Ulasan NameCheap

NameCheap telah wujud selama dua dekad yang lebih baik dengan menawarkan rangkaian perkhidmatan yang terdiri dari pendaftaran domain hingga sijil SSL dan hosting web. Walaupun NameCheap lebih dikenali dengan perkhidmatan pendaftaran domain mereka yang berpatutan, ulasan NameCheap ini akan memberi tumpuan kepada NameCheap, penyedia hosting web, yang menyoroti rancangan, ciri, dan kebaikan dan keburukan hosting yang mesra bajet ini.


Gambaran Keseluruhan Syarikat NameCheap.com

NameCheap ditubuhkan pada tahun 2000 oleh Richard Kirkendall. Selama bertahun-tahun, NameCheap telah mendapat populariti yang luar biasa, dan hari ini ia adalah nama rumah tangga ketika datang ke pendaftaran domain. Pada tahun 2011, NameCheap bergabung dengan pengguna Reddit dan mencetuskan pengeluaran besar-besaran dari pendaftar dan syarikat hosting web yang tidak menunjukkan sokongan untuk internet percuma dan terbuka. Syarikat meneruskan sokongannya untuk internet terbuka dan percuma yang mengadakan tahunan Move Your Domain Name Day dan mengumpulkan dana untuk Electronic Frontier Foundation.

NameCheap mempunyai banyak pusat data yang beroperasi di Amerika Utara dan Eropah dengan sistem kunci yang berlebihan sepenuhnya (rangkaian, kuasa, keselamatan dan kawalan iklim). Syarikat ini menguruskan 7,000,000+ domain dan melayani lebih dari 3 juta pelanggan di seluruh dunia.

Rancangan NameCheap & Harga

Tidak dinafikan, harga adalah salah satu titik penjualan terbesar NameCheap. NameCheap menawarkan rancangan hosting bersama, VPS, khusus dan penjual semula yang disertakan dengan alat, keselamatan dan kebolehpercayaan yang hebat. Kecuali untuk rancangan hosting khusus, semua rancangan dilengkapi dengan nama domain laman web percuma.

Hosting Berkongsi

NameCheap melancarkan 4 rancangan hosting bersama: SSD Nilai, Profesional, Muktamad dan Perniagaan. Semua rancangan bersama, tetapi Perniagaan, mempunyai penagihan tahunan. Pelan Nilai adalah pakej hosting bersama paling murah bermula pada $ 9,88 / tahun, yang lebih rendah daripada harga domain. Kadar pembaharuan adalah $ 38.88 / tahun, yang masih turun kepada hanya $ 3.24 / bulan. Harga ini akan menjadikan anda hosting untuk 3 laman web, lebar jalur tanpa had, dan ruang cakera dipercepat SSD 20 GB.

Pelan Professional adalah pakej hosting bersama Namecheap yang paling popular, bermula pada $ 19.88 / tahun (kadar pembaharuan adalah $ 78.88 / tahun). Pelan ini merangkumi hosting untuk 10 laman web, lebar jalur tanpa had, dan ruang cakera dipercepat SSD 50 GB.

Pakej hosting bersama tanpa had merangkumi pelan Ultimate, yang berharga $ 29.88 / tahun (harga pembaharuan adalah $ 129.88 / tahun) dan termasuk ruang cakera dipercepat SSD, lebar jalur tanpa had, dan hosting sehingga 50 laman web.

Pelan SSD Perniagaan mempunyai harga jualan $ 19.88 / bulan. Sekiranya anda memilih pengebilan dua tahunan, harganya turun menjadi $ 18.98 / bulan, sementara pengebilan tahunan akan menjadi $ 17.98 / bulan. Pelan SSD Perniagaan merangkumi ruang cakera SSD Murni 20 GB, lebar jalur 5000 GB, dan hosting untuk laman web tanpa had.

Hosting VPS

Penawaran VPN NameCheap menampilkan platform virtualisasi XEN dengan akses root penuh, dan pilihan sistem operasi. Anda boleh memilih untuk membayar pelan VPS anda secara bulanan, tiga bulan, dua tahunan atau tahunan, dan harganya berbeza-beza mengikut masa komitmen anda.

VPS Lite – Xen adalah pelan VPN tahap kemasukan Namecheap yang bermula pada $ 19.95 / bulan atau 16.95 / bulan jika anda memilih pilihan pengebilan tahunan. VPS Lite merangkumi RAM 512 MB (+512 MB burst), 1 teras CPU, ruang cakera HDD 15 GB (SAS RAID 10), dan lebar jalur 100 GB.

Pelan VPS yang paling popular di Namecheap adalah VPS 1 – Xen dan berharga $ 29.95 / bulan atau $ 26.95 / bulan jika anda komited selama setahun. Pakej ini dilengkapi dengan RAM 1 GB (+1 GB burst), 1 teras CPU, storan HDD 30 GB (SAS RAID 10), dan lebar jalur 250 GB.

Selanjutnya adalah rancangan VPS 2 – Xen, yang membungkus sedikit lebih banyak dari segi sumber daya: RAM 2 GB (+ 2GB burst), 2 teras CPU, storan HDD 60 GB (SAS RAID 10), dan lebar jalur 500 GB. Pelan bulanan untuk VPS 2 berharga $ 49.95 / bulan, sementara rancangan tahunan berharga $ 44.95 / bulan.

Pelan VPS yang paling mantap di Namecheap adalah rancangan VPS 3 – Xen, yang berharga $ 69.96 / bulan atau $ 63.95 / bulan jika anda memilih rancangan tahunan. VPS 3 hadir dengan spesifikasi berikut: RAM 3 GB (+ burst 3 GB), 2 teras CPU, storan HDD 100 GB (SAS RAID 10), dan lebar jalur 750 GB.

Hosting Khusus

Namecheap menawarkan pelbagai pilihan hosting khusus dengan harga mulai dari $ 58.88 / bulan untuk pelayan CPU pelbagai teras (Intel Xeon E3) hingga $ 379.88 / bulan untuk beberapa CPU, pelayan berbilang teras (Intel Xeon 5).

Terdapat sekurang-kurangnya 14 konfigurasi pelayan yang dapat dipilih pelanggan, dengan RAM DDR3 hingga 64 GB, cakera keras SSD HW Raid 10 x 4 GB 240, lebar jalur 100 TB, Xeon E5-2620 v2, dan 12 Cores x 2.1 GHz.

Sebilangan besar rancangan hosting khusus ini dilengkapi dengan jaminan masa operasi 100%.

Hosting Penjual Semula

Seperti mana-mana penyedia hosting perkhidmatan penuh yang baik, spektrum hosting NameCheap juga merangkumi hosting penjual semula. Anda mempunyai pilihan untuk memilih dari 4 tingkatan pengecer, yang membolehkan anda memilih lokasi pusat data (AS vs UK), termasuk cPanel / WHM percuma, dan rancangan pengecer peringkat 3 dan 4 termasuk WHMCS juga.

Oleh itu, rancangan penjual semula mempunyai pembinaan dan harga berikut:

 • Penjual semula 1 ($ 16.95 / bulan atau 14.41 / bulan dengan masa komitmen 2 tahun): 25 akaun dijual semula, ruang cakera 25 GB, lebar jalur 1000 GB;
 • Penjual semula 2 ($ 26.95 / bulan atau $ 24.53 / bulan dengan masa komitmen 2 tahun): akaun dijual semula tanpa had, ruang cakera 75 GB, lebar jalur 2000 GB;
 • Penjual semula 3 ($ 36.95 / bulan atau $ 34.37 / bulan dengan masa komitmen 2 tahun): akaun dijual semula tanpa had, ruang cakera 150, lebar jalur GB tidak terhad;
 • Penjual semula 4 ($ 46.95 / bulan atau $ 43.66 / bulan dengan masa komitmen 2 tahun): akaun dijual semula tanpa had, ruang cakera 300 GB, lebar jalur GB tanpa had.

Sudah jelas bahawa sistem harga NameCheap menguntungkan, mungkin tidak masuk akal, terutama ketika datang ke pakej hosting bersama mereka. Walaupun terdapat banyak pilihan yang tersedia dari segi sumber pelayan, mari kita lihat apa ciri hosting lain yang dapat anda harapkan dengan rancangan hosting NameCheap.

Ciri-ciri NameCheap & Nilai

Berikut adalah gambaran keseluruhan ciri hosting yang ditawarkan oleh NameCheap:

 • Pilihan pusat data: pilihan untuk memilih antara pusat data UK dan AS yang tersedia dengan rancangan hosting bersama dan penjual semula;
 • Pilihan OS: CentOS, Debian, Fedora, Ubuntu tersedia dengan VPS dan rancangan hosting khusus;
 • Domain laman web percuma dengan semua rancangan: kecuali rancangan hosting khusus, semua rancangan lain termasuk nama domain laman web percuma;
 • WhoisGuard dengan pakej hosting bersama;
 • 100% SLA uptime dengan kebanyakan rancangan: NameCheap mengeluarkan kredit akaun sekiranya gagal memenuhi SLA 100% uptime;
 • Jaminan wang dikembalikan: Jaminan pulangan wang 14 hari dengan kebanyakan rancangan;
 • IP khas: sehingga 2 IP khusus disertakan dengan rancangan VPS;
 • cPanel / WHM datang standard dengan kebanyakan rancangan (kecuali rancangan hosting khusus), beberapa rancangan juga merangkumi WHMCS;
 • Pilihan pelayan yang diuruskan sendiri, diurus, dan diuruskan sepenuhnya;
 • Sandaran: Namecheap melakukan sandaran biasa, oleh itu, anda boleh meminta sandaran terkini sekiranya anda memerlukannya;
 • Pelayan yang boleh dipercayai dengan teknologi perisian dan perkakasan terkini;
 • Pemasang aplikasi lembut: 1-klik pemasangan WordPress serta 100+ aplikasi lain.

Namecheap mempunyai harga perkenalan yang sangat rendah, menjadikan perkhidmatan mereka sebagai tawaran yang benar. Selepas tahun pertama, kadar pembaharuan semakin meningkat, menjadikan harga lebih dekat dengan penyedia hosting anggaran lain. Terdapat minimum 4 iterasi rencana untuk setiap jenis hosting, yang membolehkan pelanggan memilih konfigurasi yang paling sesuai dengan keperluan laman web mereka.

Seterusnya, mari kita lihat seberapa baik sokongan pelanggan NameCheap.

Sokongan Pelanggan NameCheap

Anda boleh menghubungi sokongan pelanggan NameCheap melalui sembang langsung atau anda boleh menghantar tiket. Sokongan teknikal pada kedua saluran sokongan tersedia 24/7. Mereka yang terbuka untuk belajar sendiri boleh meneliti pangkalan pengetahuan Namecheap yang luas yang menawarkan bantuan dalam pelbagai topik (Panduan memulakan, SEO, pengurusan cPanel, tetapan DNS, MySQL, akses SSH, dll.).

Walaupun sokongan telefon digunakan untuk muncul di antara saluran sokongan Namecheap, pada saat menulis tinjauan NameCheap ini, tidak ada sokongan telefon yang tersedia. Ini sangat disayangkan kerana sokongan berasaskan teks agak membosankan ketika menghadapi masalah yang rumit. Walaupun begitu, sebahagian besar ulasan dalam talian yang diberikan oleh pelanggan telah menilai pasukan sokongan pelanggan NameCheap sebagai berpengetahuan, membantu, dan responsif.

Kelebihan & Kekurangan NameCheap

Selain daripada harga yang berpatutan, mari kita lihat apa kelebihan dan kekurangan lain dari NameCheap.

Kelebihan

 • Harga perkenalan rendah;
 • Sokongan yang baik;
 • 100% waktu operasi SLA;
 • Banyak ciri;
 • panel kawalan cPanel;
 • Perluasan terima kasih kepada pelbagai rancangan hosting.

Keburukan

 • Nama domain percuma hanyalah domain .website;
 • Tiada sokongan telefon;
 • Beberapa rancangan pakar;
 • Hanya jaminan wang dikembalikan 14 hari;
 • Bayaran berlebihan pada beberapa tambahan.

NameCheap terutamanya merupakan syarikat pendaftar domain, hosting hanya merupakan perkhidmatan pelengkap. Biasanya, apabila pendaftar domain cuba menawarkan perkhidmatan hosting, mereka tidak memenuhi standard untuk menjalankan infrastruktur hosting kelas kata. Walaupun rancangan hosting NameCheap mempunyai beberapa kekurangan, kami tidak boleh mengatakan bahawa prestasi mereka ketinggalan daripada prestasi penyedia hosting anggaran lain, jadi jika anda ingin semua komponen kehadiran dalam talian anda berada di bawah bumbung yang sama, NameCheap adalah tempat yang baik untuk mencapai itu.

Kesimpulan Kajian NameCheap

NameCheap adalah pendaftar terakreditasi ICANN yang menawarkan perkhidmatan pelengkap lain, yang membolehkan pelanggan menangani semua keperluan pendaftaran domain, hosting dan hosting e-mel mereka di satu syarikat. NameCheap juga menawarkan pelbagai alat keselamatan untuk pemilik domain dan laman web termasuk sijil SSL, perlindungan WhoisGuard, dan perkhidmatan DNS Premium.

Sama ada anda ingin menjadi tuan rumah laman web anda dengan pendaftar domain anda, atau anda ingin menjadi penjual semula hosting, NameCheap mempunyai semua alat dan perkhidmatan yang diperlukan untuk anda mulakan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map