Udhëzues Ultimate për Web Hosting, Domain Names & Website

01.06.2020
Udhëzime & Udhëzime 'Udhëzues Ultimate për Web Hosting, Domain Names & Website
0 20 мин.

udhëzues faqet e internetit të emrave të domain


Shumica e njerëzve nuk janë të vetëdijshëm për atë që po ndodh kur hyjnë në llogarinë e tyre në Facebook ose kur bëjnë një kërkim në Google ose thjesht shikojnë një video në Youtube. Do gjë që ju bëni në internet dita ditës, në të vërtetë është e lidhur me faqet e internetit dhe mbajtjen në internet. Në këtë artikull ne do të shpjegojmë bazat e web hosting, llojet e ndryshme që ekzistojnë, si funksionon një faqe në internet dhe si të ndërtohet një dhe si të blihet hosti.

Farë është një faqe në internet?

Kur flasim për një faqe në internet, ne në fakt po i referohemi një koleksioni të skedarëve dhe dosjeve që janë të lidhur dhe të punojnë së bashku për të dhënë një faqe në internet. Në varësi të kompleksitetit dhe funksionalitetit të faqes në internet, kjo mund të ndërtohet nga një deri në mijëra skedarë. Një uebfaqe e thjeshtë e ndërtuar me HTML, mund të jepet në kompjuterin tuaj, por një sit kompleks i ndërtuar me të PHP ose ASP mund të shikohet vetëm në një server në internet ose me një përdorim të softuerit që do të krijojë mjedisin e nevojshëm në kompjuterin tuaj. Nëse jeni i ri në ndërtimin e faqes së internetit, në fillim mund ta gjeni këtë të komplikuar, por në fakt është shumë e thjeshtë të krijoni faqen tuaj të internetit; vazhdoni të lexoni për të mësuar në lidhje me të gjitha pjesët që janë të nevojshme për të publikuar një faqe në internet.

Si të ndërtoni një faqe në internet?

ndërtimi i faqes në internet

Për të krijuar një faqe në internet ose një aplikacion në internet, kërkohet përdorimi i një gjuhe programimi. Për një faqe interneti shumë të thjeshtë dhe themelore, gjuhët më të zakonshme të përdorura janë programimi HTML dhe CSS. Këto dy gjuhë përdoren për të ndërtuar një faqe interneti statike. Për një faqe në internet dinamike që përdor edhe bazën e të dhënave, kërkohet një gjuhë më e avancuar siç është PHP ose ASP.

Nëse nuk jeni të njohur me këto gjuhë programimi, është e mundur të përdorni softuer, të ashtuquajturën ndërtues të faqes në internet, i cili vjen me një ndërfaqe miqësore për t’ju ndihmuar të krijoni strukturën e internetit, krijimin e faqes në internet, të ngarkoni imazhe, tekst dhe madje edhe video në tuaj. website. Sidoqoftë, këta softuer kanë kufizime të caktuara dhe mund të përdoren vetëm për të krijuar faqe interneti të thjeshta, statike, me funksionalitet të kufizuar.

Megjithatë, ekzistojnë mënyra të tjera për të krijuar një faqe në internet, për shembull, një sistem i menaxhimit të përmbajtjes (CMS) është një nga mënyrat më të modës këto ditë për të ndërtuar një blog, forum, portal lajmesh ose pothuajse çdo lloj faqe interneti. Sistemi më i popullarizuar i menaxhimit të përmbajtjes është WordPress. Këtu mund të mësoni më shumë informacione rreth WordPress, Joomla dhe Drupal, tre programet kryesore CMS në botë.

Shumica e ofruesve të web hosting ju lejojnë të instaloni CMS tuaj të zgjedhur në emrin e domain dhe të filloni menjëherë ndërtimin e faqes tuaj.

Farë është një emër domain?

emrat e domain

Emri i domain është në të vërtetë adresa që shkruani në shfletuesin e internetit ndërsa përpiqeni të përdorni një uebfaqe të caktuar. Një emër domain përbëhet nga 3 pjesë: fjala, pika, shtrirja. Për shembull, nëse doni të përdorni faqen e internetit të Google, do të duhet të shkruani google.com në shfletuesin tuaj. Mund të hyrni gjithashtu në Google të shtypni në adresën IP të faqes në internet; megjithatë është shumë më e lehtë t’i referohemi një emri domaini në vend të një adrese IP.

Një emër domain mund të regjistrohet vetëm nga një individ ose kompani në një kohë. Pra, nëse emri i domainit që po kërkoni të blini është regjistruar tashmë, mund të prisni ose pronari aktual ta lë të skadojë (kjo ka të ngjarë të zgjasë me vite ose nuk do të ndodhë kurrë), ose mund të kontaktoni pronarin aktual dhe ta fitoni atë emër të veçantë Mos harroni se tregu i emrave të domain është një biznes shumë i madh dhe kompanitë janë të gatshme të shpenzojnë miliona për një emër të mirë domain. Pra, ndoshta zgjidhja më e mirë është thjesht të vazhdoni të kërkoni për një domain të mirë dhe të regjistroni atë që është në dispozicion. Nuk ka kufi se sa domene mund të regjistroheni, por pasi të regjistroheni ka një tarifë rinovimi shumë vit, i cili duhet të paguhet, përndryshe ju do të humbni pronësinë.

Atëherë, si e di kompjuteri juaj se cilin uebfaqe për të dhënë, kur shkruani një emër të caktuar të domain? Kur të keni hyrë në një emër domaini nga kompjuteri juaj përmes shfletuesit të internetit, kjo fillon një lidhje me serverin në internet (serverin e mbajtjes së faqes në internet) përmes adresës IP që është botuar në DNS (Serverat e emrave të domenit – këto i mbajnë të gjitha informacionet për fushat e tilla si adresa IP). Informacioni DNS mund të redaktohet nga pronari i domain dhe mund të azhurnojë adresën IP ku duhet të lidhet shfletuesi. Pra, nëse ndryshoni ofruesin tuaj të pritjes (adresa IP gjithashtu do të ndryshojë), dhe ju lehtë mund të azhurnoni informacionin.

Ku mund të kërkoni për emrat e domain të disponueshëm dhe si t’i blini ato? Procesi është i lehtë, shumica e ofruesve të pritjes do të ofrojnë gjithashtu regjistrim të emrit të domain, por nëse doni të mbani emrat e domain tuaj të veçantë nga kompania juaj e pritjes, ju mund të shikoni GoDaddy dhe NameCheap për një kontroll të shpejtë të emrit të domain dhe çmime të lira.

Farë është Web Hosting?

Një server i mbajtjes së faqes në internet është një kompjuter i nivelit të lartë, i cili është ndërtuar posaçërisht dhe optimizuar për ruajtjen e faqeve të internetit dhe aplikacioneve në internet. Këta serverë janë të vendosur në një databazë, e cila është në të vërtetë një ndërtesë ku qindra serverë janë të ruajtur fizikisht. Ndërtesa do të sigurojë mbrojtjen e nevojshme kundër zjarrit, hyrjen e paautorizuar të serverave, është e pajisur me gjeneratorë të energjisë që do të parandalojnë ndërprerjet e energjisë, dhe gjithashtu është e lidhur me një internet me shpejtësi të lartë përmes një ose më shumë ofruesve të bandës..

Farë jeni në të vërtetë kur blini web hosting? Kur jeni duke blerë një llogari të përbashkët pritjeje, do të keni qasje në një pjesë të serverit, ku mund të ngarkoni dhe ruajtur skedarët dhe bazën e të dhënave të faqes suaj të internetit. Përveç kësaj ju do të merrni mbështetje edhe nga kompania pritëse, shërbimin e së cilës e keni blerë. Ju lutemi mbani në mend se disa ndërmarrje nuk posedojnë qendrën e tyre të të dhënave, por ata janë duke marrë me qira disa serverë dhe duke u shitur llogaritë pritëse për klientët e tyre. Kjo është një praktikë shumë e zakonshme; megjithatë është vërtetuar se dështon shumë shpesh. Për ta mbajtur faqen tuaj të sigurt, shkoni gjithmonë me një kompani që ka databazën e saj.

Cilat janë llojet e ndryshme të strehimit?

lloje të ndryshme të pritjes

Ju mund të mërziteni shumë shpejt kur të filloni të kërkoni një plan pritjeje. Shtë e qartë se ka qindra kompani pritëse që ofrojnë plane të ndryshme të pritjes me çmime të ndryshme. Në vend që të krahasoni tiparet e planeve të ndryshme, ju duhet të përqendroheni në të kuptoni se çfarë plani të pritjes ju nevojitet. Në vazhdim do t’ju prezantoj pesë llojet e ndryshme të pritjes dhe për cilat janë përdorur për:

 • Pritja e përbashkët
 • Host VPS
 • Përkushtuar Hosting
 • Rezervimi në re
 • Hosting i Menaxhuar

Pritja e përbashkët: është lloji më themelor i pritjes që përdoret nga shumica e klientëve. Ky lloj i pritjes është shumë i përballueshëm, ofron të gjitha tiparet themelore që janë të nevojshme për të ngritur një faqe në internet të thjeshtë dhe mund të mbështesin qindra vizitorë unikë në ditë. Sidoqoftë, ka disa kufizime për të, të tilla si numri i kufizuar i faqeve në internet që mund të shtoni, llogari të kufizuara të postës elektronike, kufizime në përdorimin dhe gjerësinë e bandës dhe është më pak i sigurt. Një llogari e përbashkët pritjeje krijohet duke ndarë një server në internet në qindra ose mijëra llogari të vogla të cilat po ndajnë burimet e serverit, gjerësinë e bandës dhe ruajtjen e.

VPS Hosting: një server virtual virtual është i ngjashëm me një llogari të përbashkët, por me shumë karakteristika shtesë. Në rast të një VPS, një server në internet është i ndarë në vetëm dy llogari, ku këto llogari po ndajnë të njëjtin server, por kanë burimet e tyre të ndara. Accountdo llogari VPS mund të ketë softuer të ndryshëm dhe mund të konfigurohet në mënyrë të pavarur nga llogaritë e tjera të mbajtura në të njëjtin server.

Pritja e përkushtuar: në rastin kur blini një llogari të dedikuar pritëse, ne në të vërtetë po flasim për marrjen me qira të gjithë serverit në internet me të gjitha burimet, bandën e gjerësisë dhe ruajtjen. Kostoja e një serveri të dedikuar mund të fillojë nga 120 dollarë në muaj dhe kjo përjashton vendosjen dhe tarifat e tjera të licencimit të softuerëve. Edhe pse kostoja e një serveri të dedikuar është shumë e shtrenjtë, ai u jep përdoruesve të saj që të personalizojnë dhe optimizojnë plotësisht serverin për nevojat e veta. Gjithashtu siguron sigurinë, performancën dhe fleksibilitetin më të lartë.

Pritja në re: është lloji i një lloji “të ri” të pritjes, i cili është bërë shumë i njohur në vitet e fundit. Në rastin kur ne ngarkojmë uebfaqen ose skedarët tanë në cloud, ne në fakt i grumbullojmë ato skedarë në serverë të ndryshëm të vendosur në të gjithë botën. Ne mund t’i qasemi atyre skedarëve nga kudo, duke u lidhur me llogarinë tonë të hostimit në cloud. Ky lloj i pritjes kryesisht përdoret për të ruajtur informacione jo të ndjeshme.

Pritja e menaxhuar: shpesh zgjidhet nga webmasterët që nuk kanë kohë ose njohuri teknike për administrimin e sistemit ose serverit. Në rast të administrimit të menaxhuar në internet, përveç marrjes me qira të serverit, ju do të merrni mbështetje edhe nga ofruesi i pritjes, dhe ata gjithashtu do të kujdesen për azhurnimet e softuerit, si dhe sigurinë e serverit në internet. Shumica e llogarive të pritjes së faqeve në internet, të cilat vijnë me softuer të paracaktuar, siç është cPanel, menaxhohen, kështu që nuk duhet të kërkoni posaçërisht këtë lloj shërbimi, kur kërkoni një plan pritës.

Si të zgjidhni planin e duhur të strehimit?

Në këtë pikë me siguri ju tashmë jeni mbingarkuar me të gjitha informacionet që keni lexuar më lart. Ju mund të mendoni se zgjedhja e një plani të pritjes është vështirësi, por në fakt është shumë e lehtë nëse e dini se çfarë po kërkoni. Këtu janë disa pyetje shumë të lehta për t’u përgjigjur, të cilat do t’ju drejtojnë në planin e duhur të pritjes:

Kur kam nevojë për pritje të përbashkët?

Në shumicën e rasteve, nëse po ndërtoni një uebsajt të thjeshtë personal ose tregtar, një blog të thjeshtë ose një sit të vogël të e-commerce, do t’ju duhet vetëm një llogari e përbashkët. Pritja e përbashkët është në gjendje të mbështesë një faqe në internet të trafikut të ulët dhe të mesëm dhe gjithashtu mund t’ju ofrojë një siguri të shkëlqyeshme, megjithatë stabiliteti i një plani të përbashkët nuk është aq i mirë, dhe mund të ndodhë që faqja juaj e internetit të ngadalësohet kohë pas kohe. Për fillimin mendoj se një llogari e përbashkët është e mjaftueshme për çdo fillestar.

Kur kam nevojë për një VPS?

Kur trafiku i uebfaqes suaj tejkalon një numër të caktuar të vizitave ditore, me siguri do t’ju duhet të rifreskoni në host VPS. Nëse jeni duke drejtuar një sit ecommerce, dhe biznesi juaj mbështetet plotësisht në këtë faqe interneti, me siguri duhet të keni parasysh që të zgjidhni VPS nga fillimi dhe të shmangni pritjen e përbashkët. Për një faqe në internet të komunitetit, siç është një forum rekomandohet gjithashtu të përdorni një llogari VPS.

Kur kam nevojë për një server të dedikuar?

Nëse jeni një biznes i madhësisë së vogël dhe të mesme, që punësoni disa njerëz dhe drejtoni një faqe në internet të zënë, me siguri nuk keni nevojë për një server të dedikuar akoma, por nëse planifikoni të investoni në trafikun e faqeve në internet dhe prisni të merrni shumë ngarkesa të faqeve në periudhën në vijim, me siguri një VPS nuk do të qëndrojë dhe do të duhet të rifreskoni në një server të dedikuar. Ky lloj pritjeje përdoret gjithashtu nga faqet e internetit ose aplikacionet në internet që kërkojnë burim të lartë të serverit, kanë përdorim të lartë të bandës dhe kanë nevojë për një siguri të lartë (për përpunimin e kartave të kreditit dhe ruajtjen e informacionit të klientit).

A kam nevojë për pritje në cloud?

Nëse faqja juaj e internetit ka një audiencë në mbarë botën, dhe ju doni të ofroni përvojë të përdoruesit për ata klientë që janë duke përdorur faqen tuaj te internetit jashtë vendit ku ndodhet serveri, me siguri duhet të keni parasysh të përdorni një shërbim të pritjes së cloud. Duke ngarkuar uebfaqen tuaj në cloud, ju në thelb grumbulloni skedarët mbi një rrjet të serverëve, në të gjithë botën, dhe kur një përdorues të hyjë në faqen tuaj, do të lidhet me serverin më të afërt në vendndodhjen e tij. Kështu që, në këtë mënyrë, faqja juaj do të funksionojë shumë më shpejt edhe për përdoruesit e huaj. Konsideroni se pritja në cloud nuk është për të ruajtur informacione të ndjeshme, kështu që me siguri nuk dëshironi të ruani të dhënat personale të klientit tuaj në cloud.

A kam nevojë për pritje të menaxhuar?

Siç e përmenda më lart, kur blini një llogari pritjeje që tashmë ka një lloj kontrolli paneli ose sistemi operacioni të instaluar, është një host i menaxhuar. Pra, nëse jeni duke blerë një llogari të përbashkët ose vps me cPanel, jeni duke blerë host të menaxhuar. A keni nevojë për të? Sipas mendimit tim, është më e lehtë dhe më e shpejtë të punosh me llogari të menaxhimit të menaxhuar dhe të marrësh mbështetjen shtesë që mund të të kërkojë.

Gati për të filluar Uebfaqen Tuaj?

filloni faqen tuaj te internetit

Nëse jeni gati të filloni me faqen tuaj të parë, këtu është një mënyrë e shpejtë dhe e thjeshtë për të zgjedhur një domain, regjistrohuni për një llogari pritëse dhe publikoni faqen tuaj në vetëm dy klikime:

 1. Vizitoni BlueHost.com dhe merrni një zbritje të veçantë përmes lidhjes sonë
 2. Zgjidhni një paketë pritëse dhe një emër domain falas
 3. Siguroni informacionin tuaj të faturimit dhe pagesës dhe blini planin e pritjes
 4. Prisni emailin e konfirmimit dhe regjistrohuni në llogarinë tuaj të pritjes
 5. Hyni në panelin e kontrollit të BlueHost dhe instaloni WordPress në faqen tuaj të internetit (Si të bëni një faqe në internet WordPress)
 6. Hyni në faqen tuaj të WordPress dhe rregullojeni sipas dëshirës
 7. Shkruani dhe publikoni përmbajtje dhe filloni të promovoni faqen tuaj të internetit

Këtu mund të gjeni të gjithë procesin hap pas hapi me screenshots.

Siç mund ta shihni, është shumë e thjeshtë të krijoni faqen tuaj të internetit dhe të keni një adresë profesionale elektronike. Mësimi i mësipërm do t’ju japë më shumë detaje se si të krijoni një faqe në internet duke përdorur BlueHost dhe WordPress. BlueHost është një ofrues i shkëlqyeshëm i pritjes për të filluar me shpejt, megjithatë nëse po kërkoni një plan më të avancuar dhe karakteristik të hostimit, duhet të hidhni një sy në seksionin tonë të rishikimeve të pritjes.

Shpresojmë që ky artikull të ju ndihmojë të kuptoni se si funksionojnë faqet e internetit, çfarë emri domain është dhe si lidhen të gjitha këto me një llogari të mbajtjes në internet. Nëse mund të keni ende pyetje, ju lutemi mos hezitoni të lini një koment më poshtë, ne do të përpiqemi t’u përgjigjemi të gjitha shqetësimeve tuaja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector