Kako sestaviti spletno mesto z WordPressom?

01.06.2020
Vadnice in vodniki 'Kako sestaviti spletno mesto z WordPressom?
0 11 мин.

kako sestaviti spletno stran z wordpressom


Izdelava spletnega mesta še nikoli ni bila lažja. S toliko spletnimi orodji za dostop do spletnih strani lahko vsakdo ustvari spletno mesto v nekaj minutah. V tej vadnici vam bom pokazal, kako zgraditi majhno in profesionalno spletno mesto s pomočjo odličnega sistema za upravljanje vsebin, WordPress.

WordPress, je najbolj priljubljen odprtokodni CMS, ki ga uporablja več kot 75 milijonov spletnih strani. Nekatera vodilna medijska spletna mesta, kot so TechCrunch, TheNewYorker, MTV News; korporacije, kot so Time Inc, Fortune, Google Ventures us WordPress za njihovo spletno mesto. Uporaba te programske opreme je tako vsestranska; Uporablja se lahko za karkoli, od domnevanih blogov do spletnih trgovin.

V tej vadnici vas bom seznanil s celotnim postopkom od namestitve WordPress-a do objave svoje prve objave na samoplačniškem spletnem mestu. Medtem pa vam bo dal tudi nekaj nasvetov in vam pomagal poiskati temo WordPress profesionalnega videza za vaše spletno mesto. Začnimo!

1. Izberite dober načrt gostovanja WordPressa

Ne glede na programsko opremo, s katero se odločite za izdelavo spletnega mesta, boste želeli kupiti ponudnika gostovanja, ki vam nudi dobro podporo, odlične funkcije, dobro delovanje in čas delovanja strežnika po dostopni ceni. Pri izbiri storitve gostovanja za WordPress je potrebna dodatna pozornost: če ste WordPress novi, boste potrebovali podjetje, ki ima odlično podporo za programsko opremo, tako da se boste lahko kadarkoli zanašali na nekoga, ko imate vprašanja. Poleg podpore je pomembna tudi uspešnost strežnika. Dobro optimiziran strežnik lahko spremeni čas nalaganja vašega spletnega mesta.

1.1 Kakšen paket gostovanja potrebujete za spletno mesto WordPress?

Za začetek, ko šele začnete s spletno stranjo, je dovolj, da dobite skupni načrt gostovanja od gostiteljskega podjetja, kot sta BlueHost ali InMotion Hosting, ki podpira WordPress in ima tudi načrte gostovanja, optimizirane z WP. Ko se vaše spletno mesto razvija in prejema vedno več prometa, se morate premakniti na načrt VPS. Dobra odločitev je torej tudi izbira gostovalnega podjetja, ki ima na voljo širok razpon načrtov.

Če gradite spletno trgovino, forum ali katero koli spletno mesto, ki bo uporabljalo veliko virov strežnika, bo verjetno vaša najboljša stava načrt VPS od vsega začetka, vendar blog ali preprosto spletno predstavitveno podjetje, ki dobi 300- 500 obiskovalcev na dan, lahko živi v skupnem načrtu.

2. Kako namestiti WordPress?

Obstajata dve možnosti namestite WordPress na račun spletnega gostovanja: ročna in samodejna namestitev. Ročna namestitev vključuje več korakov in zahteva določeno raven izkušenj, medtem ko bo samodejna namestitev samodejno ustvarila bazo podatkov, naložila datoteke in vzpostavila povezavo; še vedno je potrebna interakcija uporabnika s tako imenovano namestitvijo z enim klikom, vendar le za nastavitev imena spletnega mesta in podatkov za prijavo skrbnika.

Medtem ko večina spletnih ponudnikov gostovanja ponuja namestitev WordPressa z enim klikom, nekateri morda še vedno zamudijo to funkcijo na nadzorni plošči. Če ste novinec pri spletnem gostovanju in gradnji spletnih mest, raje izberite WordPress gostovanje, na primer BlueHost, ki ponuja namestitev z enim klikom..

2.1 Ročno namestite WordPress

Pri ustvarjanju novega spletnega mesta z WordPressom vedno uporabite najnovejšo različico. Ker je WP odprtokodna programska oprema, jo lahko prenesete v brezplačnem obrazcu WordPress.org; Ko je prenos končan, naložite arhivirano datoteko na vaš spletni strežnik s pomočjo odjemalca FTP ali prek FileManagerja na nadzorni plošči. Če nimate FTP računa, ga preprosto ustvarite na nadzorni plošči gostovanja.

prenesi najnovejšo različico wordpressa

Ko je prenos datotečnega sistema WordPress končan, ga razpakirajte na funkcijo Extract v orodju FileManager. Prepričajte se, da so datoteke v korenski mapi vašega spletnega mesta in ne namestite v podmapo, kot je yourwebsite.com/wordpress; to bo še vedno delovalo v redu, toda url uporabnik spletnega mesta izgleda grdo.

Medtem ustvarite MySQL baze podatkov in uporabnika z uporabo čarovnika za baze podatkov, ki ga ponuja nadzorna plošča gostitelja. Ustvari močno geslo in ga shrani nekam (v beležko), ker ga bo potrebno pozneje. Uporabnika baze podatkov nastavite na »Vse privilegije«, sicer namestitev ne bo mogoča.

ustvarite podatkovno bazo WordPress in uporabnika

Ko je zbirka podatkov ustvarjena in so datoteke nameščene, pojdite na svojo domeno in začnite namestitev. Izberite jezik, nastavite ime baze podatkov, uporabnika in geslo, nastavite ime spletnega mesta, skrbnika in geslo (to bo uporabljeno za prijavo na nadzorno ploščo, zato izberite močno, vendar enostavno zapomniti geslo) in zaključite namestitev.

kako ročno namestiti wordpress

Ko je namestitev končana, odprite skrbniško področje WordPress na spletnem mestu yourwebsite.com/wp-admin s pomočjo podatkov za prijavo skrbnika, ki ste jih ustvarili prej med namestitvijo. Zdaj ste pripravljeni na ustvarjanje novih objav, nalaganje slik, spremembo dizajna in dodajanje vtičnikov (vse podrobnosti bom prikazal kasneje).

2.2 Samodejno namestite WordPress

WordPress samodejno namesti, ne pomeni, da je prostoročno. Še vedno morate nastaviti nekaj stvari, vendar postopek nalaganja datotek, ustvarjanje in povezovanje z bazo opravi orodje, ki ga uporabljate. Še vedno boste morali nastaviti ime spletnega mesta, podatke o prijavi uporabnika in e-poštni naslov. Različni ponudniki gostovanja običajno uporabljajo enak nabor orodij za namestitev WP, na primer, tukaj je kratek videoposnetek, ki prikazuje, kako enostavno je WordPress namestiti na skupni načrt BlueHost z uporabo svoje programske opreme za namestitev z enim klikom..

3. Nastavite svoje WordPress spletno mesto

WordPress ne obstaja v programski opremi, kar pomeni, da ga lahko uporabite takoj po namestitvi, ne da bi bilo treba prilagoditi ali spremeniti nastavitve. Če pa gradite profesionalno spletno mesto z WordPressom in želite, da je vaše spletno mesto videti dobro in da ima dobro razvrstitev v iskalnikih, boste želeli spremeniti privzeto nastavitev. Spreminjanje nastavitev privzete namestitve je preprosto, prav tako pa tudi sprememba dizajna in dodajanje vsebine. V naslednjem razdelku vam bom po korakih pokazal, kako narediti prave spremembe, ki delujejo.

3.1 Splošne nastavitve, razprava, mediji in trajne povezave

stran s splošnimi nastavitvami wordpressa

Začnite z nastavitvami “Splošno”, kjer lahko nastavite naslov spletnega mesta, spremenite linijo, nastavite datum in obliko zapisa časa. Na strani z nastavitvami »Pisanje« lahko nastavite privzeto kategorijo in obliko objave za svoje članke. Mogoče je tudi nastaviti e-poštni strežnik, če želite na spletno mesto poslati novo objavo po e-pošti.

Stran z nastavitvami »Branje« vam omogoča, da naredite statično sprednjo stran in izberete, katera bo začetna stran vašega spletnega mesta. Tu lahko nastavite tudi, koliko objav naj se prikaže na strani kategorije ali spletnega dnevnika, ter nastavite možnost indeksiranja iskalnika. Privzeto je vsaka WordPress namestitev nastavljena tako, da jo indeksirajo iskalniki; če želite onemogočiti, da bi iskalni roboti indeksirali vaše spletno mesto zaradi nedokončane dejavnosti ali drugega razloga, lahko za to obdobje odvrnete iskalnike, da svoje spletno mesto potisnejo v rezultate iskanja.

Na strani z nastavitvami »Pogovor« lahko nastavite sistem za komentiranje. Če ne želite, da ljudje komentirajo vaše objave, preprosto deaktivirajte komentarje in pingvback. Možno je tudi, da po določenem času samodejno zaprete komentar za določeno objavo. Vsakič, ko nekdo komentira katero od vaših objav, vas bo obvestil po e-pošti; najbrž ne želite, da bo vaša mapa prejeta z obvestilom o komentarjih, zato toplo priporočam, da to možnost onemogočite od začetka.

onemogoči komentarje e-poštno obvestilo wordpress

Stran z možnostjo »Mediji« omogoča nastavitev velikosti sličic naloženih slik in organiziranje teh fotografij v mape.

Stran “Permalinks” je po mojem mnenju najpomembnejša stran z nastavitvami; tukaj boste določili, kako bo izgledala struktura povezav vašega spletnega mesta. Pomembno je, da nastavite povezave, da bodo prijazne iskalnikom, ker to močno vpliva na uvrstitev in prepoznavnost vašega spletnega mesta. Dobra struktura trajnih povezav bo iskalnikom olajšala iskanje in kategorizacijo vašega spletnega mesta.

nastavite trajno povezavo v WordPressu

3.2 Spremenite oblikovanje, nastavite temo po meri

teme in pripomočki za videz besedila

WordPress privzeto ponuja preprost in prijeten dizajn. To temo lahko prilagodite: lahko spremenite barve, nastavite naslov in linijo spletnega mesta, nastavite glavo in sliko ozadja, dodate in odstranite gradnike ali nastavite statično sprednjo stran. Ta tema je odzivna, zato bo vaše spletno mesto videti dobro tudi na pametnih telefonih in mizah.

spremenite privzeto temo WordPress

Privzeta tema je odlična, vendar je na voljo zelo omejenih možnosti. Izgleda tudi zelo navadno. Če želite izstopati iz množice, bi vam verjetno lahko tema po meri pomagala ustvariti profesionalno in edinstveno zasnovo za vaše spletno mesto. Dodajanje nove teme je v programu WordPress zelo enostavno: v razdelku »Videz« > V razdelku Teme “kliknite gumb“ Dodaj novo ”in v imeniku WordPress izberite temo. Te teme so na voljo na uradni spletni strani WordPress.org in se lahko uporabljajo brezplačno. Priporočljivo je samo uporabo prostih tem iz imenika WordPress, ker so te predloge preverjene in skenirane proti zlonamerni kodi.

Če želite, da je vaše spletno mesto edinstveno in ne želite uporabljati teme, ki jo že uporabljajo milijoni spletnih strani, se lahko odločite za premijsko temo. Teme WordPressa vedno kupujte iz zaupanja vrednih virov, kot sta ThemeForest ali Elegantne teme. Prednosti uporabe a premium WordPress tema nad a brezplačna WordPress tema je, da plačljiv dizajn podpira razvijalec, se pogosto posodablja in ima veliko več možnosti prilagajanja. Tu je posnetek zaslona premium teme, ki ima prilagojeno postavitev sprednje strani z vgrajenim diaprojekcijo, obrazcem za prijavo, interaktivnim prikazom izdelkov, pripomočki po meri in integracijo z WooCommerce (najbolj priljubljen vtičnik nakupovalne košarice za WordPress):

predogled profesionalne teme premium wordpress

3.3 Dodajte gradnike v svojo temo

Pripomočki v WordPressu vam omogočajo dodajanje različnih funkcij in vsebin na določenih področjih teme. V WordPress je vgrajenih nekaj privzetih pripomočkov, če namestite nove teme in vtičniki lahko dodajo dodatne gradnike. Če jih želite upravljati, morate dostopati do “Videz > Stran »gradniki«. Tu boste videli vse razpoložljive gradnike in področja. S funkcijo povleci in spusti lahko gradnike enostavno aktivirate in deaktivirate. Področja gradnikov so vnaprej določena v vaši temi, običajno v datoteki function.php.

nastavite gradnike wordpress

3.4 Namestite vtičnike na svoje WordPress spletno mesto

Mnogi zamenjujejo vtičnike z gradniki. Razlika med tema dvema je v tem, da se Widgeti uporabljajo v stranskih vrsticah ali na drugih področjih, ki podpirajo gradnike in se večinoma uporabljajo za “videz”, vtičniki pa se uporabljajo za razširitev funkcionalnosti celotnega spletnega mesta. Nekateri vtičniki lahko v vaš sistem dodajo nove gradnike, ki jih je mogoče objaviti na določenih področjih.

Vtičnike je mogoče namestiti in upravljati v razdelku »Vtičniki« na nadzorni plošči.

namestite vtičnike na wordpress

V imeniku vtičnikov WordPress je na voljo več kot 40.000 brezplačnih vtičnikov. Če želite zgraditi spletno trgovino, na spletno mesto dodajte diaprojekcijo, ustvarite sistem ocenjevanja, optimizirajte posamezne strani za iskalnike, ustvarite kontaktne obrazce po meri, naročnino ali obrazce za rezervacijo ali jih poimenujte, na voljo je vtičnik za to. Nekateri bolj zapleteni vtičniki so morda na voljo samo kot plačani vtičniki.

3.5 Dodajte objave in strani

Končno smo na mestu, ko lahko objavimo svoj prvi članek. V razdelku »Objave > Razdelek Dodaj novo “lahko dodate novo objavo in jo kategorizirate. Vsaka objava je privzeto uvrščena v kategorijo Nekategorizirana. Verjetno boste želeli spremeniti ime ali dodati dodatne kategorije v »Objave > Stran »Kategorije«.

dodajte nove objave v wordpress

Objave se uporabljajo za napolnitev določene kategorije, medtem ko se strani uporabljajo za ustvarjanje ene same strani, kot so stiki, približno, pogoji uporabe ali druge strani, ki se res ne bodo uvrstile v kategorijo, vendar so še vedno pomemben del spletnega mesta. Če želite ustvariti nove strani, pojdite na »Strani > Dodaj novo “na vaši nadzorni plošči WordPress.

dodajte nove strani v WordPress

3.6 Nastavitev objave ali strani

Nastavitev objave in strani je zelo podobna, zato jih bom kombinirala skupaj. Pri ustvarjanju nove objave ali strani v WordPressu boste morali sodelovati z urejevalnikom. Urejevalnik je zelo preprost, če poznate programsko opremo za urejanje besedil, kot sta OpenOffice ali Microsoft Office, boste to lahko uporabljali tudi vi. V tem urejevalniku lahko nastavite naslov, URL, naložite predstavljeno sliko, ustvarite galerijo in vstavite v vsebino, če predloga omogoča, da imate več postavitev strani, lahko razvrstite svoje objave ali dodate oznake v temo. Mogoče je tudi določiti datum objave vaših člankov, na primer, če se odpravljate na počitnice in ste vnaprej ustvarili vsebino, vam ni treba objaviti vse pred odhodom, namesto tega lahko nastavite datum objave po meri za vsak posamezen članek. Tako bodo vaši bralci uživali v vaših zapisih, medtem ko pijete svoj koktajl, nekje na plaži.

dodajte predstavljeno sliko v WordPress objavo in strani

Ste pripravljeni, da začnete z WordPressom?

Resnično upam, da vam je ta vadnica pomagala narediti prvi vtis o WordPressu in se odločiti, ali je to prava platforma za gradnjo spletnih strani za vas in vaš projekt. Če menite, da je WordPress dobra izbira in ste pripravljeni na začetek, pridobite gostovalni načrt od BlueHost, registrirajte svoj brezplačno ime domene, namestite WordPress v svojo domeno, naredite potrebne spremembe v osnovni namestitvi in ​​začnite dodajati vsebino.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector