. Nëse dëshironi të ndërtoni një dyqan në internet, shtoni një shfaqje prezantuese në faqen tuaj, krijoni një sistem vlerësimi, optimizoni faqe individuale për motorët e kërkimit, krijoni forma të kontaktit me porosi, forma abonimi ose forma prenotimesh, ose e emëroni atë, ekziston një shtojcë në dispozicion për ajo. Disa shtojca më të ndërlikuara mund të jenë të disponueshme vetëm si shtojcë me pagesë.

3.5 Shtoni postime dhe faqe

Më në fund, ne jemi në pikën ku mund të botojmë artikullin tonë të parë. Në “Postimet > Shtoni seksionin e ri “ju mund të shtoni një postim të ri dhe ta kategorizoni atë. Si parazgjedhje, çdo postim kategorizohet në kategorinë e Kategorizuar. Ndoshta do të dëshironi të ndryshoni emrin ose të shtoni kategori shtesë në “Postimet” > Faqe Kategoritë.

shtoni postime të reja në wordpress

Postimet përdoren për të populluar një kategori të caktuar, ndërsa faqet përdoren për të krijuar një faqe të vetme siç janë kontakti, rreth, termat e përdorimit ose faqet e tjera që nuk do të futen me të vërtetë në një kategori, por janë akoma një pjesë e rëndësishme e faqes në internet. Për të krijuar faqe të reja shkoni te “Faqet > Shtoni seksionin e ri “në pultin e WordPress-it tuaj.

shtoni faqe të reja në wordpress

3.6 Vendosni një Postë ose Faqe

Vendosja e një postimi dhe një faqe është shumë e ngjashme, kështu që unë do t’i kombinoj ato së bashku. Kur krijoni një postim të ri ose një faqe në WordPress, do t’ju duhet të punoni me një redaktues. Redaktori është shumë i thjeshtë, nëse jeni të njohur me softuerin e redaktorit të tekstit siç janë OpenOffice ose Microsoft Office, do të keni mundësi ta përdorni edhe këtë. Në këtë redaktues mund të vendosni titullin, url, të ngarkoni imazhin e paraqitur, të krijoni një galeri dhe të futni përmbajtjen, nëse shablloni ju lejon të keni paraqitje të shumta faqesh, mund të kategorizoni postimet tuaja ose të shtoni etiketa në temë. Shtë gjithashtu e mundur të përcaktoni datën e botimit të artikujve tuaj, për shembull nëse po shkoni me pushime dhe keni krijuar paraprakisht përmbajtjen, nuk është e nevojshme t’i publikoni të gjitha ato përpara se të dilni, në vend të kësaj mund të vendosni një datë botuese me porosi për secilin artikull individual. Në këtë mënyrë, lexuesit tuaj do të shijojnë shkrimet tuaja ndërsa jeni duke pirë koktej tuaj, diku në plazh.

shtoni imazh të paraqitur në postimin e WordPress dhe faqet

A jeni gati për të filluar me WordPress?

Unë me të vërtetë shpresoj se ky tutorial ju ka ndihmuar të krijoni një përshtypje të parë në lidhje me WordPress dhe të vendosni nëse kjo është platforma e duhur e ndërtimit të faqes në internet për ju dhe projektin tuaj. Nëse mendoni se WordPress mund të jetë një zgjedhje e mirë dhe jeni gati për të filluar, merrni një plan pritës nga BlueHost, regjistrohuni emër domain falas, instaloni WordPress në domenin tuaj, bëni ndryshimet e nevojshme në instalimin bazë dhe filloni të shtoni përmbajtje.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map