Kaj je FTP in kako ga uporabljati?

kaj je ftp, kako ga uporabljati


Če gradite spletno mesto zase, prej ali slej boste morali na strežnik naložiti nekaj datotek. Obstajajo različni načini za nalaganje datotek na vaše spletno mesto, vendar je najhitrejši in najbolj priročen način uporaba FTP.

FTP je okrajšava za “File Transfer Protocol”. Datoteke se prek interneta prenašajo med dva računalnika. Za uporabo FTP potrebujete programsko opremo FTP. Na voljo so različni programi FTP, nekateri so brezplačni, drugi so komercialni.

Koncept vsake programske opreme FTP je v osnovi enak: dve okni, eno, ki prikazuje datoteke iz vašega lokalnega računalnika, in drugo, ki prikazuje datoteke s spletnega strežnika. Dve okni lahko medsebojno komunicirata s ukazi za klik in povleci. Če se želite povezati s spletnim strežnikom, boste morali najprej postaviti podatke za prijavo. Brez teh podatkov ne morete naložiti ali prenesti datotek s strežnika prek FTP.

V naslednjem delu članka vas bom naučil, kako izbrati zanesljivo programsko opremo, nastaviti povezavo in prenesti datoteke. Pokazal vam bom tudi nekaj trikov, s katerimi boste prihranili nekaj časa.

V tej vadnici boste izvedeli:

 • Katero programsko opremo FTP izbrati in zakaj?
 • Kako uporabljati izbrani program FTP?
 • Nasveti in nasveti, kako pospešiti prenos datotek.

Katero programsko opremo FTP naj uporabim?

Kot rečeno, lahko izbirate med številnimi programi, toda tu so moji top 3 najljubši programi FTP, ki bi jih priporočil.

Če ste uporabnik MAC, je najboljša aplikacija FTP za vas CyberDuck. Za uporabnika sistema Windows priporočam FileZilla in če imate raje FTP, ki temelji na brskalniku, se odločite za FireFtp, ki je razširitev za FireFox.

najboljša ftp programska oprema

CyberDuck je brezplačna programska oprema FTP, ki ima plačljive možnosti. Na voljo je tudi za Mac in Windows, vendar je to najbolj priljubljena aplikacija FTP, ki se uporablja med uporabniki iOS-a.

FileZilla je brezplačna, odprtokodna programska oprema, verjetno najbolj priljubljena v operacijskem sistemu Windows. Je zanesljiv in se pogosto posodablja. Na voljo je tudi za Macintosh.

FireFTP je specifična razširitev za FireFox, ki jo je mogoče namestiti v vaš brskalnik. Na žalost deluje samo s FireFoxom in ni na voljo za Chrome ali drug spletni brskalnik.

To so trije programi, ki jih uporabljam in priporočam. Če uporabljate drugo programsko opremo FTP, ki vam je všeč, nam to sporočite v komentarjih na koncu te strani.

Kako uporabljati programsko opremo FTP?

Ko namestite svoj najljubši program FTP v računalnik, boste morali vzpostaviti povezavo. Če se želite povezati s spletnim strežnikom, potrebujete gostitelja ftp, uporabniško ime in geslo ftp. Te informacije običajno pošljete po e-pošti s strani ponudnika spletnega gostovanja ob prijavi. Če vaš načrt gostovanja omogoča več računov FTP, lahko preprosto ustvarite nov račun prek cPanel. Na primer, gostovanje InMotion in BlueHost vam omogoča, da imate toliko FTP računov, kot jih potrebujete.

ftp vzpostaviti novo povezavo

Ko imate vse potrebne podatke, samo ustvarite novo povezavo v programu FTP in jo shranite. Programska oprema si bo zapomnila to povezavo in se lahko enostavno povežete s strežnikom, ko jo potrebujete.

Po vzpostavitvi povezave s strežnikom boste lahko naložili, prenašali, urejali, preimenovali, brisali in si ogledali datoteke in mape.

naložite datoteke s ftp programom

Običajna uporaba programa FTP

Na tej točki veste, kako nastaviti FTP programsko opremo, kako ustvariti FTP račun in vzpostaviti povezavo. Poglejmo pa, kakšne primere iz resničnega življenja lahko uporabimo.

Če za izdelavo spletnega mesta uporabljate WordPress ali Joomla, se slike lahko naložijo prek upravitelja predstavnosti, zato vam ga ne bo treba naložiti prek FTP. Vendar pa obstaja nekaj omejitev glede velikosti in števila datotek, ki jih lahko naenkrat naložite v Joomla in WordPress. Torej bo nalaganje v velikem obsegu možno le s programsko opremo FTP.

Drug primer iz resničnega življenja je, ko morate datoteke preimenovati, na primer datoteko htaccess.txt v .htaccess, da omogočite prijazne URL-je iskalnikov in mod_rewriting.

Včasih morate spremeniti dovoljenje nekaterih map ali datotek, če želite uporabiti nekatere vtičnike ali razširitve.

Googlovo in drugo datoteko za preverjanje iskalnika lahko naložite tudi prek FTP. Za varnostno kopiranje spletnega mesta ali premik na nov strežnik bo potrebna tudi uporaba FTP.

To je le nekaj primerov, za kaj je mogoče uporabiti aplikacijo FTP, vendar je na njej veliko več.

Ali obstaja alternativa FTP?

Če vaš račun za spletno gostovanje uporablja cPanel, lahko namesto z uporabo FTP upravljate datoteke in mape z vgrajenim orodjem »Flie Manager«. Deluje podobno kot FTP programska oprema, vendar je samo na brskalniku. Orodje lahko uporabite le, če ste prijavljeni v svoj račun gostovanja.

Drug način upravljanja datotek na spletnem strežniku je s SSH ukazi. SSH povezava pa ni omogočena na vsakem računu gostovanja in je zapletena za uporabo.

Triki in nasveti s FTP

Ko nalagate datoteke v velikem obsegu, lahko traja nekaj minut ali celo ur, da se na vaš spletni strežnik naloži večje število datotek. Eno veliko datoteko je mogoče naložiti hitreje kot več majhnih. Če želite pospešiti stvari, lahko stisnete datoteke, ki jih boste prenesli v datoteko .zip, in ko je naložen .zip, lahko datoteke odstranite na strežniku. Ta postopek je veliko hitrejši od nalaganja vsake datoteke posebej.

Zaključne besede in priporočilo

Torej bi morali razmisliti o uporabi FTP programa? Vsekakor bi priporočal, da v računalnik namestite programsko opremo FTP, če gradite spletna mesta. Na začetku je morda ne boste uporabljali tako pogosto, a ko se boste bolj pozanimali o gradnji spletnih mest, se boste navadili. Pri ustvarjanju računa FTP ne pozabite izbrati močnega uporabnika in gesla; ne uporabljajte istih prijavnih podatkov kot za WordPress ali Joomla ali drugo prijavo.

Če imate vprašanja ali predloge v zvezi s FTP, pošljite povratne informacije v spodnjih komentarjih.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map